Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Landshafty_1.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
181.47 Кб
Скачать

1. Просторова диференціація геосистем.

Диференціація геосистеми передбачає поєднання як вертикальних так і її горизонтальних частин (компонентів), тому слід розглядати як вертикальну так і горизонтальну структуру геосистем.

Розуміння вертикальної структури геосистеми сприймається через зв'язок між компонентами системи, а поняття горизонтальної структури - це зв’язки між суміжними геосистемами. Прикладом вертикальної структури геосистеми може бути взаємозв’язок між атмосферою та літосферою - після випадання дощу вода просочується у грунт, при цьому розчиняє мінерали.

Горизонтальна структура реалізується через горизонтальні зв’язки в геосистемах шляхом відповідних способів передачі речовини та енергії. Скажімо під дією дощових вод ґрунтовий покрив, що міститься на схилах балки поступово зноситься в її днище, або відбувається раптове переміщення великих мас породи під час зсуву ґрунту. Так чи інакше процеси ці відбуваються в межах двох суміжних геосистем – днища та схилу, які в свою чергу утворюють єдину геосистему вищого рангу балку. Балка разом із геосистемами такого ж рангу утворюють, поєднуючись в геосистему ще вищого рангу - річкову долину і т.д.

Слід зауважити що складові частини геосистем впорядковані не тільки у просторі але й у часі. Наприклад: сніговий покрив – цей компонент присутній у багатьох геосистемах тільки зимою; зелена маса рослин помірного поясу присутня тільки в теплу пору року і тільки тоді впливає на функціонування цілої системи.

2. Фізико-географічне районування та ландшафтна структура регіонів

Районува́ння фі́зико-географі́чне — система територіального поділу земної поверхні на супідрядні природні регіони, які відрізняються комплексом природних властивостей, зумовлених їхнім положенням, історією розвитку та характером фізико-географічних процесів. При цьому виділяються територіальні підрозділи з неповторним комплексом ознак, викликаних місцевими особливостями рельєфу, клімату, рослинності, будовою фундаменту і платформенного чохла, діяльністю людини і т. д.

Розрізняють Р.ф.-г. за компонентами природного середовища (геоморфологічне, кліматичне, за ґрунтами тощо) та комплексне (ландшафтне). Зональні одиниці комплексного районування: географічний пояс, географічна зона, підзона, фізико-географічна смуга. Азональні: сектор, країна, область, провінція, округ, район.

Фізико — географічне районування можна визначити як розділ фізичної географії (і ландшафтознавства), який охоплює весь комплекс проблем, які відносяться до геосистем надландшафтного рівня, включаючи вивчення закономірностей, їх диференціації і інтеграції, дослідження їх структури і розвитку, їх систематизацію і опис.

Ландшафт — головна структурна ланка всіх вищих регіональних (цілих поєднаннях). Вивчення ландшафтної структури регіонів вищих рангів, їх пізнання " через ландшафти " визначаються як завдання регіонального ландшафтознавства. Між регіональним ландшафтознавством і власне районуванням немає великої різниці; фізико — географічне районування в його повному обсязі — це по суті і є регіональне ландшафтознавство, або регіональний розділ ландшафтознавства. Сюди необхідно віднести і вчення про закономірності регіональної диференціації геоболонки, як необхідна теоретична передумова для районування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]