Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практики ПСП Комишанське Нерозя А.В.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

2.4. Відділ контролю, технічної політики та охорони праці псп “Комишанське”

Відділ є самостійним структурним підрозділом підприємства. Він створюється і ліквідується наказом директора підприємства. Підпорядковується інженер техніки безпеки безпосередньо директору підприємства.

Склад і штатну кількість відділу затверджує директор підприємства

Серед задач інженера:

– Здійснення науково-технічної діяльності, спрямованої на одержання, застосування нових знань для рішення технологічних, інженерних, економічних, соціальних, гуманітарних та інших проблем.

– Визначення пріоритетних напрямків наукового забезпечення виробництва.

– Контроль за діяльністю інших підрозділів підприємства.

– Організація і координація роботи з охорони праці на підприємстві.

– Контроль за дотриманням законодавчих та інших нормативних правових актів по охороні праці працівниками підприємства.

– Консультування роботодавця і працівників з питань охорони праці.

2.5. Характеристика економічного відділу псп “Комишанське”

Економічний відділ здійснює керівництво роботи з економічного планування, виявлення резервів виробництва, організації економічного аналізу діяльності підприємства, розробка оптових і роздрібних цін на продукцію яка реалізується, займається організацією праці і заробітної плати, підвищення продуктивності праці, правильне використання заробітної плати.

На Підприємстві всі фінансові та економічні завдання вирішує головний економіст з фінансової роботи. Він підпорядковується Генеральному директору.

Економіст з фінансової роботи призначається на посаду та звільняється з неї Генеральним директором.

Для ведення ефективної та кваліфікованої роботи економіст повинен володіти певною базою знань та навиків. Йому необхідно знати :

  • постанови, розпорядження, накази, методичні, нормативні та інші керівні матеріали;

  • економіку та організацію виробництва, трудове законодавство, економіку праці;

  • форми та системи заробітної плати і матеріального стимулювання;

  • порядок визначення собівартості товарної продукції, оптових та роздрібних цін;

  • методики визначення економічної ефективності впровадження нової техніки та технологій, раціоналізаторських пропозиції та винаходів;

  • можливості застосування обчислювальної техніки для здійснення техніко-економічних розрахунків і аналізу господарської діяльності, правила її експлуатації;

  • порядок розроблення перспективних та річних планів господарсько-фінансової та виробничої діяльності підприємства;

  • порядок та терміни складання статистичної звітності;

  • правила оформлення матеріалів для укладання договорів.

Економіст здійснює підготовку договорів оренди з організаціями (орендарями), оформляє матеріали для укладення договорів, стежить за термінами виконання договірних зобов’язань.

Також розраховує вартість виконаних робіт і проводить нарахування лімітованих витрат, виконує розрахунки економічної ефективності впровадження нової техніки і технологій, організації праці, раціоналізаторських пропозицій і винаходів.

Економіст створює проекти перспективних та річних планів виробництва та реалізації продукції, робіт. Стежить за раціональним та економічним використанням трудових та фінансових ресурсів з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, зниження собівартості продукції, запобігання втрат та непродуктивних витрат.

До повноважень економіста входить вивчення ефективності застосування чинних форм і систем заробітної плати, матеріального та морального заохочення, підготовлення пропозицій щодо їх удосконалення.

Основними елементами тарифної системи є довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, тарифні сітки та ставки і схеми посадових окладів, або єдина тарифна сітка.

Організація оплати праці відповідно до внутрішньопідприємницької тарифної системи здійснюється:

- на основі роздільних умов тарифної оплати для робітників, з одного боку, і керівників, фахівців, службовців, з іншого;

- на основі єдиного підходу до тарифікації всіх працівників за внутрішньозаводською тарифною сіткою.

Економіст має право подавати керівництву обгрунтовані пропозиції по стимулюванню роботи працівників.

Економіст розробляє положення про преміювання працівників, умови матеріального стимулювання багатоверстатного обслуговування, суміщення професій і посад, збільшення зон обслуговування та обсягів виконуваних робіт з метою поліпшення використання устаткування, трудових ресурсів і робочого часу. Визначає на основі діючих положень розмір премій.

Складає кошторисну калькуляцію і проекти цін на товарну продукцію, виконує необхідну роботу пов’язану з нерегламентованими розрахунками і контролем за правильністю виконання розрахункових операцій.

Здійснює контроль за додержанням штатної дисципліни, тарифних ставок і розцінок, посадових окладів, доплат, надбавок, а також за додержанням режимів праці та відпочинку, норм трудового законодавства.

Також економіст бере участь у підготовці колективного договору і контролює виконання прийнятих завдань.

Також економіст має право повертати структурним підрозділам на доопрацювання документи, оформлені з порушенням установлених вимог.

На Підприємстві економіст з фінансової роботи несе відповідальність за якісне та своєчасне виконання завдань та обов’язків, які покладені на нього відповідною посадовою інструкцією; за порушення внутрішнього трудового розпорядку інституту та порушення інструкції з охорони праці, протипожежної безпеки та виробничої санітарії. Також несе відповідальність за розголошення інформації, яка складає комерційну таємницю.