Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКМ / Конспект ТКМ 21,23 / Конспект ТКМ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
507.9 Кб
Скачать

4.1.6 Автоматичне дугове зварювання під флюсом

Для зварювання використовують непокритий електродний дріт і флюс для захисту дуги і зварювальної ванни від повітря.

Подача і переміщення електродного дроту механізовані. Автоматизовані процеси запалювання дуги. Дуга горить між дротом і основним металом. Стовп дуги і металева ванна рідкого металу з усіх боків щільно закриті шаром флюсу товщиною 30 ... 50 мм. Якість захисту краще, ніж при ручному дуговому зварюванні.

Для зварювання під флюсом характерно глибоке проплавлення основного металу.

Переваги автоматичного зварювання під флюсом у порівнянні з ручним: підвищення продуктивності процесу зварювання в 5 ... 20 разів, підвищення якості зварних з'єднань та зменшення собівартості 1 м зварного шва.

Недоліком є можливість виконання тільки нижніх швів невеликої кривизни.

За призначенням флюси ділять на:

    • Флюси для зварювання низьковуглецевих і низьколегованих сталей (призначені для розкислення шва і легування його марганцем і кремнієм). Застосовують висококремністи марганцеві флюси.

Флюси для зварювання легованих і високолегованих сталей (повинні забезпечувати мінімальне окислення легуючих елементів в шві). Застосовують керамічні низьзкокремністи, безкремністі і фторидні флюси.

4.1.7 Дугове зварювання в захисних газах

Суть способу полягає в тому, що для захисту розплавленого металу від шкідливого впливу кисню та азоту повітря в зону дуги через сопло пальника безперервно подається струмінь захисного газу, відтісняючи повітря від місця зварювання.

Як захисні гази використовують одноатомні, або інертні, гази (аргон і гелій), які не взаємодіють з розплавленим металом, і активні гази (вуглекислий газ, водень, азот, пари води, а також їх суміші - аргон з киснем, аргон з азотом або вуглекислим газом, вуглекислий газ з кисню і т.д).

Інертні гази використовують для зварювання хімічно активних металів, а також у тих випадках, коли необхідно отримати зварні шви, однорідні за складом основного і присадочного металів. Активні гази використовують, коли задані властивості металу можна забезпечити металургійною обробкою, наприклад відновленням, окисленням.

Зварювання в інертних газах можна виконувати неплавким і плавким електродом. В якості неплавкого електроду застосовується пруток вольфраму, а в якості плавкого - дріт з основного металу або близького йому за хімічним складом.

Зварювання в вуглекислому газі виконується тільки плавким електродом. Захист зварювальної ванни здійснюється вуглекислим газом. Вуглекислий газ хімічно активний по відношенню до рідкого металу. При нагріванні він диссоціює на оксид вуглецю і кисень, який окисляє залізо і легуючі елементи. Окислювальна дія кисню нейтралізується введенням в дріт додаткової кількості розкислювачів. Для зварювання вуглецевих і низьколегованих сталей застосовують зварювальний дріт з підвищеним вмістом кремнію і марганцю. Хороша якість зварного шва виходить при використанні спеціальної порошкового дроту.

Перевагами даного способу є низька вартість вуглекислого газу і висока продуктивність.

Основний недолік - розбризкування металу (на зачистку витрачається 30 ... 40% часу зварювання).

Соседние файлы в папке Конспект ТКМ 21,23