Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / робоча навчальна програма ППЗТЗ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

Предметом дисципліни«Проблеми застосування трудового законодавства» є основні доктринальні положення наукитрудового права, тобто основні наукові теорії, ідеї, уявлення, концепції цієї науки; трудове право як галузь права, тобто органічна система підгалузей, інститутів та норм трудового права; законодавство соціального забезпечення як система нормативно-правових актів, які є джерелами правового регулювання відносин трудового права.

Структура дисципліни «Проблеми застосування трудового законодавства» складається з шести тем, а саме:сучасний стан розвитку трудового права та законодавства України: проблеми кодифікації особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку в ринкових умовах, припинення трудових відносин в сучасних умовах, види та форми оплати праці в умовах різноманітних форм власності. гарантійні та компенсаційні виплати, матеріальна відповідальність сторін трудових правовідносин, трудові спори (конфлікти) і порядок їх вирішення.

.

Міждисциплінарні зв'язки дисципліни «Проблеми застосування трудового законодавства» є досить різноманітними, що пояснюється системністю права як такого, системністю юридичної науки, комплексним характером трудового права та його генетичними зв’язками із традиційними галузями права.

Основні міждисциплінарні зв'язки дисципліна «Проблеми застосування трудового законодавства» має з такими навчальними дисциплінами: «Теорія держави і права», «Конституційне право», «Міжнародне право», «Цивільне право», «Господарське право», «Адміністративне право».

3. Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни «Проблеми застосування трудового законодавства»:

- поняття і значення трудового договору

- особливості укладення окремих видів трудових договорів

- гарантії прав працівників при укладенні трудового договору, виконанні його умов та розірванні

- основні права і обов’язки сторін трудового договору, передбачені законодавством та умовами договору

- прав і обов’язки інших учасників трудових відносин.

4. Завдання вивчення дисципліни «Проблеми застосування трудового законодавства» спрямовується на оволодіння знаннями уміннями та навичками, які складають зміст цієї навчальної дисципліни, що передбачає досягнення такого рівня підготовки студента, при якому він повинен:

знати:

1) на понятійному рівні: поняття, значення та види трудового договору. Проблеми застосування контрактної форми трудового договору в Україні. Особливості порядку прийому на роботу різних категорій працівників. Поняття і види переводів на іншу роботу. Істотні умови праці. Припинення трудового договору. Проблеми судової практики при розірванні трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу. Забезпечення зайнятості вивільнених працівників. Трудовий договір як засіб реалізації прав громадян на працю, який закріплений в Конституції. Сторони і зміст трудового договору. Різниця між переводом і переміщенням.

2) на фундаментальному рівні: парадигму та методологію пізнання проблеми застосування трудового законодавства; основні світоглядні ідеї, доктринальні положення науки проблеми застосування трудового законодавства; основні, наріжні загальноприйняті у проблеми застосування трудового законодавства наукові ідеї як найвищі форми розвитку наукового вчення про право соціального забезпечення;

3) на практично-творчому рівні:- способи та методи орієнтування та пошуку норм правасоціального забезпечення у системі законодавства України; методику вирішення практичних завдань з проблем застосування трудового законодавства; методику тлумачення і застосування його норм, в тому числі системно з нормами суміжних галузей права;

вміти:

1) на репродуктивному рівні: відтворювати основні поняття та конструкції проблем застосування трудового законодавства; вирішувати тести та виконувати індивідуальні завдання;

2) на алгоритмічному рівні: застосовувати загальні та спеціальні алгоритми аналізу інститутів проблем застосування трудового законодавства, самостійно працювати з нормативно-правовими актами;

3) на евристичному рівні: аналізувати положення та інститути проблем застосування трудового законодавства; визначати зміст відносинзастосування трудового законодавства; давати вірну юридичну кваліфікацію означеним фактичним відносинам; тлумачити чинне законодавство, а так само і локальні нормативні акти; застосовувати чинне законодавство; виступати експертом та консультантом у навчанні інших; розробляти проекти процедурних, процесуальних документів та інших юридичних документів.

4) на творчому рівні: вичерпно, логічно та творчо викладати інформацію в усній і письмовій формі; ґрунтовно висловлюватися та дискувати, пов’язуючи при цьому теоретичний матеріал з проблем застосування трудового законодавства із конкретними практичними питаннями регулювання відносин застосування трудового законодавства.