Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / робоча навчальна програма з.ф.н. ПСЗ.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
609.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університетвнутрішніх справ

Кафедра ТРУДОВОГО ТА АГРАРНОГО ПРАВА

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університетвнутрішніх справ

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні Вченої ради університету

(протокол № від р.)

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня магістр

заочної форми навчання

за напрямом підготовки 8.060101 Правознавство

С Х В А Л Е Н О

на засіданні Науково-методичної ради університету

(протокол № від р.)

Дніпропетровськ – 2011

Робоча навчальна програма з дисципліни право соціального забезпечення / Укладачі: доцент кафедри трудового та аграрного права, к.ю.н. Бублейник В.А. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011. – 35 с.

Рецензенти:

Зуєв В.А., доцента кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України,

Панна С.П., Суддя Господарського суду Дніпропетровської області

Обговорено та затверджено на засіданні навчально-наукового комплексу, протокол № від р.

Обговорено на засіданні кафедри трудового та аграрного права, протокол №1 від 26.08.2011 р.

Анотація навчальної дисципліни

1. Роль і значення навчальної дисципліни «Право соціального забезпечення» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця.

Право соціального забезпечення – це фундаментальна навчальна дисципліна, яка вивчається в юридичних вузах та є однією з найважливіших галузевих наук про право. Програма з права соціального забезпечення – програма навчальної дисципліни, яка ґрунтується на структурі чинного законодавства, враховує досягнення науки права соціального забезпечення, але разом з тим побудована з врахуванням певно визначених навчально-методичних вимог, в яких знаходить своє відображення специфіка предмету вивчення. Оскільки кожні правовідносини соціального забезпечення мають, як правило, в своїй основі певні економічні відносини, в більшості тем, які вивчаються, передбачається коротка характеристика тих економічних відносин, які закладено до фундаменту даного інституту. В програмі дотримуються методичні вимоги, згідно яких вивчення предмету повинно починатися з загальних понять та категорій і рухатися від загального до окремого – в даному випадку до конкретних інститутів права соціального забезпечення.

Відповідно до зазначених основних вимог програма передбачає розподіл матеріалу, що підлягає вивченню, на дев’ять самостійних тем, кожна з яких містить за своїм змістом питання, необхідність вивчення яких диктується методичними міркуваннями, змістовністю науки права соціального забезпечення та чинного законодавства із соціального забезпечення, існуючими міжпредметними зв’язками з суміжними галузями права – цивільним, підприємницьким, міжнародним, адміністративним, приватним, цивільним процесуальним, трудовим тощо.

Опанування дисципліни «Право соціального забезпечення» є необхідним для повноцінної підготовки майбутніх фахівців-юристів, оскільки передбачає опанування основних положень науки права соціального забезпечення, вивчення правового регулювання відносин соціального забезпечення в Україні; і крім того, разом з іншими галузевими юридичними навчальними дисциплінами дозволяє скласти цілісне уявлення про систему права України.