Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практики ПСП Комишанське Нерозя А.В.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

2. Cпеціальна частина

2.1 Характеристика структурних підрозділів

Структура — це спосіб поєднання складових частин (компонентів) системи для найкращого виконання головної мети системи (підприємства). Організаційна структура — це сукупність взаємопов'язаних елементів управління. Повноваження об’єднують вище керівництво з нижчими рівнями працюючих і забезпечують можливість розподілу та координування завдань. Засобом, за допомогою якого керівництво встановлює стосунки між рівнями повноважень, є делегування. Делегування — це передавання завдань і повноважень особі, яка бере на себе відповідальність за їх виконання. Делегування є засобом, за допомогою якого керівництво розподіляє серед співробітників численні завдання, які повинні виконуватись для досягнення мети організації. Розрізняють два типи повноважень: лінійні та апаратні (штабні). Згідно з цим визначенням основними елементами організаційної структури управління є:

1) склад та структура функцій управління;

2) кількість працівників для реалізації кожної управлінської функції;

3) професійно-кваліфікаційний склад працівників апарату управління;

4) склад самостійних структурних підрозділів;

5) кількість рівнів управління та розподіл працівників між ними;

6) інформаційні зв'язки.

Організаційна структура визначає впорядкованість завдань, посад, повноважень і відповідальності, виходячи з яких підприємство здійснює свою виробничу і управлінську діяльність. Саме структура є найбільш інерційною підсистемою управління підприємством, яка має відбивати прийнятий порядок організації управління, досягнутий на певний відрізок часу.

ПСП “Комишанське” складається з таких підрозділів ( рис.1):

Рис.1 − Організаційна структура

Розподіл повноважень в ПСП “Комишанське”

Основою збільшення виробництва сільськогосподарської продукції і підвищення матеріального добробуту населення та розвитку підприємства є раціональне використання трудових ресурсів та чітке розподілення повноважень керівників господарства. Багатогалузева структура виробництва, постійні зміни погодних умов потребують від керівників сільського господарства високої кваліфікації, професійної майстерності, відповідальності за доручену роботу та кінцеві результати.

Розподіл обов'язків між управлінським персоналом в ПСП “Комишанське”

Посада

П.І.П

Обовязки

Директор

Зубко В.І.

Загалвне керівництво підприємством, контроль за виконанням виробничої програми, прийняття загальних рішень, переговори з партнерами

Головний економіст

Калашник В.І.

Розробка виробничої програми, розробка нормативних показників та нормативів оплати праці в підприємстві, контроль за дотриманням норм оплати праці в підприємстві

Головний бухгалтер

Калнагуз М.О.

Управління фінансово - економічною системою підприємства

Головний агроном

Тарасенко В.О.

Управління та контроль за виробничою програмою в галузі рослинництва

Головний інженер

Тищенко В.М.

Управління та контроль за виробничою програмою в галузі тваринництва

Рис.2 − Управлінський персонал

Розглянемо діяльність кожного відділу окремо Бухгалтерія підприємства очолюється головним бухгалтером підприємства.

Основними завданнями бухгалтерії є: дотримання і встановлення правильних форм бухгалтерської документації, правильної постановки і ведення бухгалтерського обліку і звітності; своєчасний і правильний облік грошових коштів, всіх видів сировини, матеріалів і сплаву, напівфабрикатів, тари, готових виробів і товарів, основних засобів, інших цінностей і балансів строгої звітності; впровадження передових форм і методів бухгалтерського обліку на основі широкого застосування обчислювальної техніки; дотримання касової і розрахункової дисципліни, правильне витрачання отриманих в банці, засобів за призначенням, дотримання порядку виписки чеків і зберігання чекових книжок.

В цілях виконання викладених завдань бухгалтерія забезпечує:

1. Організацію правильного і раціонального бухгалтерського обліку грошових коштів всіх видів сировини, матеріалів і палива, напівфабрикатів, тари, готових виробів, основних засобів, інших цінностей і бланків строгої звітності.

2. Впровадження передових форм і методів бухгалтерського обліку на основі застосування обчислювальної техніки.

3. Своєчасний і точний облік результатів фінансової діяльності. Облік і здійснення всіх фінансових, кредитних і розрахункових операцій, а також вивіряння всіх розрахунків заводу з банком і іншими організаціями

4. Правильне і своєчасне нарахування і перерахування державних податків, відрахувань від прибили і інших платежів до Держбюджету, своєчасне погашення кредитів.

5. Правильний і своєчасний облік грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей, основних фондів, правильне документальне оформлення і віддзеркалення на рахівницях бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з рухом цих засобів.

6. Строге дотримання касової і розрахункової дисципліни, правильне витрачання отриманих в банку засобів.

7. Своєчасне і правильне виявлення результатів інвентаризації, віддзеркалення їх на рахівницях бухгалтерського обліку.

8. Своєчасне оформлення матеріалів по недостачі, розтраті і розкраданням грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей.

9. Складання бухгалтерської звітності на основі достовірних первинних документів і відповідних бухгалтерських записів і своєчасне її представлення у встановлені терміни відповідним органам.

10. Здійснення /разом з іншими службами/ економічного аналізу фінансово-господарської діяльності заводу, за даними бухгалтерського обліку і звітності, з метою виявлення внутрішньогосподарчих резервів, ліквідації втрат і невиробничих витрат.

11. Забезпечень правильної постановки бухгалтерського обліку і звітності. Своєчасне і правильне складання і аналіз бланків і бухгалтерських рахунків. Складання звітних калькуляцій собівартості продукції. Організація, керівництво і контроль по всій питанням бухгалтерського обліку і звітності в цехах, відділах, на окладах і в коморах комплектувань. Проведення ревізії цехів та служб.

12. Складання заявок на рахункове устаткування і запасні частини до нього, на папір, бланки по обліку і звітності.

13. Складання звітних калькуляцій, балансів і звітів, що відображали стан засобів підприємства і уявлення їх у вищестоящі керівні органи у встановлені терміни.

14 Підписання документів грошового, матеріального, майнового, розрахункового і юридичного характеру, службовців підставою для прийому і видачі грошей, товаро-матеріальних, майнових і інших цінностей.