Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
606
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Виявлення прихованих камер електромагнітним шукачем відеокамер.

Осциллятор (від лат. Oscillo - гойдаюся) - система, яка здійснює механічні (наприклад, маятник), електромагнітні (наприклад, коливальний контур) або інші коливання.

Гармоніка (від грец. Harmonikos - співрозмірний) - найпростіша періодична функція. Термін «гармоніка» найчастіше використовують в гармонічному аналізі для позначення членів розкладання складної періодичної функції в ряд Фур'є. Перша гармоніка називається основною, а решта - вищими. При деяких перетвореннях періодичних сигналів виникають субгармоніки, частоти яких у ціле число разів менше основної. Якщо аргумент гармоніки є не час, а просторова координата, то говорять про просторову гармоніку. В акустиці і музиці гармоніка називають обертоном.

Інтерференція хвиль - явище, яке виникає при накладенні двох або декількох хвиль,і складається в стійкому у часі їх взаємне посилення в одних точках простору і ослаблення в інших, в залежності від співвідношення між фазами цих хвиль. Інтерференція хвиль характерна для хвиль будь-якої природи (звукових, світлових, радіохвиль). Інтерферувати можуть тільки когерентні хвилі, тобто хвилі, різниця фаз яких у розглянутій точці не залежить від часу.

Когерентність - узгоджений перебіг у часі декількох коливальних або хвильових процесів, що виявляється в їх взаємному посилення або ослаблення при накладенні.

Діоптрія (від грец. Dia - через, крізь і opteuo - бачу) - допускається до застосування в оптиці несистемна одиниця оптичної сили лінзи, сферичного дзеркала або складної оптичної системи (наприклад, об'єктива). Позначення - дп, D. Одна діоптрія відповідає оптичній силі лінзи з фокусною відстанню в 1м.

Виявлення прихованих камер електромагнітним шукачем відеокамер відбувається наступним чином. Прилад обстежує електромагнітну обстановку в приміщенні, виявляє якісь частоти і порівнює їх з образами, занесеними в пам'ять. Оскільки частота осцилятора камери знаходиться в деякому проміжку спектра, шукач в режимі пошуку розбиває смугу спектра на окремі невеликі шматочки, в яких проводить більш детальне обстеження, поступово підвищуючи чутливість. Далі шукач повинен прийняти рішення, чи є частота частотою процесора відеокамери чи це випадкова перешкода. Для відсікання випадкових перешкод може, наприклад, застосовуватися подвійний цикл верифікації і підтвердження, а в деяких приладах кожна підозріла ділянка спектра обстежується 4 рази, і тільки після цього користувачеві видається остаточне рішення про належність частоти осцилятора відеокамери. Виробники по-різному вирішували проблему систематизації образів камер в пам'яті приладу. Наприклад, в прилад закладена можливість реєстрації і запам'ятовування образів камер, знайдених в процесі пошуку, щоб у подальшому використовувати ці дані. В інших приладах ці дані скидаються. Пов'язано це з наступним: частота осцилятора може змінюватися в залежності, як від температури навколишнього середовища, так і електронних компонентів самої камери. Приховані камери, що працюють не від мережі, найчастіше включаються зловмисниками дистанційно для економії заряду, а при включенні камера починає повільно нагріватися, її частота змінюється, відповідно, в раніше знайденій ділянці спектра камера вже не випромінює. Таким чином, втрачається сенс запам'ятовування такого образу, тому що через деякий час камера може пропасти, і ця ділянка буде досліджуватися даремно. Для локалізації місцезнаходження камери користуються відображенням рівня випромінювання на екрані шукача, причому в одних приладах на дисплеї видно інтегральний рівень випромінювання, в інших відображається рівень найбільшої гармоніки. Слід сказати, що останній варіант кращий, тому що нерідко одна з гармонік, з яких складається інтегральний рівень, може пропасти, тобто опинитися в так званій мертвій зоні. Відбувається це через те, що випромінювання внаслідок інтерференції накладення хвиль і віддзеркалення від поверхонь можуть збільшуватися, а можуть і повністю пропадати, що призведе до значної зміни інтегрального рівня, а значить, до прийняття неправильного рішення, що в тій стороні камери немає. Дальність виявлення прихованих відеокамер і для оптичних, і для електромагнітних шукачів коливається в межах кількох метрів. У першому випадку на дальність впливають кілька факторів: тип підсвічування (імпульсна або безперервна, в деяких приладах реалізована можливість вибору), наявність або відсутність підстроювання по діоптріях, гострота зору оператора, освітленість приміщення, в якому проводиться огляд, і інше.

Дальність дії електромагнітних шукачів залежить в основному від типу камери і від того, як камера випромінює. Погано випромінюють камери зазвичай знаходяться з відстані близько 3 м, а добре випромінюють - аж до 50 м, середня дальність виявлення становить 7-10 м. Тобто ці характеристики в принципі однакові для всіх електромагнітних шукачів. Час пошуку для електромагнітних шукачів більшою мірою залежить від кількості типів відеокамер, внесених в його пам'ять. Сучасні електромагнітні шукачі здатні вести пошук відеокамер практично непомітно для оточуючих: в більшості з них існує світлова, звукова і вібраційна індикація. Є також прилади, оснащені антеною прихованого носіння, що дозволяє вести пошук максимально непомітно. Проте варто зазначити, що прилягання антени до тіла людини досить сильно знижує її чутливість, пошук зручніше проводити, тримаючи шукач в витягнутій руці у відкритому просторі. У деяких моделях передбачена можливість постійного моніторингу приміщення і відправки в разі виявлення даних про підозрілий сигналі на віддалену ПЕОМ або обміну інформацією з ПК через mini USB-порт, що дозволяє завантажувати оновлення бази даних і програмного забезпечення.

Прилади, які використовуються для виявлення прихованих відеокамер. VCD-прилад для протидії використанню відеокамер.

VCD - від англ. variable capacitance diode - діод змінної ємності, варикап, варактори. Варикап [англ. varicap, від vari (able) - змінний і cap (acity) - ємність] - напівпровідниковий діод (на основі германію, кремнію або арсеніду галію), в якому використовується властивість p-n переходу змінювати свою ємність в залежності від прикладеної до нього напруги (зсуву). Працює при зворотному постійному зсуві. Застосовується переважно як керований конденсатор змінної ємності (зазвичай від одиниць до сотень пФ), наприклад для налаштування високочастотних коливальних контурів у радіоелектронних пристроях.

Варактори [англ. varactor, від var (iable) - змінний і act - дія] - напівпровідниковий діод, за принципом дії аналогічний варикапу. Використовується головним чином як нелінійний елемент в помножувачах частоти, а також для посилення коливань в параметричних підсилювачах НВЧ діапазону.

Растр телевізійний (нім. Raster, від лат. Rastrum - граблі) – прямокутник, що світиться, утворюючи на екрані телевізора рядки розгортки.

Однією з найбільш складних проблем, з якими доводиться стикатися при пошуку закладних пристроїв, це виявлення відео передавачів. Ефективні аудіо контрзаходи були відомі давно. Можливо, що найпростішим методом виявлення аудіо пристроїв є метод "зворотного зв'язку". Тут детектор сприймає аудіо сигнал передавача і подає його на гучномовець. Гучномовець, в свою чергу, прослуховується мікрофоном аудіопристроїв, посилюється і перевипромінюється. Процес виділення сигналу і його перевипромінювання швидко наростає і встановлюється зворотній зв'язок.

Іншим простим методом виявлення аудіо виробів є метод створення "відомого шумового сигналу", наприклад, при працюючого радіо переривчастого або тонального сигналу в перевіреній зоні прослуховування цього сигналу за допомогою шукача або приймача.

Але як бути з відеосигналом? Багато часу і сил витрачалося на перегляд сигналу з метою визначення, представляє він інтерес чи ні. Такі прилади, як системи аналізу растра або широкосмугові відео демодулятори давно з'явилися для проведення контрзаходів, але не всі можуть дозволити собі придбати їх або зрозуміти, як працювати з цими приладами. Інколи чим простіше, тим краще.

Використовуємо VCD - спеціальний спалах для ламп. Помістіть лампу з лампочкою потужністю 40-60 Вт в центрі досліджуваної області. Увімкніть лампу і переконайтеся, що лампочка горить. Вимкніть лампу від розетки, підключіть її до спалаху (VCD), спалах підключіть до розетки. Через деякий час лампочка блимає. Ця миготлива лампочка стає візуальним "відомим джерелом шуму" аналогічним джерела акустичного сигналу. Вимкніть всі джерела світла в області, де проводиться пошук, за винятком тьмяного джерела світла, що дозволяє проводити роботу. Після цього здійснюйте прослуховування за допомогою високочастотного детектора. Будь виявлений відео сигнал (дзижчання растра) створюватиме аудіо сигнал, синхронний з миготливою лампою, коли відео сигнал переходить від білого до чорного і навпаки. Після того, як буде встановлено, що камера дивиться в зону, де здійснюється пошук, вимкніть спалах і проконтролюйте навколишні стіни тощо, включаючи спалах при прослуховуванні виділяється дзижчання растра.

Лабораторна робота №6