Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці ГУС 2014 (формат 2003).doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
446.98 Кб
Скачать

Розділ 2. Характеристика відділу статистики фінансів підприємств

Управління структурної статистики, статистики фінансів підприємства і реєстру статистичних одиниць проводить статистичні спостереження за економічними процесами, що відбуваються у сфері виробництва та надання послуг, у сфері реформування власності, за фінансовими показниками діяльності підприємств, організацій, установ усіх видів економічної діяльності в рамках затвердженого плану державних статистичних спостережень. Забезпечує ведення Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та користування його даними.

До складу управління структурної статистики, статистики фінансів підприємства і реєстру статистичних одиниць входять 3 відділи, а саме:

– відділ статистики фінансів підприємств;

– відділ структурних обстежень та обстежень ділової активності підприємств;

– відділ ведення реєстру статистичних одиниць.

Відділ ведення єдиного державного реєстру підприємств чи організацій (статистичних одиниць) має на меті фіксацію створення нових, об’єднання чи закриття існуючих підприємств та організацій.

Відділ структурних обстежень та обстежень ділової активності підприємств створений для обліку ділової активності підприємств по містах, районах та області в цілому за видом економічної діяльності.

Відділ статистики фінансів підприємств (далі – відділ) є самостійним структурним підрозділом управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць Головного управління статистики у Полтавській області (далі – Головне управління статистики). Відділ, в межах наданих повноважень, здійснює реалізацію державної політики у сфері статистики з питань проведення державних статистичних спостережень зі статистики фінансів підприємств.

У своїй діяльності відділ керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами Держстату України, а також наказами начальника Головного управління статистики, рішеннями колегії, Регламентом Головного управління статистики та цим Положенням.

Відділ підпорядковується начальнику управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць.

2.1. Завдання відділу.

Відділ відповідно до покладеного на нього завдання:

1. Здійснює збирання, опрацювання форм державної статистичної та фінансової звітності підприємств.

2. Бере участь у розробленні, вдосконаленні та впровадженні науково обґрунтованої статистичної методології відповідно до плану державних статистичних спостережень.

3. Забезпечує респондентів звітно-статистичною документацією відповідно до плану державних статистичних спостережень.

4. Вивчає потреби користувачів у статистичній інформації.

5. Забезпечує об’єктивність, відповідність, точність, своєчасність статистичної інформації, її джерел та методології складання, та сприяє її доступності для користувачів.

6. Забезпечує реалізацію єдиних технологічних підходів до збирання, опрацювання та передачі статистичної інформації на базі єдиної методології та сучасних інформаційних технологій.

7. Забезпечує відповідно до законодавства збереження та захист статистичної інформації, дотримання її конфіденційності.

8. Надає послуги та статистичну інформацію користувачам на платній основі.

9. Взаємодіє з місцевими органами державної влади й органами місцевого самоврядування, управліннями (відділами) статистики у містах та районах, а також підприємствами, установами, організаціями з питань використання статистичної інформації.

10. Виконує відповідно до законодавства інші функції, необхідні для вирішення покладених на нього завдань.