Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
322.56 Кб
Скачать

4.5. Усунення недоліків рішень господарського суду

Після оголошення рішення в справі суд, що винес рішення, не вправі сам скасувати або змінити її. Це принципове правило, що гарантує стабільність судового рішення, її незмінність. У той же час судові, вынесшему рішення, надається можливість доповнити своє рішення, внести в нього виправлення без зміни змісту в строго обмежених законом випадках.

Господарське процесуальне законодавство передбачає три випадки, коли господарський суд, вынесший рішення, вправі самостійне виправити її недоліки: 1) винесення додаткового рішення; 2) роз'яснення рішення господарського суду; 3) виправлення описок, помилок і арифцілічних помилок.

Додаткове рішення. Додаткове рішення найчастіше служить способом виправлення такого недоліку судового рішення, як її неповнота. Вимога повноти — одне з істотних вимог, пропонованих до рішення господарського суду.

Згідно ст. 88 ГПК України, господарський суд вправі за заявою сторони, прокурора, що брав участь у господарському процесі, або зі своєї ініціативи прийняти додаткове рішення, ухвали, якщо:

1) по якій-небудь позовній вимозі, що було розглянуто в засіданні господарського суду, не прийняте рішення;

2) не дозволене питання про розподіл судових витрат або про повернення державного збору з бюджету.

Умови ухвалення додаткового рішення, передбачені ст. 88 ГПК України, є винятковими. Порушення вимог зазначеної статті спричиняє зміну або скасування судового рішення.

Неодмінною умовою, у залежність від якого поставлена можливість винесення додаткового рішення, є наявність єдиної фактичної підстави (встановлені в судовому засіданні обставини і досліджені по-суті доказу). Суд доповнює власне рішення, приводячи її у відповідність зі змістом розглянутої справи. Якщо єдина фактична підстава відсутня, виносити додаткове рішення не можна.

Суд не вправі під видом додаткового рішення змінити зміст рішення або розв'язати нові питання, що не досліджувалися в судовому засіданні.

Додаткове рішення виноситься за загальними правилами винесення судових рішень і може бути оскаржене у встановленому порядку.

Роз'яснення рішення. Суддя за заявою сторони або державного виконавця роз'ясняє рішення, ухвали, не змінюючи при цьому їхнього змісту (ст. 89 ГПК України).

Підставою для роз'яснення рішення господарського суду найчастіше може стати невизначеність її резолютивної частини, що була виявлена при здійсненні виконавчих дій у стадії виконавчого провадження.

Про роз'яснення рішення господарського суду виноситься ухвали.

Виправлення описок і арифцілічних помилок у рішенні виправляються судом, вынесшим рішення. Тут маються на увазі такі неточності, що відображаються на можливості реалізації рішення або ж її правосудности. Як правило, описки зв'язані з перекручуванням, допущеним при напечатывании окремих слів і виражень, прізвища кого-небудь з учасників процесу, складу суду. Можуть мати місце і перекручування найменування юридичної особи.

Явні арифцілічні помилки — це невірно зроблені арифцілічні дії. Якщо помилка корениться не в розрахунках, а в принципі ухвали грошової компенсації, то вона не може бути виправлена ухвалим суду.

Виправлення допущених арифцілічних помилок або описок можливо за заявою сторони або з ініціативи суду, не торкаючись суті рішення господарського суду.

Про виправлення описок або арифцілічних помилок виноситься ухвали (ч. 2 ст. 89 ГПК України).

Соседние файлы в папке Лекції