Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕА-МВбуд-во.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

Методичні вказівки

до виконання індивідуальних завдань та контрольної роботи

з дисципліни «Економічний аналіз в будівництві»

для студентів напряму підготовки 6.030601

«Менеджмент організації»

усіх форм навчання

Полтава 2012

Методичні вказівки до виконання до виконання індивідуальних завдань та контрольної роботи з дисципліни «Економічний аналіз в будівництві» для студентів напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент організації» усіх форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – 27 с.

Укладачі: І.В. Міняйленко, ст. викладач, Н.Б. Теницька, ст. викладач.

Відповідальний за випуск: В.Я. Чевганова, завідувач кафедри економіки підприємства, канд. екон. наук, доцент.

Рецензент: А.С. Старовірець, канд. екон. наук, доцент

кафедри менеджменту та адміністрування.

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № від . . 2012 р.

Коректор

Верстка Н.Б. Теницька

20.40.03.02

ЗМІСТ

Загальні положення…………………………………..….…….………

4

Мета й завдання дисципліни………………….……………..….…….

6

Структура залікового кредиту дисципліни………………..…………

7

Теми практичних занять……………………………………..……..…

9

Тематика рефератів…………………………………………..….…….

9

Практичне завдання…………………………………………..……….

11

Критерії оцінювання контрольної роботи………………..………….

21

Програмні питання для контролю знань…………………….…..…...

21

Інформаційне та методичне забезпечення………..………………….

23

Додаток А. Вихідна інформація до виконання практичного завдання за варіантами…………………..……………………………

25

Додаток Б. Зразок титульного аркуша…………….....……….

27

Загальні положення

З переходом до ринкових відносин у народному господарстві України виникло безліч проблем і невирішених питань. Розв’язання їх потребує використання наукових засобів, які має у своєму арсеналі економічна наука і насамперед така її галузь, як економічний аналіз.

Забезпечення ефективного функціонування будівельного підприємства потребує економічно грамотного управління їхньою діяльністю, яка визначається вмінням аналізувати.

За допомогою аналізу визначаються тенденції розвитку, глибоко і системно досліджуються фактори зміни результатів діяльності, обґрунтовуються плани та управлінські рішення, здійснюється контроль за їх виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності будівельного підприємства, виробляється стратегія його розвитку.

Економічний аналіз є науковою базою прийняття економічних, фінансових та управлінських рішень у бізнесі. Тому оволодіння методикою аналізу менеджерами - економістами всіх рівнів є складовою частиною їх професійної підготовки.

Методичні вказівки призначені для виконання студентами денної форми навчання – індивідуального завдання; студентами заочної форми навчання контрольної роботи з дисципліни «Економічний аналіз у будівництві».

Контрольна робота складається з підготовки реферату та комплексного практичного завдання, що виконується за варіантами.

При підготовці реферату використовується рекомендована література, наукові статті, електронні джерела. Комплексне практичне завдання повинно включати методику і результати розрахунків з використанням аналітичних таблиць та формул, а також економічно обґрунтовані висновки. Вихідна інформація наведена у додатку А.

Контрольна робота виконується у рукописному вигляді на аркушах формату А4. Вона повинна містити: титульний аркуш (див. додаток Б), завдання до виконання контрольної роботи, зміст, реферат, комплексне практичне завдання, список використаної літератури.

Першою сторінкою контрольної роботи є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші, завданні та змісті номер сторінки не ставиться, на наступних сторінках номер проставляється у правому нижньому куті без крапки в кінці. На останній сторінці вказується дата закінчення написання контрольної роботи і студент ставить свій підпис. Контрольна робота здається для перевірки на кафедру та захищається до початку екзаменаційної сесії.

Основою даних методичних вказівок є практичне використання набутих знань з економіки підприємства та економічного аналізу для оцінки діяльності будівельного підприємства, визначення факторів впливу на основні результати господарювання.

Методичні вказівки дозволять студентам підготувати реферат, здійснити факторний аналіз діяльності будівельного підприємства, визначити резерви зростання обсягу будівельно-монтажних робіт.