Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці ГУС 2014 (формат 2003).doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
446.98 Кб
Скачать

1.2. Організація діяльності Головного управління статистики

Головне управління статистики здійснює свої повноваження як безпосередньо, так і через відокремлені підрозділи, і тому постає завдання організації контролю за діяльністю останніх. В зв’язку з цим ГУС забезпечує виконання наступних заходів:

1) забезпечує здійснення заходів щодо запобігання корупції та контроль за їх виконанням у структурних підрозділах і відокремлених підрозділах Головного управління статистики.

2) здійснює в установленому порядку добір і розстановку кадрів, формує кадровий резерв на відповідні посади, організовує підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників Головного управління статистики.

3) забезпечує ефективне, результативне й цільове використання бюджетних коштів.

4) організовує планово-фінансову роботу в Головному управлінні статистики, здійснює контроль за використанням фінансових і матеріальних ресурсів, забезпечує організацію та ведення бухгалтерського обліку.

5) організовує розгляд звернень громадян з питань, що належать до компетенції Головного управління статистики, виявляє й усуває причини, що призводять до подання громадянами скарг.

6) забезпечує в межах повноважень доступ до публічної інформації, розпорядником якої є Головне управління статистики, у встановленому законодавством порядку.

7) забезпечує у межах своїх повноважень реалізацію державної політики стосовно захисту інформації з обмеженим доступом.

8) забезпечує у межах своїх повноважень виконання завдань з мобілізаційної підготовки та цивільного захисту.

9) організовує ведення діловодства та роботу з укомплектування, зберігання, обліку та використання архівних документів у порядку, встановленому чинним законодавством.

1.3. Структура та схема управління Головним управлінням статистики

Головне управління статистики очолює начальник, який призначається на посаду Головою Держстату України за погодженням з Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України та головою місцевої держадміністрації та звільняється з посади Головою Держстату України.

Начальником Головного управління статистики може бути громадянин України, який має повну вищу освіту економічного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи на державній службі на керівних посадах не менше 3 років або стаж роботи за фахом на керівних посадах в інших сферах не менше 5 років, досвід роботи щодо управління персоналом.

Начальник Головного управління статистики має заступників – перший заступник начальника Головного управління статистики (Безхлібняк Л. М.), два заступники начальника Головного управління статистики (Вацковська О. П., Кравченко О. А.), яких за його поданням призначає на посаду Голова Держстату України за погодженням з Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України та звільняє з посади Голова Держстату України.

Начальник Головного управління статистики вносить Голові Держстату України пропозиції щодо призначення на посаду та звільнення з посади керівників відокремлених підрозділів Головного управління статистики.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції Головного управління статистики, обговорення найважливіших напрямів його діяльності утворюється колегія у складі начальника Головного управління статистики (голова колегії), його заступників, а також інших керівних працівників Головного управління статистики.

На даний час до складу колегії входять:

– Начальник Головного управління статистики;

–Перший заступник начальника ГУС;

– Заступники начальника ГУС;

– Голова Первинної профспілкової організації ГУС;

– Начальник відділу статистики у Полтавському районі;

– Начальник відділу правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції;

– Начальник відділу статистики населення;

– Начальник управління по організації роботи з респондентами;

– Начальник управління координації статистичної діяльності, взаємодії з користувачами та забезпечення доступу до публічної організації.

Рішення колегії реалізуються шляхом прийняття відповідного наказу Головного управління статистики.

Для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових консультацій з основних питань діяльності у Головному управлінні статистики можуть утворюватися інші постійні або тимчасові консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи. Рішення про утворення чи ліквідацію колегії, інших постійних або тимчасових консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, їх кількісний і персональний склад, положення про них затверджуються начальником Головного управління статистики.

Таблиця 1. Структурна схема управління ГУС

Також в ГУС діє Первинна профспілкова організація, створена установчими зборами членів трудового колективу Головного управління статистики у Полтавській області 28 січня 2004 року на підставі власних заяв і бажання працюючих з метою представництва та захисту своїх трудових, соціально-економічних прав та інтересів у відносинах з роботодавцем та в органах державної влади і місцевого самоврядування.

З 21 грудня 2007 року до складу Первинної профспілкової організації приєднались на добровільних засадах працівники управлінь (відділів) статистики у містах та районах, що входили в структуру Головного управління статистики.

Профспілкові групи є в 25 районах області. Профспілкова організація налічує 385 членів, які об’єднались у 48 профспілкових груп.

Начальник Головного управління статистики має наступні обов’язки:

1) здійснює керівництво Головним управлінням статистики, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності;

2) організовує та забезпечує виконання Головним управлінням статистики відповідно актів законодавства, наказів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, доведених до його відома Держстатом України, доручень Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, наказів Держстату України, доручень Голови Держстату України;

3) здійснює добір кадрів у Головне управління статистики, формує кадровий резерв на відповідні посади;

4) організовує роботу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників;

5) призначає на посади та звільняє з посад керівників структурних підрозділів (у тому числі за погодженням з Головою Держстату України й головами відповідних місцевих держадміністрацій керівників відокремлених підрозділів), інших державних службовців та працівників Головного управління статистики, присвоює їм ранги державних службовців, приймає рішення щодо їх морального та матеріального заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності (крім своїх заступників);

6) порушує перед Головою Держстату України питання про присвоєння рангів державних службовців своїм заступникам, а також щодо морального та матеріального заохочення та притягнення їх до відповідальності;

7) підписує накази Головного управління статистики;

8) розподіляє обов'язки між своїми заступниками;

9) подає Голові Держстату України пропозиції щодо структури, граничної чисельності працівників та штатного розпису, а також кошторису й ліміту легкових автомобілів Головного управління статистики;

10) затверджує положення про структурні й відокремлені підрозділи Головного управління статистики та підрозділи у їх складі, а також посадові інструкції їх працівників;

11) розпоряджається коштами в межах затвердженого кошторису Головного управління статистики;

12) здійснює інші повноваження відповідно до законодавства.

Коротко охарактеризуємо особливості та задачі структурних підрозділів Головного управління статистики.

Управління координації статистичної діяльності, взаємодії з користувачами та забезпечення доступу до публічної інформації збирає, узагальнює аналітичну і статистичну інформацію структурних підрозділів Головного управління статистики, забезпечує її гласність і відкритість, здійснює організацію статистичних спостережень, проводить інформаційно-публікаційну діяльність, роботу по оновленню офіційного веб-сайту Головного управління статистики, забезпечує доступ до публічної інформації, взаємодіє із засобами масової інформації та інформує громадськість про соціально-економічні процеси, що відбуваються в області, разом із структурними підрозділами складає комплексний план роботи Головного управління статистики, здійснює розробку регіональних даних для остаточних розрахунків валової доданої вартості на державному рівні та підготовку аналітичних матеріалів по системі національних рахунків.

Управління статистики виробництва проводить статистичні спостереження за економічними процесами, що відбуваються у сфері виробництва (у промисловості та будівництві) та оборонно-промисловому комплексі, за окремими техніко-економічними показниками підприємств, що займаються виробництвом та розподіленням електроенергії, тепла та розподіленням газу та води, за показниками для формування електробалансу України, про виконання наукових та науково-технічних і проектно-конструкторських робіт для забезпечення потреб оборони і безпеки, впровадження нових технологій по спеціальній продукції, хід виконання державного оборонного замовлення, про обсяги експорту, імпорту продукції спеціального призначення та подвійного використання, за станом та тенденціями розвитку інвестиційної діяльності (щодо капітальних інвестицій) та основних засобів підприємств, організацій, установ усіх видів економічної діяльності в рамках затвердженого плану державних статистичних спостережень.

Управління статистики послуг проводить статистичні спостереження за соціальними та економічними процесами, що відбуваються у сфері нефінансових та соціальних послуг. Організує і забезпечує збирання, опрацювання, узагальнення статистичної інформації з питань діяльності підприємств сфери нефінансових послуг, статистики транспорту та зв’язку, статистики інформатики, статистики культури, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення; житлових умов населення, статистики туризму, правової та політичної статистики, статистики наукової та інноваційної діяльності.

Управління статистики сільського господарства та навколишнього середовища проводить статистичні спостереження, організовує і забезпечує проведення переписів, одноразових обліків, вибіркових обстежень, у тому числі обстеження сільськогосподарської діяльності домогосподарств в області, організовує збирання, опрацювання, аналіз показників, які характеризують процеси ринкових перетворень, соціально-економічного розвитку, зміну структури та виробничого потенціалу сільського, рибного, лісового господарства, а також навколишнього середовища.

Управління інформаційних технологій  забезпечує реалізацію єдиних технологій підходів до збирання, опрацювання та передачі статистичної інформації на базі єдиної методології та сучасних інформаційних технологій; функціонування інтегрованої інформаційно-аналітичної системи органів державної статистики на регіональному рівні; взаємодію інформаційної системи Головного управління статистики з інформаційними системами місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших юридичних осіб шляхом взаємного обміну інформацією; підтримку функціонування веб-сайту Головного управління статистики; друк та тиражування статистичних публікацій; функціонування комп’ютерного та телекомунікаційного обладнання Головного управління статистики та відокремлених підрозділів.

Відділ обстежень домогосподарств проводить постійне вибіркове обстеження умов життя домогосподарств, яке базується на загальноприйнятих міжнародних стандартах і є основною інформаційною базою для комплексного дослідження рівня матеріального добробуту різних соціальних груп населення. Програма обстеження передбачає дослідження соціально-демографічних характеристик домогосподарств, структури доходів і витрат, споживання товарів і послуг залежно від рівня матеріальної забезпеченості домогосподарства, наявності в ньому працюючих осіб і дітей та за іншими соціально-економічними ознаками. У програму обстеження включені одноразові тематичні опитування щодо витрат домогосподарств на будівництво та ремонт житла і господарських будівель, оцінки членами домогосподарств стану свого здоров’я та рівня доступності окремих видів медичної допомоги, наявності в домогосподарствах товарів тривалого користування, доступу домогосподарств до окремих товарів та послуг, самооцінки домогосподарствами рівня своїх доходів, а також доступу домогосподарств до Інтернету.

Відділ статистики роздрібної та зовнішньої торгівлі забезпечує реалізацію державної політики в галузі статистики з питань роздрібної торгівлі, ресторанного господарства, зовнішньої торгівлі  товарами та послугами, організацію і проведення державних статистичних спостережень та одноразових обліків, переписів, вибіркових обстежень із зазначених питань в області. Займається збором, розробкою, поширенням статистичної інформації, забезпечує її достовірність, впроваджує статистичну методологію зі статистики роздрібної торгівлі, ресторанного господарства, зовнішньої торгівлі  товарами та послугами, яка базується на результатах статистичних досліджень, міжнародних стандартах та наукових рекомендаціях.

Відділ статистики товарних ринків забезпечує реалізацію державної політики в галузі статистики енергетики та оптової торгівлі. Організовує і забезпечує збирання, опрацювання та поширення статистичної інформації щодо стану енергетики та оптової торгівлі, відповідно до діючої статистичної методології.

Відділ статистики цін проводить збір та опрацювання даних по споживчих цінах на товари та послуги, цінах виробників промислової продукції та цінах придбання матеріальних ресурсів у будівництві, а також аналіз та поширення інформації щодо індексів споживчих цін на товари та послуги.

Відділ статистики праці проводить статистичні спостереження, одноразові обліки, опитування, вибіркові обстеження підприємств та населення (домогосподарств) з питань статистики праці щодо масових економічних, соціальних, демографічних явищ і процесів, які відбуваються на ринку праці в рамках затвердженого плану державних статистичних спостережень.

Відділ статистики населення забезпечує оброблення та узагальнення адміністративних даних про природний та міграційний рух населення, узагальнення даних про адміністративно-територіальні зміни, які відбулися протягом року та перерахунок даних попередніх років в нових адміністративно-територіальних межах, забезпечує підготовку та проведення Всеукраїнського перепису населення та вибіркових обстежень населення області, оброблення їх матеріалів.

Відділ організації проведення вибіркових обстежень населення організовує та координує проведення державних вибіркових обстежень населення (домогосподарств) за напрямами: обстеження умов життя домогосподарств, обстеження економічної активності населення, обстеження сільськогосподарської діяльності населення. Займається відбором територій, складанням та актуалізацією списків адрес домогосподарств, формуванням вибіркових сукупностей для проведення вибіркових обстежень населення (домогосподарств). Забезпечує проведення одноразових додаткових обстежень населення з актуальних питань в різних сферах економіки на платній основі. Організовує роботу уніфікованої мережі фахівців з інтерв’ювання, навчання та контроль якості їхньої роботи.

Відділ фінансово-економічного забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності виконує такі основні завдання: формування повної і достовірної інформації про фінансово-майновий стан та виробничо-господарську діяльність, складання кошторису доходів та видатків, перспективне, поточне та оперативне планування фінансової та господарської діяльності Головного управління статистики, розрахунок вартості послуг, що надаються згідно з його функціональними повноваженнями, забезпечення діючих вимог щодо методології ведення бухгалтерського обліку, термінів складання і подання бухгалтерської, податкової і статистичної звітності, формування організаційної структури, штатних розписів Головного управління статистики та його структурних підрозділів, розроблення Положення про оплату праці працівників.

Відділ кадрового забезпечення забезпечує реалізацію державної політики з питань кадрової роботи та державної служби в системі державної статистики області, здійснює аналітичну та організаційну роботу з кадрового менеджменту, задовольняє потребу в кваліфікованих кадрах та їх ефективне використання, прогнозує розвиток персоналу, заохочення працівників до службової кар’єри, забезпечує їх безперервне навчання, здійснює документальне оформлення проходження державної служби та трудових відносин, організує правову роботу, спрямовану на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів.

Відділ організаційного забезпечення, діловодства та контролю виконання забезпечує встановлення єдиного порядку роботи з документами, ведення архіву та контроль за виконанням документів в Головному управлінні статистики.

Відділ господарського забезпечення забезпечує господарське обслуговування і технічне забезпечення будівель Головного управління статистики та їх технологічного обладнання, підтримку приміщень в стані, придатному для розміщення працівників, супроводження поточних та капітальних ремонтів приміщень, матеріально-технічне забезпечення, здійснює організацію робіт з охорони праці та техніки безпеки.

Відділ правового забезпечення, запобігання та виявлення корупції забезпечує організацію правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства України, інших нормативно-правових актів працівниками Головного управління статистики під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків, а також забезпечує організацію роботи, спрямованої на запобігання та протидії корупції в структурних підрозділах та відокремлених підрозділах Головного управління статистики.