Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
322.56 Кб
Скачать

3.3. Тимчасова зупинка судового розгляду

Суд зобов'язаний прагнути до того, щоб справа була вирішена в одному засіданні. Однак нормальний плин провадження в господарському суді іноді порушується як унаслідок причин, що перешкоджають узагалі винесенню рішення по даній справі, так і по обставинах, що робить неможливим подальший розгляд справи в даному засіданні.

Існує три форми тимчасової зупинки процесу: 1) перерва, 2) відкладення розгляду і 3) призупинення провадження в справі. Названі форми відрізняються по 1) підставах, 2) термінам зупинки і 4) наслідкам.

Згідно ч. 3 ст. 77 ГПК України, суддя вправі оголосити перерву в засіданні в межах установленого терміну вирішення спору з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Перерва — це відстрочка продовження судового засідання на відносно короткий час, викликана головним чином необхідністю відпочинку суддів або виникненням таких обставин, що перешкоджають продовженню процесу, але можуть бути усунуті порівняно швидко і просто. Закон не розшифровує поняття таких перешкод. Після закінчення перерви судове засідання продовжується з тієї стадії, на якій була оголошена перерва.

Відкладення розгляду справи — це перенесення засідання господарського суду на інший час у зв'язку з виявленням обставин, що перешкоджають вирішенню справи по-суті в даному засіданні.

Підставами відкладення розгляду справи, зокрема, є:

1) неявка в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу;

2) непредставлення витребуваних доказів;

3) необхідність витребування нових доказів;

4) залучення до участі в справі іншого відповідача, заміна неналежного відповідача;

5) необхідність заміни відведеного судді, судового експерта.

Таким чином, питання про відкладення слухання справи, вирішується в переважній більшості випадків по розсуду суду виходячи з конкретних обставин справи. Однак справа відкладається завжди з метою необхідності здійснення яких-небудь процесуальних дій.

Про відкладення розгляду справи виноситься ухвала, у якій вказуються час і місце проведення наступного засідання (ст. 77 ГПК України).

Призупинення провадження в справі тимчасове припинення здійснення процесуальних дій у справі по незалежним від суду і сторін обставинам, що перешкоджають подальшому рухові справи.

Призупинення провадження в справі істотно відрізняється від відкладення розгляду справи. Слухання справи відкладається на відповідний термін для здійснення судом або особами, що беруть участь у справі, визначених процесуальних дій. При призупиненні провадження в справі здійснення процесуальних дій припиняється за винятком дій по забезпеченню доказів або позову і дій, зв'язаних із самим призупиненням провадження або його поновленням. Термін призупинення провадження в справі не вказується: воно відновляється лише при настанні визначених, передбачених у законі умов.

Господарський суд вправі призупинити провадження в справі по клопотанню сторін, прокурора, що беруть участь у судовому процесі, або зі своєї ініціативи у випадках:

1) призначення господарським судом судової експертизи;

2) направлення господарським судом матеріалів у слідчі органи. Рішення цього питання судом проводиться за умови надання однієї зі сторін у справі мотивованого письмового клопотання з представленням копій документів, що підтверджують наявність порушеної кримінальної справи, де об'єкт злочинного зазіхання пов'язаний із предметом судового розгляду. У випадку задоволення клопотання або його відхилень господарським судом приймається відповідна мотивована ухвала;

3) заміни однієї зі сторін її правонаступником унаслідок реорганізації підприємства, організації.

Усунення причин, що перешкоджають розглядові справи в даному засіданні, як правило, вимагає тривалого часу.

Терміни ж розгляду господарських суперечок строго обмежені. Тому час, необхідний для усунення причин, що перешкоджають розглядові, повинен бути виключене з часу, відведеного для розгляду спору. Однак здійснення окремих заходів може бути зроблено й у межах загальних термінів для розгляду господарських суперечок. У цих випадках питання про призупинення розгляду справи ставиться на розсуд суду, що може не припиняти, а відкласти розгляд справи.

Господарський суд відновляє провадження в справі після усунення обставин, що потягли її призупинення.

Про призупинення провадження в справі і її поновлення виноситься ухвала. Ухвала про призупинення провадження може бути оскаржено.

Соседние файлы в папке Лекції