Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
322.56 Кб
Скачать

50

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра економіко-правових дисциплін

Лекція

з навчальної дисципліни “Господарське процесуальне право”

ТЕМА № 7

ВИРІШЕННЯ господарських спорів у суді першої інстанції”

Навчальний час - 2 години

для студентів 4-го курсу

юридичного факультету

ННІ права та безпеки

Дніпропетровськ 2008

Лекцію підготував: ст. викладач кафедри економіко-правових дисциплін Блінова Г.О., кандидат юридичних наук.

Рецензенти: Мінка Т.П., доцент кафедри адміністративної діяльності органів внутрішніх справ ДДУВС, кандидат юридичних наук;

Волкова Н.В. завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук.

Обговорено та схвалено

на засіданні кафедри економіко-правових дисциплін

“26” грудня 2008 року, протокол № 8.

План:

Вступ

1. Порушення провадження у справі в господарському процесі

2. Підготовка справи до розгляду у господарському суді першої інстанції.

3. Вирішення господарських спорів у суді першої інстанції.

4. Рішення і ухвали господарського суду.

Висновок

1. Порушення провадження у справі в господарському процесі

1.1. Правила подачі позовної заяви в господарський суд

Порушення справи в суді першої інстанції є початковою стадією відповідного провадження, що має свої специфічні задачі і цілі. Її загальною метою варто вважати реалізацію права на звернення за судовим захистом, оскільки на це спрямовано норми даного інституту, дії суб'єктів процесу і відносини між ними. Суб'єктивні цілі і продиктовані ними дії зацікавлених осіб можуть не відповідати праву на звернення за судовим захистом, але об'єктивним критерієм при їхній оцінці виступають цілі судочинства, закріплені в процесуальних нормах. Враховуються шляхом конкретизації і положення матеріальних норм, від яких залежить зміст заяви, необхідність прилучення до нього документів і їхніх копій для іншої сторони, рішення питань про мито.

Ціль реалізації права на звернення за судовим захистом досягається виконанням задачі по своєчасному і правильному порушенню справи, для чого зацікавлені особи звертаються в суд із заявою, але необхідні і зустрічні дії суду в особі одноособового судді, що виконує задачу по прийняттю заяви. У сукупності їхні дії спрямовані на порушення справи, але при відсутності передбачених законом умов суддя відмовляє в прийнятті заяви або залишає її без руху з наданням терміну для виправлення недоліків1.

Правила подачі позовної заяви містять у собі положення про її форму і зміст (ст. 54 ГПК України), напрямку копій позовної заяви і прикладених до нього документів (ст. 56 ГПК України).

У відповідності зі ст. 54 ГПК України, позовна заява подається в господарський суд у письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або її представником, прокурором або її заступником, громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності або її представником.

Крім закріплення правил про дотримання установленої форми позовної заяви, у ст. 54 ГПК України закріплені вимоги щодо її змісту. Зміст позовної заяви складають обов'язкові відомості, необхідні для розгляду і вирішення позову в господарському суді.

Позовна заява повинна містити:

1) найменування господарського суду, у який подається заява;

2) найменування сторін; їхні поштові адреси; найменування і номери рахунків сторін у банківських установах;

3) документи, що підтверджують за громадянином статус суб'єкта підприємницької діяльності;

4) указівка ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; суми договору (по спорах, що виникає при висновку, зміні і розірванні господарських договорів);

5) зміст позовних вимог; якщо позов пред'явлений до декількох відповідачів — зміст позовних вимог у відношенні кожного з них;

6) виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; указівка доказів, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок стягуваних або сум, що заперечуються; законодавство, на підставі якого пред'являється позов;

7) відомості про вживання заходів досудового врегулювання спору, у випадках, передбачених ГПК України;

8) перелік прикладених до заяви документів і інших доказів.

У позовній заяві можуть бути зазначені й інші відомості, якщо вони необхідні для правильного вирішення спору.

Позивач, прокурор або її заступник зобов'язані при пред'явленні позову направити сторонам копії позовної заяви і прикладених до неї документів, якщо ці документи в сторін відсутні. Такий же обов'язок покладається на позивача у випадку залучення господарським судом до участі в справі іншого відповідача, заміни господарським судом неналежного відповідача (ст. 56 ГПК України).

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують: 1) вживання заходів досудового врегулювання господарської спору у випадках, передбачених чинним законодавством, з кожним з відповідачів; 2) відправлення відповідачеві копії позовної заяви і прикладених до нього документів; 3) сплату державного збору у встановлених порядку і розмірі; 4) оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу; 5) обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги. До позовної заяви, підписаній представником позивача, додається 6) доручення або інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача (ст. 57 ГПК України).

В одній позовній заяві можуть бути з'єднані зв'язані між собою вимоги. З'єднання декількох вимог може мати місце, коли вони зв'язані між собою по підставах виникнення або представлених доказах.

Суддя вправі об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, у яких беруть участь ті самі сторони, в одну справу, про що вказується в ухвалі про порушення справи або в рішенні (ст. 58 ГПК України).

Господарський суд вправі виділити одне або кілька з'єднаних вимог в окреме провадження. Але це не просто механічний поділ. З'єднання вимог спричиняє зміну розміру державного збору. По окремих справах вона, як правило, значно більше, ніж із загальної, з'єднаної суми. Тільки по цій підставі потрібно більш детальне врегулювання правил з'єднання позовних вимог. Представляється, що в законодавчому порядку варто закріпити право суду вимагати роз'єднання з'єднаних вимог, якщо їхній роздільне вирішення більш зручно для господарського суду і буде сприяти правильному і швидкому розглядові спору.

Господарське процесуальне законодавство передбачає право особи, що бере участь у справі, направити господарському судові відкликання на позовну заяву.

Згідно ст. 59 ГПК України, відповідач вправі після одержання ухвали про порушення справи направити:

1) господарському судові — відкликання на позовну заяву і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачеві, іншим відповідачам, а також прокуророві, що бере участь у судовому процесі, — копію відкликання.

Відкликання підписується повноважною особою відповідача або її представником. Відкликання повинне містити: 1) найменування позивача і номер справи; 2) мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовної вимоги; 3) перелік прикладених до відкликання документів і інших доказів (у тому числі про напрямок копій відкликання і прикладених до нього документів позивачеві, іншим відповідачам, прокуророві). До відкликання, підписаному представником відповідача, додається доручення або інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Соседние файлы в папке Лекції