Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці ГУС 2014 (формат 2003).doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
446.98 Кб
Скачать

2.3. Взаємовідносини відділу

1. Відділ співпрацює з працівниками відділів статистики фінансів підприємств Держстату України, ГУРС, територіальних управлінь статистики.

2. Виробничі питання вирішує та погоджує з начальником управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць.

3. Співпрацює з Головним управлінням економіки Полтавської облдержадміністрації.

4. Відділ співпрацює з місцевими органами державної влади й органами місцевого самоврядування.

5. Постійно співпрацює з У(В)С.

6. Відділ взаємодіє з іншими структурними підрозділами Головного управління статистики.

7. Постійно співпрацює з підприємствами, установами, організаціями та користувачами статистичної інформації.

2.4. Схема управління відділом статистики фінансів підприємств

Таблиця 2. Ієрархія управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць

Відділ статистики фінансів підприємства очолює начальник, який призначається і звільняється з посади згідно з чинним законодавством начальником Головного управління статистики. Посада начальника відділу відноситься до п’ятої категорії посад державних службовців. Начальником відділу може бути громадянин України, який має вищу освіту економічного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посаді головного спеціаліста не менше 3 років або стаж роботи за фахом на керівних посадах в інших сферах не менше 5 років. Післядипломна освіта у сфері управління: магістр державного управління за відповідною спеціалізацією. Начальник відділу безпосередньо підпорядковується начальнику управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць.

На час відсутності начальника відділу його обов’язки виконує заступник начальника відділу статистики фінансів підприємств.

Крім начальника відділу та його заступника, у відділі статистики фінансів підприємств управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць працює 2 головних економіста, 1 провідний спеціаліст-економіст та 2 спеціаліста-економіста I категорії.

Начальник відділу в межах своїх повноважень:

1. Здійснює керівництво діяльністю відділу і несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань і здійснення ним своїх функцій.

2. Організовує та забезпечує виконання відділом законів України, постанов Верховної Ради України, указів і розпоряджень Президента України, декретів, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів Держстату України, наказів та доручень начальника Головного управління статистики.

3. Розподіляє обов’язки між працівниками відділу, спільно з начальником управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць розробляє положення про відділ та посадові інструкції працівників відділу.

4. Складає плани робіт відділу, плани занять по підвищенню ділової кваліфікації працівників відділу, контролює хід їх виконання.

5. Несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ функцій, стан виконавської та трудової дисципліни.

6. Вживає заходів щодо укомплектування відділу кадрами, подає начальнику управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств та реєстру статистичних одиниць пропозиції про призначення на посади та звільнення з посад працівників відділу, присвоєння їм рангів державних службовців, щодо їх морального та матеріального заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності.

7. Вживає заходів щодо вдосконалення організації роботи відділу, посилення відповідальності кожного працівника за доручену ділянку.

8. Забезпечує систематичне підвищення професійного рівня працівників відділу, проводить наради з виробничих питань.

9. Вивчає потребу та надає начальнику управління структурної статистики, статистики фінансів підприємств і реєстру статистичних одиниць пропозиції щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників відділу, бере участь у розробці відповідних навчально-тематичних планів, програм, методичних рекомендацій.

10. Організовує роботу по впровадженню наукової організації праці, забезпечує належне ведення діловодства, дотримання працівниками відповідного порядку роботи із службовими документами та їх зберігання.

11. Забезпечує збереження інформації, яка згідно з чинним законодавством не підлягає розголошенню.

12. Забезпечує вирішення конкретних питань охорони праці та пожежної безпеки у відділі відповідно до інструкції з охорони праці.

13. Здійснює інші повноваження, відповідно до чинного законодавства.

14. Несе відповідальність за недотримання вимог нормативних актів з охорони праці, виробничої санітарії та гігієни праці, протипожежної безпеки.

15. Начальник відділу несе відповідальність згідно з чинним законодавством за неякісне та несвоєчасне виконання своїх посадових обов’язків, завдань і функцій, покладених на відділ, за стан виконавської та трудової дисципліни у відділі, за недотримання етики поведінки державного службовця та спеціальних обмежень, передбачених Законом України “Про державну службу” та антикорупційним законодавством.

У керівника відділу статистики фінансів підприємств є заступник, який забезпечує збирання, опрацювання, аналіз, поширення, збереження, захист та використання статистичної інформації; підпорядковується безпосередньо начальнику відділу статистики фінансів підприємств. Заступник призначається на посаду на конкурсній основі та звільняється з неї начальником Головного управління статистики у Полтавській області згідно з порядком, визначеним чинним законодавством.

Заступник начальника відділу повинен вміти працювати на комп’ютері та знати програмні засоби (MS Windows XP, MS Word, MS Excel), знати законодавство з питань охорони праці, пожежної безпеки, гігієни праці, володіти державною мовою. У разі відсутності заступника начальника відділу його обов’язки розподіляються між головними спеціалістами-економістами відділу.

До завдань та обов’язків заступника начальника відділу відносять наступні:

1). Формування та реалізація державної політики у сфері державної статистики та сфері державної служби в межах своїх повноважень.

2). Здійснення методологічної та координаційної роботи по проведенню статистичних спостережень зі статистики фінансів підприємств.

3). Приймає участь у розробці пропозицій та комплексів заходів, щодо організації статистичної роботи відділу.

4). Організовує та забезпечує контроль, аналіз та оцінку стану справ статистичної роботи відділу.

5). Приймає участь у розробці поточних планів по статистичній роботі відділу.

6). Проводить роботу з підприємствами та організаціями по звітній дисципліні і якості звітності, що надходить.

7). Виконує систематичне ведення реєстрації вхідної інформації по закріпленій ділянці, забезпечує її своєчасне надходження, включаючи належне оформлення.

8). Здійснює економічний аналіз та оцінку статистичних даних, даних одноразових обліків, обстежень, використовуючи методи статистичного аналізу.

9). Готує матеріали для інформаційного наповнення WEB-сайту.

10). Готує інструктивні листи по збору і розробці фінансової та статистичної звітності.

11). Бере участь у підготовці відповідей на запити керівних органів та інших користувачів статистичної інформації.

12). Надає консультації респондентам з питань складання статистичних звітів зі статистики фінансів підприємств.

13). Здійснює перевірки достовірності звітних даних форм статистичних спостережень зі статистики фінансів підприємств.

14). Веде динамічні ряди.

15). Здійснює ведення автоматизованої системи обліку витрат робочого часу.

16). Займається підготовкою матеріалів до архіву.

17). Проводить статистичні спостереження на замовлення, надає послуги та статистичну інформацію користувачам на платній основі.

18). Забезпечує збереження і захист інформації, що стане відомою під час виконання службових обов’язків державної служби, а також іншої інформації, яка згідно з законодавством не підлягає розголошенню.

До головних обов’язків спеціаліста-економіста І категорії належить збирання, опрацювання, аналіз, поширення, збереження, захист та використання статистичної інформації. Він підпорядковується безпосередньо начальнику відділу статистики фінансів підприємств. Спеціаліст-економіст І категорії: очолює ведення автоматизованої системи обліку витрат на виконання статистичних робіт (АСОВ) та підготовку матеріалів для архіву; бере участь у розробці форм фінансової звітності; виконує систематичне ведення реєстрації вхідної інформації по закріпленій ділянці, забезпечує її своєчасне надходження, включаючи належне оформлення; готує матеріали для інформаційного наповнення WEB-сайту; забезпечує збереження і захист інформації, що стане відомою під час виконання службових обов’язків державної служби, а також іншої інформації, яка згідно з законодавством не підлягає розголошенню.

Провідний спеціаліст-економіста в межах повноважень бере участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері державної статистики та сфері державної служби; очолює розробку комплексів електронної обробки інформації статистичних звітів, а також бере участь у розробці форм фінансової звітності та моніторингу подання фінансової звітності підприємствами, які не включені до поля спостереження зі структурної статистики; здійснює економічний аналіз та оцінку статистичних даних, даних одноразових обліків, обстежень, використовуючи методи статистичного аналізу; приймає участь в організації та проведенні нарад, семінарів, конференцій з питань статистики фінансів підприємств; здійснює ведення автоматизованої системи обліку витрат робочого часу.

Обов’язки та завдання головного спеціаліста-економіста співпадають з обов’язками та завданнями заступника начальника відділу, які наведені вище.