Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / Земельне право мет заоч мвс.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
35.47 Кб
Скачать

12

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

1.1. Метою викладання дисципліни “Земельне право ” є засвоєння студентами доктринальних положень та діючих норм земельного права, регулюючих особливі суспільні відносини. Об’єктом цих відносин виступає з е м л я – головна складова частина господарської діяльно­сті людини, засіб виробництва та матеріальна основа суверенітету і національної безпеки держави. Земельне право також досліджує земельно-правові відносини в історично-право­вій ретроспективі, відносини пов’язані з системою прав на землю, а саме - їх юридичну природу, умови виникнення, взаємореалізації та припинення, розглядає особливості розподілу земель України на категорії за цільовим призначенням та правовий режим кожної з цих катего­рій, механізми юридичної відповідальності за порушення земельного законодавства.

Крім того земельне право визначає структуру органів державного управління й ко­нтролю в галузі використання земельного фонду України, містить завдання в галузі рефо­рмування земельних відносин у державі, основні напрями національної земельної полі­тики на завершальному етапі земельної реформи, проблеми їх реалізації, шляхи подо­лання негативних явищ та інших наявних перешкод.

1.2. Завданнями вивчення дисципліни є засвоєння студентами :

  • основних напрямів земельної реформи в Україні;

  • осо­бливостей правового регулювання відносин власності на землю та користування землею;

  • повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування в галузі земельних відносин;

  • правових режимів використання земель у відповідності з їх розподілом на кате­горії за цільовим призначенням, системи контролю за використанням і охороною

земель, порядку ведення Державного земельного кадастру, та проведення землевпорядних робіт, забезпечення економічного стимулю­вання раціонального використання і охорони земель;

  • проблем розвитку ринку землі;

  • від­повідальності за порушення земельного законодавства, теоретичних та практичних аспек­тів щодо вирішення земельних спорів.

У результаті вивчення дисципліни фахівець повинен з н а т и:

  • місце земельного права у системі юридичних наук та національного права, його функції;

  • основні етапи розвитку земельно-правових відносин в історії Української держави та права;

  • методи правового регулювання земельних відносин у відповідності до чинного законодавства

  • систему конституційних, законодавчих, підзаконних та локальних правових актів, що регламентують земельні правовідносини в Україні;

  • правові механізми державного управління і контролю в галузі використання та охорони земель;

  • зміст та юридичну природу права власності на землю, права користування землею, їх види, порядок набуття та реалізації;

  • завдання, зміст і порядок охорони земель;

  • основні напрями державної земельної політики та шляхи її реалізації;

  • правовий режим, порядок використання всіх видів земель України;

  • умови настання юридичної відповідальності за порушення земельного законодавства та порядок вирішення земельних спорів.

Підготовлений фахівець повинен в м і т и:

  • користуватися лекційним матеріалом та додатковою літературою;

  • орієнтуватися у системі земельного законодавства України;

  • самостійно вирішувати практичні завдання, керуючись чинним законодавством;

  • застосовувати отримані знання у подальшій практичній діяльності.

Тема 1. Предмет, принципи і система земельного права

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Ця тема є вступною у навчальному курсі і передбачає вивчення основних, засадничих теоретичних положень про земельне право: його поняття, предмет, метод, принципи, систему, співвідношення з іншими галузями права. Ця тема має суттєве теоретико-методологічне значення для вивчення всіх подальших тем навчальної дисципліни. Оволодіння студентами цією темою дозволить успішно засвоїти подальший навчальний матеріал та сформувати уявлення про земельне право як науку, галузь права і законодавства.

Ключові поняття: галузь права, земельне право, предмет земельного права, землі України, земельна ділянка, суб’єкт земельного права, методи правового регулювання земельних відносин, принципи земельного права, система земельного права, джерела земельного права, земельне законодавство, закони, Земельний кодекс, підзаконні нормативно-правові акти, міжнародно-правовий акт.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: основні постулати земельного права, опанувати інструментарій земельного права, історію становлення і розвитку земельного законодавства, класифікацію джерел земельного права

Уміти відтворювати основні поняття та конструкції земельного права; розкрити особливості предмета, метода та принципів земельного права; відмежовувати земельні прававідносини від інших, в загальному орієнтуватися в системі джерел земельного права, самостійно працювати з нормативно-правовими актами, володіти основними навичками практичного використання земельно-правових норм.

Тема 2. Право власності на землю

Роль і значеня теми зумовлена тим, що законодавче визнання поряд із державною приватної і комунальної власності на землю створили правове поле та умови для реформування земельних відносин. Удосконалення форм власності на землю – один з основних напрямів провадження земельної реформи в сучасних умовах. Право власності на землю набувається й реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до законів, що регулюють земельні відносини. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів у сфері правового забезпечення діяльності землекористувачів та землевласників.

Ключові поняття: форми власності на землю, зміст права власності, суб’єкт права власності, об’єкт права власності, державна власність, комунальна власність, приватна власність, спільна власність, виникнення права власності, припинення права власності, цивільний обіг, ринковий обіг, обмеження права власності.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати: теоретичні положення щодо поняття та змісту права власності на землю, суб’єктно-обєктного складу права власності на землю, положення законодавства з приводу набуття та припинення права власності на земельні ділянки, обмежень права власності на земельні ділянки.

Уміти самостійно орієнтуватися в земельному та цивільному законодавстві щодо права власності на землю, застосовувати норми земельного законодавства в конкретних життєвих ситуаціях, самостійно працювати з нормативно-правовими актами.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: Державний акт на землю, договір купівлі-продажу земельної ділянки.