Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
322.56 Кб
Скачать

4. Вживання заходів по забезпеченню позову.

Згідно ст. 66 ГПК України, господарський суд за заявою сторони, прокурора або його заступника, що пред'явив позов, або зі своєї ініціативи вправі вжити заходів по забезпеченню позову. Забезпечення позову допускається, якщо неприйняття таких мір може ускладнити або унеможливити виконання рішення господарського суду.

Ефективність вживання заходів по забезпеченню позову в стадії підготовки справи до судового розгляду особливо велика, коли маються дані про намір відповідача або іншої особи, у якої знаходиться спірне майно, сховати її. У стадії підготовки допускається і заміна одного виду забезпечення позову іншим.

3. Вирішення господарських спорів у суді першої інстанції.

3.1. Розгляд справи по-суті і її значення

Судовий розгляд — одна з основних стадій господарського процесу, у ході якої відбувається розгляд і вирішення справи по-суті, тобто перевіряється законність і обґрунтованість взаємних вимог сторін і третіх осіб на підставі дослідження представлених доказів.

Значення цієї стадії укладається насамперед у тім, що свою найважливішу задачу — захист майнових і інших прав і законних інтересів організацій і громадян-підприємців і активний усебічний вплив на поліпшення їхньої господарської діяльності — господарські суди виконують головним чином при розгляді і вирішенні виниклих між ними правових суперечок. У ході розгляду справи перевіряється обґрунтованість взаємних вимог і заперечень сторін; на підставі всебічного, повного й об'єктивного дослідження зібраних доказів установлюються їхні дійсні права і взаємини, з'ясовуються умови і причини, що породили суперечка. Справа одержує своє остаточне, законне й обґрунтоване рішення. Саме в цій стадії найбільше повно виявляється дія основних початків господарського процесу. Значення цієї стадії складається також і в тому, що на підставі аналізу й узагальнення досліджених у засіданні матеріалів і вірогідно встановлених обставин справи господарським судом розробляються пропозиції, спрямовані на удосконалювання господарських відносин, поліпшення господарського законодавства й усунення недоліків у діяльності організацій.

Одним з важливих факторів ефективності судового розгляду є оперативність розгляду справи.

Згідно ст. 69 ГПК України, суперечка повинна бути вирішена господарським судом у термін не більш двох місяців із дня одержання позовної заяви. Суперечка про стягнення заборгованості за опротестованим векселем повинна бути вирішена господарським судом у термін не більш одного місяця з дня одержання позовної заяви. У виняткових випадках голова господарського суду або заступник голови господарського суду вправі продовжити термін вирішення спору, але не більше ніж на один місяць. По клопотанню обох сторін або клопотанню однієї сторони, погодженому з іншою стороною, суперечка може бути вирішена у більш тривалий термін, чим установлено законом.

Суд розглядає справи, як правило, у відкритому судовому засіданні в усній формі, при незмінному складі і при забезпеченні гласності. Закрите судове засідання можливе в тих випадках, коли потрібна охорона державної або комерційної таємниці.

У відповідності зі ст. 74 ГПК України, порядок ведення засідання визначається суддею, а у випадку розгляду справи трьома суддями — суддею, що головує в засіданні.

При вході судді (суддів) у зал засідання всі присутні в залі встають. Рішення суду вислухується стоячи. У такому ж положенні учасники процесу звертаються до суду, дають свої показання і пояснення.

Соседние файлы в папке Лекції