Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Макроекономіка Ділова гра грош ринок.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Аналіз результатів

1. Національний банк України

1. НБУ здійснює монетарну політику – впливає на економіку шляхом регулювання пропозиції грошей, рівня відсоткової стаки та доступності кредитів.

2. Одним із заходів регулювання пропозиції грошей Національним банком є регулюваня облікової ставки. Комерційні банки можуть запозичувати кошти у НБУ під облікову ставку, її збільшення робить кредити більш дорогими, що зменшує обсяг грошової маси.

3. НБУ з метою впливу на грошовий ринок регулює норму обовязкових резервів банків. Чим вища норма обов’язкових резервів, тим менше позик може надати банк, відповідно, тим менша пропозиція грошей в економіці.

2. Комерційні банки

1. Комерційні банки отримують свої доходи за рахунок відсотків по кредитах. При умові занадто високих ставок, банки ризикують втратити позичальників.

2. Для створення сприятливих умов запозичення депозитів комерційні банки повинні збільшувати ставки по вкладах, що збільшує їх витрати та зменшує прибутковість.

3. У ході гри перемагає та підгрупа, яка представляє банк, що знайшов оптимальне співвідношення між ставками по кредитах та депозитах та отримає максимальний прибуток.

3. Підприємства

1. Умовою розвитку підприємств є інвестування коштів у розвиток виробництва. Збільшення інвестицій мультиплікативно збільшує ВВП країни, а, відповідно, і добробут її громадян.

2. Реаліями ринкової економіки є використання кредитних коштів для інвестування. Кожне підприємство намагається знайти найприбутковіший проект та отримати для нього найдешевший кредит.

3. Переможцем у грі серед підприємств стане те, що зможе отримати найдешевший кредит: різниця між нормою прибутку та ставкою по кредиту у нього буде максимальною.

4. Населення

1. Важлива роль споживачів в економіці полягає у тому, що форма зберігання їх заощаджень здатна суттєво впливати на пропозицію грошей та всю економіку. Визначальним аспектом економічного зростання є залучення на депозити вільних грошових коштів населення.

2. Збільшення депозитів в економіці здійснює мультиплікативний вплив на грошову пропозицію.

3. На найвищу оцінку заслуговує та частина споживачів, яка зможе найбільш вигідно розмістити свої заощадження та отримати найбільші відсотки за депозитами.

ПідБиття підсумків

У кінці заняття аналізується робота кожної підгрупи. Відмінні оцінки отримує та підгрупа, яка у своєму виді діяльності досягла максимального доходу.

При оцінюванні роботи кожної підгрупи враховується достатнє володіння теоретичним матеріалом, вільне оперування та використання термінів та формул для розрахунків, мінімальна кількість зроблених помилок, що були допущенні при прийнятті рішень та розрахунках показників, вміння приймати правильні рішення та робити правильні й обґрунтовані висновки.

Оцінювання студентів відбувається з розрахунку тих балів, що передбачені робочою навчальною програмою з даної теми.

Бібліографічний список

    1. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономіка. Навчальний посібник. – К.: Атака, 2002. – 368 с.

    2. Балягіна І.А., Богорад М.А., Ковальчук Г.О. Методика викладання економіки: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – К.: КНЕУ, 2003. – 341с.

    3. Вечканов Г., Вечканова Г. Макроэкономика, 2-е изд. – СПб.: Питер, 2004. - 544с.

    4. Долан Э.Дж., Линсдей Д. Макроэкономика: Пер. с англ. / Под общ. ред. Б. Лисовика. – С-Пб.: АОЗТ "Литера плюс", 1994. – 405 с.

    5. Кейнс Дж.М. Общая теория занятости, процента и денег. - М.: Прогресс, 1978. – 407с.

    6. Макконелл К.Р., Брю С.Л. Макроекономіка: Пер. з англ. / Гл ред. Т. Панчишин. - Львів: Просвіта, 1992. – 672 с.

    7. Макроекономіка. Под общ.ред. А.А.Покотілова. - Дн-ск, 1998. – 185 с.

    8. Менкью Н.Г. Макроэкономика. - М., 1994. – 328с.

    9. Панчишин С. Макроекономіка: Навч. посібник. – К.: Либідь, 2001. – 616с.

    10. Радіонова І. Макроекономіка та економічна політика. Підручник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. – К.: Таксон, 1996. – 240 с.

    11. Савченко А.Г. Макроекономіка: Підручник. – 2-ге вид., без змін. – К.: КНЕУ, 2007. – 448с.

    12. Самуельсон П., Нордхауз В. Макроекономіка. - К.: Основи, 1995. – 523с.

    13. Селищев А.С. Макроэкономика. – СПб.: Питер, 2000. – 448 с.

    14. Солонінко К.С. Макроекономіка: Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. - К.: ЦУЛ, 2002. – 320 с.

18