Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці ГУС 2014 (формат 2003).doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
446.98 Кб
Скачать

Розділ 3. Характеристика технічного, програмного та інформаційного забезпечення відділу

Відділ статистики фінансів підприємств налічує 5 комп’ютерів HP Compaq dc 5750 Microtower і 2 комп’ютери COMPAQ. Крім цього, відділ має два мультифункціональні принтери (ксерокс, сканер) виробництва фірми HP і один факс Canon. Розглянемо детальніше технічні характеристики комп’ютерів та програмне забезпечення на прикладі деяких співробітників відділу.

Таблиця 3. Технічне забезпечення керівника відділу

Таблиця 4. Програмне оснащення керівника відділу

Заступник начальника відділу, головний спеціаліст-економіст та провідні спеціалісти-економісти користуються такими самими комп’ютерами та програмним забезпеченням як і начальник відділу.

У спеціалістів-економістів І категорії технічне та програмне оснащення на порядок гірше ніж у решти співробітників відділу.

Таблиця 5. Технічне забезпечення спеціаліста-економіста I категорії

Таблиця 6. Програмне оснащення спеціаліста-економіста I категорії

Тепер детальніше опишемо програмне оснащення АРМів спеціалістів.

1. Операційна система Windows 98 вперше випущена 1998 року і є, по суті, оновленою версією Windows 95. Дана ОС є гібридним 16/32-розрядним продуктом, заснованому на MS-DOS. Також введена нова файлова система FAT32, яка економічніше використовує і підтримує жорсткі диски об’ємом до 2 терабайт. Windows ІXP – операційна система сімейства Windows NT від компанії Microsoft. Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Prifessional. Windows XP є виключно клієнтською системою.

2. Програмний пакет MS 97 та MS 2003, до якого належать такі програмні продукти:

• Табличний процесор Microsoft Office Excel, який дозволяє виконувати розрахунки та проводити аналіз даних;

• Текстовий редактор Microsoft Office Word, за допомогою якого можна створювати та редагувати різноманітні текстові документи;

• Система управління базами даних Microsoft Office Access, дозволяє розроблювати бази даних з метою збереження, керування, вводу, виводу, аналізу та контролю за інформацією;

• Програма для розробки презентацій Microsoft Office PowerPoint дозволяє створювати доклади для зборів та розроблювати web-сторінки;

3. Internet Explorer – браузер (програмний засіб для доступу до глобальних комп’ютерних мереж), який розробляється корпорацією Microsoft з 1995 року, входить в комплект операційних систем сімейства Windows і є найбільш використовуваним веб-браузером. Internet Explorer містить вкладки, блокування спливаючих вікон, фішінг-фільтр, вбудований RSS-агрегатор, підтримує інтернаціональні ім’я доменів, можливості автооновлення через Windows Update.

Mozilla Firefox – вільний безкоштовний веб-оглядач з відкритим кодом, заснований на ядрі Gecko. Firefox забезпечує вищий рівень безпеки користувача, здатний захищати його від нав’язливої реклами, має низку нових можливостей, таких як: блокування спливаючих вікон, відкриття сторінок у вкладках, а не в окремих вікнах; додатки, що надають нові можливості, наприклад IE Tab, ScrapBook, Firebug тощо, яких наразі існують тисячі; теми оформлення.

4. Adobe Reader – це лідируюча безкоштовна програма для надійного перегляду і взаємодії з документами формату PDF на будь-яких програмах і пристроях.

5. 7-zip – це потужний архіватор з високим ступенем стиснення даних, що зберігаються у файлах та папках. Крім того, він інтегрується в провідник Windows, являється менеджером файлів, переведений на 74 мови світу.

6. Сервер управління БД «Sybase SQL Anywhere Studio» (ASA) являється одним з продуктом компанії iAnywhere Solution, дочірньої компанії холдингу Sybase. На відміну від серверів БД інших компаній, ASA може працювати на будь-яких конфігураціях, без жодних обмежень, на всіх існуючих операційних системах, з мінімальним втручанням людського фактора.

7. Антивірусна програма «KASPERSKY ANTIVIRUS» дозволяє захищати інформацію від вірусів та шкідливих файлів, а також дозволяє фільтрувати вміст скачаного контенту та веб-сторінок.

8. InterVideo WinDVD – комерційний програвач мультимедіа під ОС Windows від фірми Corel, призначений для перегляду Blu-ray та DVD дисків на комп’ютері.

9. Sybase SQL Anywhere – це нова назва СУБД Watcom SQL фірми Watcom, яка тепер як частина компанії Powersoft, увійшла в склад холдингут Sybase. Sybase SQL Anywhere являє собою повнофункціональну СУБД на Intel-платформах для мобільних і невеликих груп користувачів. Дана СУБД дозволяє розробляти програми на основі технології «клієнт-сервер» на платформах Windows NT, Windows 95/98, Windows 3.x, OS/2, NetWare,Solaris/Sparc, HP-UX, AIX, DOS і QNX.

10. Продукти Roxio – набір ПЗ компанії Roxio (підрозділ корпорації Sonic Solutions): Roxio Creator – це незамінне корпоративне рішення для резервного копіювання цифрових даних і їх запису на дискові носії; Roxio Secure Burn – система управління доступом до даних, що зберігаються на дисках CD, DVD та Blu-ray.

11. FreeCommander – це легка у використанні альтернатива провідника Windows. Головні особливості програми: двох-панельна технологія, інтерфейс з вкладками, повний доступ до робочого столу, дерево каталогів за опціями для кожної панелі, вбудована робота з архівами, пошук файлів, синхронізація і порівняння каталогів тощо.

12. WinSent – це програма призначена для швидкого обміну повідомлення і спілкування в локальній (корпоративній, домашній) мережі. З її допомогою можна спілкуватися з колегами і співробітниками на роботі або дома, розсилати об’яви чи повідомлення колегам, нагадувати співробітникам про наради, отримувати сповіщення від адміністратора мережі.

13. K-Lite Codec Pack – це пакет кодеків VFW/ACM, фільтрів DirectShow та інших подібних інструментів. Кодеки і фільтри DirectShow необхідні для кодування і декодування аудіо і відео файлів. K-Lite Codec Pack був спеціально розроблений для простої установки і використання навіть початківцями. З допомогою K-Lite Codec Pack отримуємо можливість програвання усіх популярних і навіть не дуже відомих форматів аудіо та відео.

Усі комп’ютери обласного управління статистики об’єднані корпоративною мережею, яка через Інтернет має вихід безпосередньо на Держстат та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Таким чином, усі відділи мають можливість у режимі он-лайн слідкувати за змінами та отримувати накази Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, інші акти законодавства України, а також доручення Президента та Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, доручення голови Держстату України.

Корпоративна мережа дозволяє керівникам відділів та начальнику управління розсилати плани роботи, завдання, доручення кожному співробітнику з будь-якого відділу окремо. Проте, зазвичай у кожному відділі є комп’ютер і працівник за ним, який відповідальний за отримання електронних листів та доведення їх змісту до окремих працівників.

Завдяки підключенню до мережі Інтернет, відділ статистики фінансів підприємств, як і інші відділи, має змогу отримувати у електронному вигляді звіти про фінансові результати підприємств та установ з усіх куточків Полтавської області. Варто зауважити, що відділ статистики фінансів підприємств зазвичай не отримує звіти безпосередньо від них – районні управління статистики збирають усю первинну інформацію, сортують її, підбивають підсумки і аж тоді надсилають в обласне управління статистики поштою або через Інтернет.

Відділ отримує дані з усіх районів і на їх основі створює щомісячні, щоквартальні та щорічні звіти. Ці дані викладають на сайті обласного управління статистики, передають в архів як в електронному так і паперовому вигляді і відправляють у Держстат та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. На основі усіх звітів з усіх відділів управління статистики друкує щорічний статистичний збірник, який містить у собі статистичну інформацію щодо діяльності підприємств, банків та організацій за усіма видами економічної діяльності, по усіх районах, у сфері охорони здоров’я, правопорядку, охорони довкілля та екології тощо. В окремих випадках, на вимогу Держстату чи Кабінету Міністрів, обласне управління статистики може готувати екстрені випуски звітів з окремих питань