Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
322.56 Кб
Скачать

1. 2. Відмовлення в прийнятті позовної заяви. Повернення позовної заяви

Згідно ст. 61 ГПК України, суддя одноосібно вирішує питання про прийняття позовної заяви.

Закон містить вичерпний і не підлягаючому розширеному тлумаченню перелік підстав до відмовлення в прийнятті позовної заяви (ст. 62 ГПК України).

Суддя відмовляє в прийнятті позовної заяви, якщо: 1) заява не підлягає розглядові в господарських судах України; 2) у провадженні господарського суду або іншого органа, що вирішує господарську суперечку в межах своєї компетенції, знаходиться справа по суперечці між тими ж сторонами, про той же предмет і по тим же підставам або мається рішення цих органів по такій суперечці; 3) позов пред'явлений до ліквідованого підприємства, організації.

Наявність зазначених підстав свідчить про відсутність у позивача права на пред'явлення позову. Отже, незважаючи на подачу позовної заяви, господарський процес не може бути порушений і суддя відмовляє в прийнятті позовної заяви через відсутність у позивача права на пред'явлення позову.

Про відмовлення в прийнятті позовної заяви виноситься ухвала, що спрямовується сторонам, прокуророві або її заступникові, якщо вони є заявниками, не пізніше п'яти днів із дня надходження заяви.

До ухвали про відмовлення в прийнятті позовної заяви, що направляється заявникові, додаються позовні матеріали. Ухвала про відмовлення в прийнятті позовної заяви може бути оскаржено. У випадку скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою у день первісного звернення в господарський суд.

У господарському процесуальному законі закріплена ще одна група правил, при недотриманні яких суддя також не приймає позовну заяву і повертає її заявникові без розгляду. Ці правила перераховані в ст. 63 ГПК України і не свідчать про відсутність у позивача права на позов (права на пред'явлення позову), а вказують, що позовна заява не може бути прийнята до розгляду суду по-суті доти, поки не будуть усунуті підстави, що потягли повернення позовної заяви.

Суддя повертає позовну заяву і прикладені до нього документи без розгляду, якщо:

1) позовна заява підписана особою, що не має права її підписувати, або особою, посадове положення якої не зазначено;

2) у позовній заяві не зазначене повне найменування сторін, їхні поштові адреси;

3) у позовній заяві не зазначені обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтована розрахунок стягуваної або суми, що заперечується;

4) не представлені докази сплати державного збору у встановлених порядку і розмірі;

5) порушені правила з'єднання вимог або з'єднані в одній позовній заяві кілька вимог до одного або кількох відповідачів, і спільний розгляд цих вимог перешкодить з'ясуванню прав сторін або істотно утруднить вирішення спору;

6) не представлені докази направлення відповідачеві копії позовної заяви і прикладених до неї документів;

7) не представлені докази вживання заходів досудового врегулювання спору у випадках, передбачених законом;

8) до винесення ухвали про порушення провадження в справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору;

9) не представлені докази оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Суддя повертає позовну заяву не пізніше п'яти днів із дня її надходження, про що виносить ухвалу. Перелік підстав для повернення позовної заяви є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному звертанню з нею у господарський суд у загальному порядку після усунення допущеного порушення. Тому заявник повинний бути зацікавлений у тому, щоб якнайшвидше усунути зазначені господарським судом недоліки в оформленні позовної заяви і знову направити її в господарський суд. Однак треба мати на увазі, що за момент звернення з позовом буде вважатися дата звернення з відповідним чином оформленою позовною заявою.

Суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше п'яти днів із дня її надходження виносить і направляє сторонам, прокуророві, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження в справі, у якій вказується 1) про прийняття позовної заяви, 2) призначенні справи до розгляду в засіданні господарського суду, 3) про час і місце її проведення, 3) необхідних діях по підготовці справи до розгляду в засіданні.

Ухвала спрямовується також іншим підприємствам, установам, організаціям, державному й іншим органам у випадках, коли від них витребовуються документи, відомості і висновки або їхні посадові особи викликаються в господарський суд (ст. 64 ГПК України).

Соседние файлы в папке Лекції