Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / робоча навчальна програма з.ф.н. ПСЗ.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
609.66 Кб
Скачать

Тема № 4Соціальні ризики. Державні соціальні стандарти та нормативи соціального забезпечення.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати важливість інституту соціальних ризиків як умови для виникнення соціально-забезпечувальних правовідносин. В рамках теми приділяється увага таким видам соціальних ризиків: непрацездатність, старість, тимчасова втрата працездатності, інвалідність, безробіття, втрата годувальника, малозабезпеченість, бідність; також розглядаються принципи формування державних стандартів та нормативів, їх законодавче закріплення.

Вивчення цієї теми необхідне для майбутньої діяльності фахівців у сфері діяльності суб’єктів соціального забезпечення, щодо надання різного роду виплат при настанні соціальних ризиків.

Ключові слова: поняття, ознаки, види соціальних ризиків, основні та додаткові ризики, страхові та не страхові ризики, система соціальних ризиків, види соціальних ризиків: непрацездатність, старість, тимчасова втрата працездатності, інвалідність, безробіття, втрата годувальника, малозабезпеченість, бідність, публічні соціальні ризики, прожитковий мінімум

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття та систему соціальних ризиків;

ознаки соціальних ризиків;

поняття та види державних соціальних стандартів;

вміти:

розрізняти страхові та не страхові ризики;

орієнтуватись у відносинах щодо надання виплат у разі настання соціальних ризиків.

Змістовний модуль іі

Тема № 5. Система страхового пенсійного забезпечення.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати, які види пенсійних виплат може отримати особа при настанні відповідного соціального ризику. Розглядаються система пенсійного страхування, умови для виплати пенсії за віком, пенсії по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника, а також недержавне пенсійне забезпечення.

Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів у сфері відносин щодо пенсійних виплат.

Ключові слова: поняття, види, ознаки страхових пенсій, солідарна система, пенсія за віком, пенсія у разі інвалідності, пенсія у зв’язку з втратою годувальника, призначення пенсій, виплати в накопичувальній системі: довічно обумовлена пенсія, довічна пенсія з обумовленим періодом, довічна пенсія подружжя, одноразова пенсійна виплата, недержавна система.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

систему страхового пенсійного забезпечення;

види пенсійних виплат за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням;

виплати у недержавному пенсійному забезпеченні;

вміти:

визначати види пенсійних виплат;

визначити умови для виплати пенсій.

Тема № 6 Правове регулювання спеціальних пенсій в Україні

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати як здійснюється пенсійне забезпечення із державного бюджету. Розглядається пенсійне забезпечення державних службовців, працівників органів внутрішніх справ, науково-педагогічного складу, народних депутатів, суддів тощо. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів у сфері реалізації відносин щодо забезпечення пенсіями вказаних суб’єктів.

Ключові слова: поняття, ознаки спеціальних пенсій, пенсії військовослужбовців, начальницького і рядового складу ОВС, державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, народних депутатів, наукових, науково-педагогічних, працівників, осіб прокуратури, судів, за особливі заслуги перед Україною, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранів війни, донорів, гірських населених пунктів.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

умови для надання пенсій державним службовцям;

пенсійне забезпечення працівників органів внутрішніх справ;

пенсійне забезпечення науково-педагогічних працівників;

вміти:

розкрити особливості пенсійного забезпечення із державного бюджету;

вказати умови для надання пенсій за окремими законодавчими актами;

в загальному орієнтуватись в законодавстві щодо надання спеціальних пенсій.

Тема № 7 Система страхових допоміг в Україні.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Ця тема дозволить з’ясувати за яких підстав особа може отримати матеріальні виплати у разі непрацездатності. Розглядаються допомоги по безробіттю, по тимчасовій непрацездатності, у зв’язку з нещасним випадком на виробництві.

Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів у сфері діяльності суб’єктів щодо надання та отримання страхових допомог.

Ключові слова: ознаки, види страхових допоміг, непрацездатність, безробіття, нещасний випадок і професійне захворювання, поховання, порядок призначення і виплати.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття та види страхових допоміг;

умови надання допомоги по безробіттю ;

умови надання допомоги з тимчасової непрацездатності;

вміти:

відрізняти страхові допомоги від державних;

визначати підстави надання страхових допоміг.

\

Тема № 8 Державні соціальні допомоги

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить орієнтуватися у системі державних допоміг, а саме у допомогах сім’ям з дітьми, одиноким матерям, інвалідам з дитинства тощо. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою сприяння діяльності суб’єктів щодо отримання різного роду допоміг.

Ключові слова: державні допомоги, малозабезпеченість, сім’ї з дітьми, вагітність, пологи, народження дитини, догляд за дитиною, допомога на дітей, опіка піклуванням, одинока матір, інвалід з дитинства, субсидії, допомога на поховання.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття державних соціальних допоміг;

підстави для надання державних допоміг;

види державних соціальних допоміг;

вміти:

визначити підстави для надання державних соціальних допоміг;

відрізняти державні соціальні допомоги від страхових.

Тема № 9 Соціальні пільги і соціальне обслуговування

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить орієнтуватись у системі соціальних пільг та соціального обслуговування. Вивчення цієї теми необхідне для майбутньої діяльності фахівців у сфері комплексного юридичного забезпечення діяльності тих чи інших суб’єктів соціального забезпечення.

Ключові слова: ознаки, принципи здійснення соціального обслуговування, класифікація пільг, суб’єкти, зміст пільг, види пільг, соціальне обслуговування, форми, види, реабілітація, фінансування обслуговування, види, похилий вік, адаптація, лікування засоби пересування.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття та види соціальних пільг;

підстави для надання соціальних пільг;

поняття та види соціального обслуговування;

вміти:

розкрити особливості соціальних пільг як виду соціального забезпечення;

орієнтуватися в системі, компетенції та повноваженнях органів, що здійснюють соціальне обслуговування.