Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
606
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Дослідження активних методів придушення аналогових і цифрових диктофонів

Мета роботи: Вивчити принцип дії диктофона (магнітофона), освоїти методику оцінки основних параметрів диктофона.

Завдання: Провести придушення запису працюючого диктофона.

Теоретичні відомості

У цей час, не дивлячись на заборони, що діють відповідно до українського законодавства, імовірність витоку конфіденційної інформації, організованої за допомогою технічних засобів є досить високою. Тому проблема запобігання несанкціонованого знімання конфіденційної мовної інформації як і раніше коштує дуже гостро. У справжній статті розглянуті способи протидії несанкціонованому зніманню мовної інформації за допомогою диктофонів, які, з погляду споживача, є найбільш простими пристроями, що не вимагають спеціальної підготовки для роботи з ними.

Завдяки бурхливому розвитку електроніки малогабаритні диктофони мають високі експлуатаційні характеристики, що дозволяють записувати інформацію з високою якістю в самих складних умовах акустичної обстановки в автоматичному режимі. Різноманіття типів диктофонів від аналогових пристроїв широкого застосування до професійних цифрових дозволяє задовольнити будь-які користувацькі вимоги для проведення планованих заходів.

Можливі наступні основні способи захисту від несанкціонованого знімання мовної інформації за допомогою диктофона:

  • організаційні заходи, що дозволяють вилучити диктофон при спробі внесення в приміщення;

  • виявлення його в процесі “роботи”;

  • виключення можливості запису мовної інформації.

Організаційні заходи, що запобігають спробі внесення диктофона в приміщення, можуть використовуватися в дуже обмежених випадках, а ефективність застосування може бути досить низькою. З урахуванням технологічних досягнень цей вид технічних засобів може бути закамуфльований практично під будь-який предмет. Крім того, при повазі чинного законодавства, способи виявлення диктофона у відвідувача досить обмежені.

Виявлення працюючого диктофона теж не просте завдання. Дотепер не затихають дискусії між фахівцями про вибір ефективних критеріїв виявлення сучасних диктофонів. Аналіз приладів, рекомендованих сучасним ринком для цієї мети, показав, що ймовірність виявлення працюючого диктофона значно відрізняється від 100%.

Виключення можливості записи мовної інформації можна здійснити декількома шляхами:

  • застосувати спеціальні переговірні пристрої;

  • обладнати кімнату для переговорів;

  • сформувати екран у вигляді електромагнітного поля перешкоди.

На наш погляд з погляду якості й ціни, більш ефективним способом запобігання витоку інформації в цей час є електромагнітне поле перешкоди, створюване спеціальним пристроєм – подавлювач диктофонів.

Диктофон, як електронний пристрій, можна представити у вигляді двох підсистем:

  • підсистема перетворення акустичного сигналу в електричний;

  • підсистема нагромадження інформації.

Підсистема перетворення акустичного сигналу в електричний, як правило, складається з:

  • Мікрофона, найчастіше – електронного типу.

  • Підсилювача НЧ-сигналу. У сучасних диктофонах звичайно застосовуються підсилювачі з логарифмічною характеристикою або з автоматичним регулюванням підсилення (АРП). Вони мають більший динамічний діапазон за рівнем вхідного сигналу, що є одним з показників класовості пристрою.

  • Аналого-цифрового перетворювача (АЦП). Застосовується тільки для цифрових диктофонів, що використовують у якості блоку пам'яті електронні пристрої або магнітну стрічку.

Підсистема перетворення акустичного сигналу найбільш підвержена дії зовнішніх електромагнітних перешкод. Практично кожний елемент цієї підсистеми може бути виведений з нормального режиму роботи за допомогою наведеної перешкоди.

З виходу мікрофона на підсилювач надходять електричні сигнали, рівень яких, у найкращому разі, виміряється частками мілівольта. Перешкода при адитивному накладенні може придушити корисний сигнал.

Підсилювачі з АРП або з логарифмічною характеристикою виконуються, як правило, із сильним зворотним зв'язком, що характеризується постійними часу спрацьовування й відновлення. Тому вплив перешкоди, що перевищує рівень корисного сигналу, може придушити його, завантажуючи вхідні каскади підсилювача. Тобто корисний сигнал може виявитися під порогом реальної чутливості підсилювача. Для цієї мети найбільш ефективна імпульсна перешкода, корелювана з мовним сигналом.

АЦП також підвержений дії перешкоди по двом шляхам:

  • АЦП, які застосовані в диктофонах, як правило, розраховані на рівень вхідного сигналу значно перевищуючий рівень шумів. При співвідношенні сигнал/шум перетворювач переходить у нелінійний режим, що значно погіршує дане співвідношення на виході. Тому влучення перешкоди в смугу мовного сигналу викликає збій у роботі АЦП.

  • АЦП вимагає якісної синхронізації по тактовій частоті. Перешкода, наведена на ланцюзі генератора тактової частоти, виведе АЦП із режиму синхронізації. При цьому диктофон не буде працювати як накопичувач інформації.

Необхідно відзначити, що професійні цифрові диктофони мають досить серйозні конструктивні й схемотехнічні методи захисту вузлів, підданих дії перешкод. Тому при дослідженні диктофонів було відзначене ослаблення дії перешкоди на деякі цифрові диктофони в порівнянні з аналоговими.