Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практики ПСП Комишанське Нерозя А.В.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Вступ

Неодмінною умовою соціально-економічного прогресу суспільства є подальше зміцнення і підвищення ефективності промислового комплексу, повне задоволення потреб населення в сільськогосподарській продукції. Для цього необхідно завершити переведення сільського господарства на індустріальну основу, повсюдно впроваджувати наукові системи ведення господарства та інтенсивні технології, поліпшувати використання землі, підвищувати її родючість, досягати значного зростання врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тварин, більш раціонально використовувати сільськогосподарську техніку, вдосконалювати організацію заготівель, транспортування, зберігання, і переробки продукції сільського господарства.

Науково-технічний прогрес і соціально економічна перебудова в сільському господарстві ставлять перед спеціалістами високі вимоги. Останні повинні мати досить високу професійну та економічну підготовку, навики практичної роботи, високу культуру, вміти приймати і здійснювати наукові, інженерні й організаційні рішення, керувати колективом. Проходячи виробничу практику, потрібно закріпити отримані теоретичні знання з економіки підприємства, організації виробництва, менеджменту та управління персоналом і набути професійних умінь і навичок за фактом в реальних виробничих обставинах, підготуватись до самостійної роботи на посаді менеджера на підприємствах з різними формами господарювання, які ведуть свою діяльність в умовах ринкових відносин. Адже, економіст сільськогосподарського виробництва повинен бути здібним організатором і вихователем, бачити перспективу розвитку господарства, сприяти впровадженню в практику наукових досягнень, передової техніки, прогресивних технологій і форм організації праці, орендних відносин і оренди.

1. Загальна частина

1.1. Історія створення підприємства та загальна характеристика підприємства

Підприємство ПСП “Комишанське” сьогодні – це високоорганізоване багатогалузеве господарство, є насінгоспом з виробництва репродуктивного насіння озимих, ярих культур, має племінні репродуктори великої рогатої худоби української червоно-рябої і лебединської породи, коней орловської та російської рисистих порід.

ПСП “Комишанське” працює стабільно, постійно розвивається, протягом багатьох років є одним з найкращих не тільки в районі, а й області.

Загальна площа земельних угідь складає 4425 га, в т.ч. ріллі – 4216 га . Розпаювання земель колективної власності розпочалося в 1996 році . У 2001 році власникам земельних паїв були видані державні акти на право земельної власності на землю . Загальна кількість осіб, які мають право на земельний пай, становить 1175 чол. Середній розмір паю – 3,0 га ріллі .Орендна плата власникам земельних ділянок виплачується вчасно сільськогосподарською продукцією згідно з договорами оренди .

Середньорічна чисельність працівників складає 440 чол. Із загальної кількості працюючих в господарстві 57 % громадян віком від 30 до 50 років. Розподіл працівників по сферах діяльності виглядає таким чином : у рослинництві - 35,4 %, у тваринництві - 47,4 %, сфера управління - 11,2 %, допоміжні галузі - 6,0 % . Розмір середньомісячної заробітної плати в 2010 році - 1892,14 грн.

ПСП “Комишанське” має високі показники розвитку в рослинницькій і тваринницькій галузях . Всі підрозділи і галузі прибуткові .

В господарстві утримується 1814 голів великої рогатої худоби, з них корів 745 голів, середній надій на корову за 2010 рік склав 4794 л .Господарство реалізує кожного дня молоко вищого ґатунку більше 8 тон на ВАТ “Хорольський МКК” на виготовлення екологічно чистого дитячого харчування.

На базі господарства створено 2 племрепродуктори для розведення і вирощування худоби лебединської та української червоно-рябої молочної худоби .

В 2001 році господарство взяло курс на розвиток такої важливої галузі тваринництва, як конярство . На даний час в господарстві утримується 176 голів коней . В 2004 році було зареєстровано 2 племрепродуктори з розведення коней орловської та російської рисистих порід . В 2001 році для утримання поголів’я коней в стійловий період було збудоване перше нове приміщення конюшні . На сьогоднішній день - це три приміщення, де утримуються жеребці-плідники, маточне поголів’я та ремонтний молодняк, складські приміщення, два погреби, сінник , дев’ять загонів для прогулянки коней .В літній період все поголів’я коней знаходиться на випасах з загінною системою випасу потабунно.

Крім того, господарство займається кормо виробництвом , площа кормових угідь - 918 га .

Господарство займається вирощуванням зернових культур, які в структурі посівних площ складають 61 %, технічних і кормових культур, одержуючи з року в рік стабільні врожаї .

Ведення насінництва . Перелік культур, які вирощуються господарством згідно паспорта-патента на право виробництва та реалізацію насіння і садивного матеріалу : горох, гречка, ячмінь .

Весною 2010 року господарство розпочало посадку саду, було посаджено 12 га .

В селі Комиші працює загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів, дільнична лікарня, сільський будинок культури, дошкільний навчальний заклад «Сонечко», який розташований в типовому приміщенні, розрахованому на 90 місць. ДНЗ повністю укомплектований кадрами .

Дошкільний заклад має свою земельну ділянку , яку обробляють працівники закладу та батьки .

Вони вирощують картоплю, різноманітні овочі, які споживають свіжими і закладають та засолюють на зиму . В садочку здійснюється високоякісне збалансоване харчування . Діти постійно отримують м'ясо, рибу, молоко, різноманітні соки, овочі, фрукти .

Майже щороку на базі Комишанського ДНЗ «Сонечко» проходять семінари районного, обласного, рівня . Проводяться розважальні заходи, такі, як «Свято для мам», «День захисника», «Прощання з дитячим садком», «Івана Купали».

Колектив будинку культури знаний за межами району і області - це гурт «Чумацький шлях», вокальний ансамбль «Чураївна» . Працює клуб любителів футболу «Фортуна» .

Велика увага приділяється вирішенню проблем соціального захисту пенсіонерів, одиноких пристарілих .

На благодійні цілі ПСП “Комишанське” щороку виділяє іншим організаціям сільських територіальних громад , району та окремим громадянам коштів, товарів і послуг на суму понад 540 тис. грн.

Підприємство своєчасно розраховується по заробітній платі, з бюджетом .

В господарстві успішно вирішуються соціальні питання . На всіх підрозділах створені належні побутові умови праці , працює три постійно діючих їдальні .