Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКМ / Конспект ТКМ 21,23 / Конспект ТКМ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
507.9 Кб
Скачать

3.6.3 Обладнання для ковки

Як устаткування застосовуються кувальні молоти і кувальні преси.

Молоти - машини динамічної ударної дії. Тривалість деформації на них складає тисячні долі секунди. Метал деформується за рахунок енергії, накопиченої падаючими частинами молота, до моменту їх зіткнення із заготівлею. Чим більше маса шабота, тим вище ККД. Зазвичай маса шабота в 15 разів перевищує масу падаючих частин, що забезпечує ККД на рівні 0,8 ... 0,9.

Для отримання поковок масою до 20 кг застосовують кувальні пневматичні молоти, що працюють на стиснутому повітрі. Сила удару визначається силою тиску стисненого повітря, і може регулюватися в широких межах.

Для отримання поковок масою до 350 кг застосовують кувальні пароповітряні молоти. Вони приводяться в дію парою або стисненим повітрям тиском 0,7 ... 0,9 МПа. Розрізняють молоти простої дії, коли пар або повітря тільки піднімають поршень, і подвійної дії, коли енергоносій створює додаткове деформуюче зусилля.

Преси кувальні гідравлічні - машини статичної дії. Тривалість деформації становить до десятків секунд. Метал деформується застосуванням сили, створюваної за допомогою рідини (водної емульсії або мінерального масла), що подається в робочий циліндр преса. Застосовують в основному для отримання великих заготовок із злитків.

3.6.4 Конструювання кованих заготовок

Креслення поковки складають по робочому кресленню деталі встановленням припусків на механічну обробку, допусків на ковку і напусків на поковку. Значення цих величин встановлюються ГОСТами: на поковки, одержувані на молотах - ГОСТ 7829; на поковки, одержувані на пресах - ГОСТ 7869.

Поковки повинні бути простими, окресленими циліндричними поверхнями і площинами.

3.7 Гаряче об'ємне штампування

3.7.1 Загальні відомості

Об'ємним штампуванням називають процес отримання поковок, при якому формоутворювальну порожнину штампа, звану струмком, примусово заповнюють металом вихідної заготовки і перерозподіляють його відповідно до заданої кресленням конфігурацією.

Застосовують при серійному і масовому виробництві: підвищується продуктивність праці, знижуються відходи металу, забезпечуються високі точність форми виробу і якість поверхні. Штампуванням можна отримувати дуже складні за формою вироби, які неможливо отримати прийомами вільного кування.

Об'ємне штампування здійснюють при різних температурах вихідної заготовки і ділять на холодну і гарячу. Найбільш широке поширення набула гаряче об'ємне штампування (ГОШ), яке ведуть в інтервалі температур, що забезпечують зняття зміцнення.

Вихідним матеріалом для гарячого об'ємного штампування є сортовий прокат, пресовані прутки, лита заготівка.

3.7.2 Формоутворення при гарячому об'ємному штампуванні

В залежності від типу штампа виділяють штампування у відкритих і закритих штампах.

Штампування у відкритих штампах характеризується змінним зазором між рухомою і нерухомою частинами штампа. В цей зазор випливають надлишки металу - облой, що дозволяє не пред'являти високі вимоги до точності заготовок по масі. Штампуванням у відкритих штампах можна отримати поковки всіх типів.

Штампування в закритих штампах характеризується тим, що порожнина штампа в процес деформування залишається закритою, утворення в ньому облоя не передбачено. При штампуванні в закритих штампах необхідно строго дотримувати рівність об'ємів заготівлі і поковки.

Перевага штампування в закритих штампах - зменшення витрати металу через відсутність облоя. Метал деформується в умовах всебічного нерівномірного стиснення при великих стискаючих напругах, це дозволяє отримувати великі ступені деформації і штампувати малопластичні сплави.

Соседние файлы в папке Конспект ТКМ 21,23