Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКМ / Конспект ТКМ 21,23 / Конспект ТКМ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
507.9 Кб
Скачать

2.5.4 Виготовлення стержнів

Виготовлення стержнів здійснюється вручну або на спеціальних стержневих машинах із стержневих сумішей.

Виготовлення стержнів включає операції: формовка сирого стрижня, сушіння, фарбування сухого стрижня. Якщо стержень складається з декількох частин, то після сушіння їх склеюють.

Ручна формовка здійснюється в стержневих ящиках. У готових стержнях виконують вентиляційні канали. Для додання стержням необхідної міцності використовуються арматурні каркаси зі сталевого дроту або литого чавуну.

Готові стрижні піддаються сушці при температурі 200...230°С, для збільшення газопроникності і міцності. Під час сушіння з стрижня видаляється волога.

2.5.5 Збірка і заливка ливарної форми

Збірка ливарної форми включає: установку нижньої напівформи; установку стержнів, контроль відхилення розмірів основних порожнин форми; установку верхньої напівформи.

Заливка форм розплавленим металом здійснюється з ковшів. Важливе значення має температура розплавленого металу (на 100...150°C вище температури плавлення) - низька температура збільшує небезпеку незаповнення форми, Заливку ведуть безперервно до повного заповнення ливникової чаші.

2.5.6 Охолодження, вибивка та очищення виливків

Охолодження. Для скорочення тривалості охолодження використовують методи примусового охолодження:

а) обдувають повітрям,

б) при формуванні укладають змійовики, за якими пропускають повітря або воду.

Вибивка виливки - процес видалення затверділої та охолодженої до певної температури виливки з ливарної форми, при цьому ливарна форма руйнується. Здійснюють на спеціальних вибивних установках.

Обрубка виливків - процес видалення з виливки прибутків, літників, випорів та заток за місцем сполучення напівформ.

Здійснюється пневматичними зубилами, стрічковими і дисковими пилами, за допомогою газового різання і на пресах.

Очищення виливків - процес видалення пригара, залишків формувальної та стержневої сумішей з зовнішніх і внутрішніх поверхонь виливків.

Здійснюється в галтувальних барабанах (для дрібних виливків), в гідропіскоструйних і дробометних камерах, а також хімічною або електрохімічною обробкою.

2.6 Спеціальні способи лиття в разові форми

До спеціальних способів лиття відносяться: лиття в оболонкові форми, по виплавлюваних моделях, кокильне, під тиском, відцентрове та інші.

Ці способи дозволяють отримувати виливки підвищеної точності, з малою шорсткістю поверхні, мінімальними припусками на механічну обробку, а іноді повністю виключають її, що забезпечує високу продуктивність праці.

2.6.1 Лиття в оболонкові форми

Лиття в оболонкові форми - процес отримання виливків з розплавленого металу в формах, виготовлених по гарячій модельній оснастці зі спеціальних піщано-смоляних сумішей.

Формувальну суміш готують із дрібного кварцевого піску з додаванням термореактивних зв'язуючих матеріалів.

Металеву модельну плиту з моделлю нагрівають в печі до 200 ... 250°C. Потім плиту закріплюють на перекидному бункері з формувальної сумішшю і повертають на 1800. Формувальну суміш витримують на плиті 10...30 секунд. Під дією теплоти, що виходить від модельної плити, термореактивна смола в прикордонному шарі розплавляється, склеює піщинки і твердне з утворенням піщано-смоляний оболонки, товщиною 5...15 мм. Бункер повертається у вихідне положення, надлишки формувальної суміші осипаються з оболонки. Модельна плита з напівтвердою оболонкою знімається з бункера і прожарюється в печі при температурі 300...350°C, при цьому смола переходить в твердий необоротний стан. Тверда оболонка знімається з моделі. Аналогічним чином отримують другу полуформу. Для отримання форми напівформи склеюють або з'єднують іншими способами (за допомогою скоб).

Лиття в оболонкові форми забезпечує високу геометричну точність виливків, малу шорсткість поверхонь, знижує витрату формувальних матеріалів (висока міцність оболонок дозволяє виготовляти форми тонкостінними) і обсяг механічної обробки, є високопродуктивним процесом.

В оболонкових формах виготовляють виливки масою 0,2 ... 100 кг з товщиною стінки 3 ... 15 мм з усіх ливарних сплавів.

Соседние файлы в папке Конспект ТКМ 21,23