Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyczni wkaziwky_philos.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
374.78 Кб
Скачать

Семінар 7 Філософія доби Відродження План

1. Загальна характеристика доби Відродження.

2. Гуманістичний напрямок у філософії доби Відродження.

3. Флорентійська Платонівська академія.

4. Натурфілософський напрямок у філософії доби Відродження.

5. Мистецтво доби Відродження.

Література

Філософія. Курс лекцій для студентів усіх напрямків підготовки усіх форм навчання. – Полтава, 2012. – С. 65-72.

Киричок О.Б. Філософія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Олександр Борисович Киричок.– Полтава: РВВ ПДАА, 2010.– C. 79-89.

Кривуля О.М. Філософія: Навчальний посібник. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2010. –C. 133-146.

Рассел Р. Історія західної філософії. – Переклад з англійської Ю. Лісняка та П. Таращука. – К.: Основи, 1995. – 759 с. – С. 414-562.

Реале Дж., Антисери Д.Западная философия от истоков до наших дней.Т. 3: От Возрождения до Канта / В переводе и под редакцией С. А. Мальцевой. –СПб.:Пневма, 2002. –880 с.

Татаркевич В. Історія філософії. В трьох томах (Переклад з польської А. Шкраб’юка). T. 2: Філософія Нового Часу до 1830 року. – Львів: Свічадо, 1999. – 352 с.– С. 5-48.

Методичні рекомендації

Семінар присвячений розгляду філософії у добу великого європейського Відродження наук та мистецтв.

Розглядаючи перше питанняпотрібно зупинитися на передумовах виникнення та загальній характеристиці доби Відродження, окреслити головні етапи доби Відродження. Особливо потрібно наголосити, що в основі гуманістичної думки доби відродження лежать, з одного боку, наново прочитані тексти Аврелія Августина, з іншого ж – діяльність св. Франциска з Асижу та заснована ним традиція францисканської духовності.

Звертаючись до другого питання, розглядаючи творчість гуманістів, потрібно особливо розглянути творчість Данте та Ф. Петрарки, а також Л. Валли, Миколи Кузанського, М. Монтеня, Еразма з Роттердаму, Т. Мора, Т. Кампанелла та ін.).

Підчас розгляду третього питанняпотрібно звернути увагу на візантійський вплив у формуванні культурної й філософської традиції доми Відродження взагалі, й Флорентійської Платонівської академії, зокрема.

Звертаючись до розгляду четвертого питаннястуденти мають ознайомитися з творчістю натурфілософів доби Відродження - П. Помпонацці, Парацельс, Б. Телезіо, М. Копернік, Дж. Бруно, Г. Галілей, Й. Кеплер та ін. У контексті цього розгляду, особливо потрібно зупинитися на проблемних пунктах тогочасної натурфілософської думки, окреслити її зв'язок з алхімією, виділити головні проблеми (напр. –боротьба гео- та геліоцентричних картин світу) та аргументацію як представників нової думки, так і їх опонентів.

Звертаючись до розгляду п’ятого питання– ознайомлення з концептуальними засадами мистецтва доби Відродження – потрібно особливо зупинитися на фігурах Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Мікеланджело та ін., приділяючи особливу увагу тим філософським засадам, на яких постає мистецтво доби Відродження.

Семінар 8 Раціоналізм та емпіризм Нового часу План

1. Загальна характеристика доби та філософії Нового часу.

2. Раціоналістична філософія.

3. Емпірична філософія.

4. Філософія Д. Г’юма.

5. Шотландська школа здорового глузду.

Література

Філософія. Курс лекцій для студентів усіх напрямків підготовки усіх форм навчання. – Полтава, 2012. – С. 73-79.

Киричок О.Б. Філософія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Олександр Борисович Киричок.– Полтава: РВВ ПДАА, 2010.– C. 90-105.

Кривуля О.М. Філософія: Навчальний посібник. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2010. –C. 147-174.

Рассел Р. Історія західної філософії. – Переклад з англійської Ю. Лісняка та П. Таращука. – К.: Основи, 1995. – 759 с. – С. 439-562.

Реале Дж., Антисери Д.Западная философия от истоков до наших дней.Т. 3: От Возрождения до Канта / В переводе и под редакцией С. А. Мальцевой. –СПб.:Пневма, 2002. –880 с.

Татаркевич В. Історія філософії. В трьох томах (Переклад з польської А. Шкраб’юка). T. 2: Філософія Нового Часу до 1830 року. – Львів: Свічадо, 1999. – 352 с.– С. 49-113.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]