Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ. семинары.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
288.77 Кб
Скачать

Заняття 3

Правові, адміністративні та економічні методи державного регулювання економіки

План

1.Суть і класифікація методів державного регулювання економіки.

2.Правові й адміністративні методи регулювання економіки.

3.Економічні методи державного регулювання суспільно-господарського розвитку.

4.Способи державного регулювання економіки.

5.Державні замовлення та контракти в системі державного регулювання економіки.

Ключові поняття

Методи ДРЕ: прямого державного впливу, непрямого (опосередкованого) державного регулювання, адміністративні та економічні; правові, імперативні; індикативні. Держконтракт. Держзамовлення. Субсидія. Субвенція. Дотація. Ліцензування. Квотування. Контингентування. Державні стандарти і нормативи.

Соціальні стандарти. Екологічні стандарти. Неформальні методи. Державний сектор економіки.Суб’єкти ДРЕ.

Основна література

1.Дідківська Л.І.,Головко Л.С. Державне регулювання економіки:Навчальний посібник. ―К.:Знання-Прес,2000. ―209 с.

2.Михасюк І., Мельник А.,Крупка М.,Залога З.Державне регулювання економіки: Підручник. ―К.:Атіка, Ельга-Н,2000. ―592 с.

3.Стеченко Д.М. Державне регулювання економіки:Навчальний посібник. ―К.:МАУП,2000. ―176 с.

4.Державне регулювання економіки:Навчальний посібник /С.М Чистов.,

А.Е. Никифоров., Т.Ф. Куценко. та ін. ―К.:КНЕУ, 2000. ―316 с.

Додаткова література

1.Конституція України.―К.,1996.

2.Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”.―К.,1993.

3.Закон України “Про місцеві державні адміністрації” //Голос України.―12 травня 1999 р.

4.Про зміни у системі центральних органів виконавчої влади України: Указ Президента України //Урядовий кур’єр.―1999. ―16 березня.

5.Проект урядової програми “Україна - 2010” (Конспект урядової програми стратегічного розвитку) // Урядовий кур’єр. ―1999. ―3,6,10, 21 квітня.

6.Адміністративне право: Підручник. ―К.,1999 р. ―360 с.

7.Волинський Т.Державне регулювання ринкової економіки // Економіка України. ―1996. ― №11.

8.Зіллер Ж. Політико-адміністративні системи країн ЄС:порівняльний аналіз / Пер.із франц. В.Ховрун. ―К.,1996.

9.Кучма Л.Д.Наше глобальне завдання―системна перебудова економіки // Урядовий кур’єр. ―1999. ―10 березня.

10.Куйбіда В.,Чушенко В.Поняття місцевого самоврядування в Україні // Право України. ―1998. ―№5.

11.Мельник А.Ф.Державне регулювання економіки. Навчальний посібник. ― К.,1994.

12. Мельник А.Ф.Державне регулювання економіки перехідного періоду (світовий досвід і проблеми України). ―Тернопіль,1995.

13.Шаповал В.М.Конституційний механізм державної влади в незалежній Україні :політико-правові проблеми організації виконавчої влади // Право України. ―1997. ―№1.

14.Ходов Л.Г.Основы государственной экономической политики. ―М.:БЕК,1997. ―С.108-305.

Теорія державного регулювання економіки проголошує необхідність системного підходу до вибору засобів та методів впливу держави на суб’єктів економічних відносин. Регулюванню підлягають складні процеси життєдіяльності суспільства, на які нездатні ефективно впливати окремі важелі або будь-які вибіркові, незбалансовані їх комбінації. Результативність державного регулювання зростає, якщо ці важелі застосовуються не випадково чи під тиском груп спеціальних інтересів і кон’юнктури, а системно, виходячи з довгострокових цілей та поточних завдань соціально-економічного розвитку.

Стратегічні орієнтири й конкретні умови соціально-економічного розвитку, пов’язані зі змінами кон’юнктури на ринку, зумовлюють використання цілого арсеналу методів ДРЕ.

Методи державного регулювання економіки―це способи впливу держави на сферу підприємництва, інфраструктуру ринку, некомерційний сектор економіки з метою створення умов їхнього ефективного функціонування відповідно до напрямів державної економічної політики. Кожний метод грунтується на використанні сукупності інструментів (регуляторів, важелів).

Методи ДРЕ класифікуються за двома ознаками: за формами впливу та засобами впливу. За формами впливу методи ДРЕ поділяють на дві групи: методи прямого і непрямого впливу.Залежно від засобів впливу виділяють- правові, адміністративні, економічні і пропагандистські методи.

У цій темі з’ясовується система ДРЕ шляхом прийняття законів і законодавчих актів, що виконують функцію довготермінового правового регулювання з подальшим унесенням змін та доповнень. Крім того, правові методи регламентовані Указами Президента, нормативними актами уряду (декретами,постановами), що носять характер короткотермінового, оператив- ного регулювання. При відповіді студентам потрібно навести приклади застосування антимонопольного законодавства, як важливого фактора розвитку ринкової економіки.

Слід пам’ятати, що адміністративне регулювання― це дії адміністрації держави або регіону, спрямовані на збалансованість інтересів суб’єктів за допомогою нормативних актів, указівок, розпоряджень. Влада, використовуючи адміністра- тивні методи регулювання, розв’язує проблеми, які не під силу ринку. Необхідно ознайомитися з системою адміністративних регуляторів (важелів): ліцензії, квоти, стандарти, норми,санкції та ін.;сферою їх застосування.

Використання економічних методів ДРЕ дає змогу створювати економічні умови, які спонукають суб’єктів ринку діяти в необхідному для суспільства напрямі, розв’язувати ті чи інші завдання згідно із загальнодержавними та приватними інтересами.

Економічне регулювання здійснюється інструментами фіскальної, бюджетної , податкової, грошово-кредитної, амортизаційної й інших напрямів державної економічної політики. Державні замовлення та державні контракти треба в першу чергу розуміти як важливі елементи макроекономічного регулювання, що прямо впливають на ВНП, а також це засіб прямого державного регулювання господарських зв’язків між державою-замовником і підприємством –виконавцем, спосіб реалізації суспільних та державних потреб, концентрації й ефективного витрачання державних ресурсів, форма співробітництва під час розв’язання стратегічних завдань особливої важливості.

Необхідно в ході підготовки до заняття ознайомитись із практикою впровадження контрактів із метою підтримки новостворених наукоємних галузей індустріально розвинутих країн, інноваційної діяльності підприємств, стимулювання неприбуткових науково-дослідних робіт фундаментально-пошукового характеру.

Пропагандистські (морально-етичні) методи ДРЕ― це звернення держави до гідності, честі й совісті людини (підприємця, найманого робітника, державного службовця та інших).Вони включають заходи виховання, роз’яснення і популяризації цілей та змісту регулювання, засоби морального заохочення тощо. Суть цих методів полягає в тому, щоб формувати і підтримувати в людей певні переконання , духовні цінності, моральні позиції, психологічні настанови щодо діяльності держави.