Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕА-МВбуд-во.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Мета й завдання дисципліни

Дисципліна «Економічний аналіз у будівництві» призначена для того, щоб дати студентам міцні та глибокі знання, а також уміння та практичні навики з економічного аналізу. Задача полягає у тому, щоб навчити студентів використовувати результати аналізу в справі удосконалення господарської діяльності будівельного підприємства, підвищення рівня управлінської роботи в умовах ринкової економіки.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  1. теоретичні основи курсу, задачі економічного аналізу, його види, методи та прийоми дослідження показників діяльності будівельного підприємства;

  2. методику аналізу введення в дію виробничих потужностей та виконання програми підрядних робіт;

  3. методику аналізу ефективності використання ресурсів будівельного підприємства;

  4. методику аналізу витрат та собівартості будівельно-монтажних робіт та фінансових результатів діяльності будівельного підприємства.

вміти:

  1. використовувати нормативні, планові показники, дані обліку та інших джерел інформації для проведення глибокого і всебічного економічного аналізу будівельного підприємства;

  2. використовувати економіко-математичні методи, традиційні способи і прийоми дослідження для вивчення і мобілізації внутрішніх резервів виробництва, більш ефективного використання ресурсів будівельного підприємства;

  3. за результатами проведення аналізу самостійно приймати управлінські рішення, які спрямовані на удосконалення діяльності будівельного підприємства.

Структура залікового кредиту дисципліни

№ модуля

Змістовні модулі

Структурні модулі

та їх обсяги в годинах (денна/заочна)

Лекції

Практичні

Усього

аудиторних

Індивідуальна робота

Самостійна робота

Разом

по дисципліні

1

2

3

4

5

6

7

8

1

МОДУЛЬ 1 Аналіз діяльності будівельних підприємств

Тема 1 Аналіз капітального будівництва

Завдання та джерела інформації економічного аналізу капітального будівництва. Методика аналізу введення в дію виробничих потужностей та основних фондів. Аналіз дотримання строків тривалості будівництва.

2/0,5

1/0,5

3/1

1/1

1/5

5/7

Тема 2. Аналіз виконання програми підрядних робіт.

Аналіз загального обсягу будівельно-монтажних робіт. Визначення показників ритмічності будівельного виробництва та їх аналіз. Аналіз обсягів підрядних робіт у розрізі об'єктів та виконавців. Методика аналізу структури підрядних робіт.

Аналіз підрядних робіт у розрізі замовників та за призначенням об’єктів.

4/0,5

3/0,5

7/1

3/2

1/5

11/8

Тема 3. Аналіз факторів, які впливають на обсяг будівельної продукції.

Аналіз забезпеченості будівельного підприємства робочою силою. Визначення та аналіз показників руху робочої сили. Аналіз використання праці робітників будівельного підприємства. Методика розрахунку впливу факторів на зміну продуктивності праці робітників.

Аналіз технічного стану, руху основних засобів. Визначення показників використання основних засобів та їх аналіз. Особливості аналізу використання будівельних машин і механізмів. Факторний аналіз фондовіддачі основних засобів будівельного підприємства.

10/4

8/1

18/5

8/8

6/20

33/33

1

2

3

4

5

6

7

8

Аналіз забезпеченості будівельного підприємства матеріальними ресурсами. Визначення показників використання матеріальних ресурсів. Розрахунок впливу факторів, що пов’язані з ефективним використанням матеріальних ресурсів на зміну обсягу будівельно-монтажних робіт. Визначення резервів збільшення обсягу будівельно-монтажних робіт.

Тема 4 Аналіз собівартості будівельно-монтажних робіт.

Аналіз загальної суми витрат на будівельне виробництво. Методика аналізу собівартості будівельно-монтажних робіт у розрізі статей та елементів. Особливості аналізу прямих матеріальних витрат на будівельному підприємстві.

Аналіз витрат на експлуатацію будівельних машин і механізмів. Особливості аналізу накладних витрат. Визначення резервів зниження собівартості будівельно–монтажних робіт.

6/0,5

4/0,5

10/1

4/4

2/10

16/15

Тема 5. Аналіз фінансових результатів діяльності будівельного підприємства.

Показники прибутку та рентабельності, що використовуються в будівництві. Аналіз валового прибутку та інших видів прибутку.

Аналіз рентабельності будівельного підприємства. Особливості визначення резервів збільшення суми прибутку та рентабельності

4/0,5

4/0,5

8/1

4/4

2/10

14/15

Тема 6. Оцінка фінансового стану будівельного підприємства.

Оцінка складу, структури капіталу та джерел його формування. Аналіз фінансової стійкості та платоспроможності підприємства.

Аналіз ліквідності балансу. Шляхи фінансового оздоровлення суб’єктів господарювання.

6/2

8/1

14/3

8/7

7/20

29/30

Усього по дисципліні

32/8

28/4

60/12

28/26

20/70

108/108