Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Навчальний посибник

.pdf
Скачиваний:
205
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Фізичні основи механіки

7.2 Алгоритми розв’язання задач та методичні поради

Крім кінематичного і динамічного методів розв’язання задач у фізиці використовують ще один, більш універсальний, метод законів збереження. Універсальність цього методу в тому, що кінематичний і динамічний методи використовують тільки для класичних фізичних систем, а метод законів збереження використовують і в класичних, і в квантових системах.

В основі методу лежать закони збереження. Для класичних систем їх чотири: закон збереження імпульсу, закон збереження енергії (окремий випадок - закон збереження механічної енергії), закон збереження моменту імпульсу і закон збереження електричного заряду. Спільним для всіх цих законів є твердження про збереження якоїсь фізичної величини при певних умовах.

У більшості випадків закони збереження використовують, якщо відбувається процес взаємодії тіл. У цьому процесі треба розрізняти три етапи: стан тіл до взаємодії, сам процес взаємодії, стан тіл після взаємодії. Процес взаємодії для законів збереження неістотний. Для них важливо одне: значення відповідної фізичної величини не повинно змінюватися.

7.2.1. Закон збереження імпульсу пов’язує кінцеві і початкові значення імпульсів тіл замкненої системи і дозволяє виключити з розгляду сили взаємодії між тілами. Його застосовують при розв’язанні задач, в яких сили взаємодії є величинами змінними, а також, якщо характер зміни сил невідомий або складний (удар, вибух і т.д.).

Рівняння, яке виражає закон збереження імпульсу, є векторним. Це означає, що зберігається не тільки чисельне значення, а й напрямок сумарного імпульсу системи тіл. Відповідно, проекція імпульсу системи тіл на будь-який напрямок залишається незмінною.

Векторному рівнянню відповідають скалярні рівняння для проекцій векторів на осі координат. Закон збереження імпульсу справедливий для замкнутих систем. Проте його можна застосовувати для систем, на які діють зовнішні сили, якщо векторна сума цих сил дорівнює нулю. У тому випадку, коли дорівнює нулю сума проекцій зовнішніх сил на будь-який напрямок, зберігається проекція імпульсу системи на цей же напрям.

Задачі, в яких використовують закон збереження імпульсу, включають в себе задачі про розрив одного тіла на частини, з’єднанні декількох тіл в одне, задачі на зіткнення. Розв’язуючи їх, дотримуйтеся наступного алгоритму.

1.Встановіть, чи виконуються умови збереження імпульсу або якийнебудь з його проекцій.

2.Якщо час дії сил дуже короткочасний і зовнішні сили значно менше внутрішніх (вибух тощо), то можна застосовувати закон збереження імпульсу, навіть у тих випадках, коли на систему діють зовнішні сили, такі як сила тяжіння або сили опору.

3.Зробіть рисунок, вкажіть для кожного тіла вектори імпульсу на початку

ів кінці процесу.

4.Якщо всі вектори спрямовані вздовж однієї прямої, то вкажіть позитивний напрям осі 0х. Потім знайдіть проекції імпульсів на цю вісь.

61

Фізичні основи механіки

Якщо вектори не спрямовані вздовж однієї прямої, то виберіть прямокутну систему координат, знайдіть проекції кожного вектора на осі 0х і 0у. Осі виберіть так, щоб була рівна нулю сума проекцій зовнішніх сил на яку-небудь вісь.

5. Запишіть рівняння закону збереження імпульсу в проекціях на осі. Зазвичай зліва від знака рівності пишуть імпульс системи до взаємодії, праворуч - після взаємодії.

6. При записі закону збереження імпульсу треба уважно стежити за знаками. Якщо напрямок вектора p або його складової співпадає з напрямком осі,

то проекції беруть зі знаком «плюс», якщо ні, то зі знаком «мінус». Для тіл, напрямки імпульсу яких в умові завдання не задані, знаки можуть бути розставлені довільно. Якщо в результаті рішення задачі виявиться, що проекція імпульсу (швидкість) позитивна, то напрям руху тіла вибрано правильно, якщо негативно – той напрямок руху протилежно обраному.

7. Проведіть аналіз записаних рівнянь. Якщо невідомих більше, ніж рівнянь, то запишіть формули кінематики або закону збереження механічної енергії і розв’яжіть систему відносно шуканої величини.

Зверніть увагу! Швидкості тіл треба брати відносно однієї і тієї ж системи відліку, як правило, відносно Землі.

7.2.2. Рівняння закону збереження (7.16) і перетворення енергії (7.17) є найбільш загальними законами динаміки. Зазвичай закон збереження енергії застосовують при розв’язанні задач, в яких:

а) розглядаються два положення або стану тіла в процесі нерівномірно змінного руху; б) дається два механічних стану або положення тіла при рівнозмінному русі.

Зверніть увагу! Механічна енергія замкнутої системи зберігається тільки в тому випадку, якщо в ній діють консервативні сили (сила тяжіння, сила пружності і т.д.). Якщо в системі діятимуть неконсервативні сили (сили опору або тертя), то механічна енергія не зберігається. За наявності неконсервативних сил використовуйте формулу (7.17).

Механічна енергія не зберігається при непружному зіткненні. Для знаходження швидкостей після удару використовують закон збереження імпульсу.

Алгоритм розв’язання задач з використанням закону збереження механічної енергії полягає в наступному:

1.Встановіть, чи є система замкнутої, консервативні або неконсервативні сили діють між тілами системи.

2.Зробить рисунок. Позначте кінематичні характеристики v і h, що визначають

механічну енергію тіла (системи) в початковому і кінцевому положеннях.

3.Виберіть нульовий рівень потенціальної енергії. Його можна вибирати довільно, але зручно вибирати по самому нижньому положенню, яке займає тіло, або відраховувати від рівня, на який опускається тіло, переходячи з початкового положення в кінцеве.

4.Складіть вираз для повної механічної енергії тіла (системи) в початковому і кінцевому положеннях. Підставте ці вирази в закон збереження енергії і знайдіть з нього ту величину, яка вважається невідомою. Якщо невідомих більше

62

Фізичні основи механіки

одного, то додайте формули кінематики, закон збереження імпульсу, рівняння динаміки матеріальної точки.

5. Якщо система незамкнута або в ній діють неконсервативні сили, то запишіть рівняння перетворення енергії у вигляді (7.17).

7.2.3. При розв’язанні задач на динаміку твердого тіла поряд із законами збереження імпульсу та механічної енергії використовують закон збереження моменту імпульсу. Найчастіше використовують закон збереження моменту імпульсу у формі, яка випливає з рівняння руху тіла відносно нерухомої осі (див. формулу 7.18). Методика застосування закону збереження моменту імпульсу та ж, що і закону збереження імпульсу (див. п. 7.2.1).

7.3 Приклади розв’язання задач

Приклад 7.3.1. М’яч масою 100 г, що летів зі швидкістю 20 м/с, вдарився об горизонтальну площину. Кут падіння дорівнює 60 . Знайти зміну імпульсу, якщо удар абсолютно пружний.

Розв’язання. Зробимо рисунок, вкажемо напрям імпульсу до удару і напрям ім-

 

y

 

 

пульсу після удару (рис. 7.1). Виберемо позитивний

 

p1x

 

 

напрямок осей 0х і 0у. Зміна імпульсу дорівнює

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p p2 p1 .

(1)

p1y

p2y

p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p

 

 

 

 

При пружному ударі виконуються закони збе-

 

1

2

 

 

 

 

 

0

p2x

x

реження механічної енергії та імпульсу.

Із закону

 

 

 

 

збереження енергії випливає, що чисельне значення

 

Рисунок 7.1

 

швидкості залишається без зміни. Змінюється тіль-

 

 

ки напрям швидкості.

 

 

 

 

 

 

 

За визначенням імпульс p mv , отже

 

 

 

 

 

 

p1

 

 

 

p

2

 

 

 

mv

 

mv .

(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У напрямку осі 0х сили не діють, тому проекція імпульсу на цю вісь, що дорівнює psin , зберігається. Значить, кут падіння буде дорівнювати куту відбиття.

Зміна імпульсу в напрямку осі 0х

px p2 sin p1 sin 0 .

 

(3)

Знайдемо проекції p1 і p

2 на вісь 0y:

 

 

 

p1у p1 cos ,

p2 у

p2 cos .

(4)

Зміна імпульсу в напрямку осі 0у з урахуванням формул (4)

 

py p2 cos p1 cos 2mvcos .

(5)

отже

p py 2mvcos .

 

(6)

 

 

63

Фізичні основи механіки

Підставивши чисельні значення величин у формулу (6), отримаємо

p 2 кгсм .

Приклад 7.3.2. Снаряд масою m=10 кг, що летить зі швидкістю v=200 м/с, знаходиться у верхній точці траєкторії. У цій точці він розірвався на два осколки. Менший осколок масою m1=3 кг здобув швидкість u1=400 м/с в початковому напрямі. Знайти швидкість u2 другого, більшого осколка після вибуху.

Розв’язання. Фізична система складається із снаряда і його осколків. Вона не є замкнутою, оскільки на снаряд і осколки діє сила тяжіння з боку Землі. Характер сил, що виникають при вибуху, невідомий, тому вирішити дану задачу динамічним методом неможливо.

Час дії сил дуже короткочасний, а зовнішні сили значно менше внутрішніх, тому можна застосувати закон збереження імпульсу. Зробимо рисунок, вкажемо напрямок руху снаряда і осколків. Напрямок руху другого осколка невідомо, тому припустимо, що він буде рухатися в ту ж сторону. Вкажемо позитивний напрямок осі 0х (рис. 7.2).

 

m1

 

 

u1

 

Імпульс системи до вибуху

 

m

 

 

 

p1 mv .

(1)

v

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m2

u2

 

 

x Імпульс системи після вибуху

 

 

 

 

 

 

 

 

p2 m1u1 m2u2 .

(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 7.2

 

 

 

 

 

 

 

За законом збереження імпульсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mv m1u1 m2u2 .

(3)

Запишемо рівняння (3) в проекції на вісь 0х

mv m1u1 m2u2 .

Знайдемо швидкість другого осколка

u2

mv m1u1 mv m1u1 .

 

m2

m m1

Підставивши чисельні значення величин у формулу (5), отримаємо u2 114 м/с.

(4)

(5)

Зверніть увагу! Значення швидкості має знак «плюс». Це означає, що другий осколок після вибуху буде рухатися в позитивному напрямку осі 0х.

Приклад 7.3.3. З якою швидкістю v рухався вагон масою m=20 т, якщо при ударі об стінку кожен з двох буферів стиснувся на х=10 см? Жорсткість пружини кожного буфера k =1 МН/м.

Розв’язок. Фізична система складається з вагона і буферів. Вона є замкненою. Усередині системи діють консервативні сили – сила тяжіння і сила пружності,

64

Фізичні основи механіки

тому можна застосувати закон збереження механічної енергії. Будемо вважати, що вагон рухається по горизонтальному шляху. У цьому випадку його потенціальна енергія відносно Землі не змінюється.

У початковому положенні вагон мав кінетичну енергію

W

mv2

.

(1)

 

к

2

 

 

 

 

 

Буфери були в недеформованому стані, тому потенціальна енергія пружної деформації Wп=0.

Розглянемо кінцевий стан. Вагон при ударі зупинився, тобто його кінетична енергія стала рівною нулю. Пружини буферів стиснулися, тобто кожна з них придбала потенціальну енергію пружної деформації

W

 

k x

2

.

(2)

 

 

п1

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Вагон має два буфера, отже, повна енергія пружної деформації

W

2W

2

k x

2

kx2 .

(3)

 

 

п

п1

2

 

 

 

 

 

 

 

 

За законом збереження механічної енергії

 

mv2

kx2 .

(4)

2

 

 

 

 

З (4) знайдемо швидкість руху вагона

 

 

 

 

 

v

 

2k

x .

(5)

 

 

 

 

 

 

m

 

Підставивши чисельні значення величин у формулу (5), отримаємо v=1 м/с.

Приклад 7.3.4. Знайти роботу, яку треба здійснити, щоб на шляху S = 10 м збільшити швидкість руху тіла масою m=1 кг від v1=2 м/с до v2=6 м/с. На всьому шляху діє постійна сила тертя Fтер=2 Н.

Розв’язання. Фізична система складається з тіла, яке рухається. Механічна енергія системи не зберігається, оскільки діють зовнішня прикладена сила і сила тертя, які є неконсервативні. Зміна кінетичної енергії системи буде дорівнювати роботі всіх сил, прикладених до тіла. Будемо вважати, що тіло рухається прямолінійно по горизонтальній поверхні, тому робота сили тяжіння дорівнює нулю.

Кінетична енергія тіла в початковому положенні:

mv2

W21 ,

в кінцевому положенні:

65

Фізичні основи механіки

W

mv22 .

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

Зміна енергії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mv2

 

mv2

 

W W

 

W

 

 

(1)

 

2

1 .

 

2

 

2

 

 

 

 

 

 

 

Зовнішня сила F, яка прикладена до тіла, здійснює роботу А. На всьому шляху діє сила тертя Fтер, яка здійснює роботу Атер. Робота сил тертя

Aтер FтерS cos .

(2)

де – кут між напрямком сили і переміщення. Сила тертя спрямована в бік, протилежний руху, тобто =180 , cos180 = –1. Тому

 

 

Aтер FтерS .

 

 

(3)

Сумарна робота, що здійснюється всіма силами

 

 

 

 

 

Aусіхсил A Aтер.

(4)

За теоремою про зміну кінетичної енергії можна записати:

 

mv2

mv2

A A

,

 

2

 

 

1

 

2

 

2

 

 

тер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Винесемо загальний множник за дужку і зробимо заміну за формулою (3).

Отримаємо

 

 

 

A F

 

 

 

m v2

v2

 

S .

(5)

2

2

 

1

 

тер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З формули (5) знайдемо роботу зовнішньої сили

 

 

 

A m v

2

v2

F

 

S .

(6)

 

2

2

1

тер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підставивши чисельні значення величин у формулу (6), отримаємо

A 36 Дж.

Приклад 7.3.5. Лава Жуковського являє собою обертову круглу горизонтальну платформу, яка закріплена на станині з опорним шаровим підшипником. На лаві Жуковського стоїть людина і тримає в руках стрижень довжиною l=2,4 м і масою m=8 кг, розташований вертикально уздовж осі обертання лави. Лава з людиною обертається з частотою n1=1 с 1. З якою частотою n2 буде обертатися лава з людиною, якщо вона поверне стрижень в горизонтальне положення? Сумарний момент інерції людини і лави дорівнює 6 кг м2.

Розв’язання. Фізична система складається з людини, стрижня й лави Жуковського. Система обертається відносно нерухомої осі обертання (рис. 7.3). Застосуємо до неї основне рівняння динаміки обертального руху

66

 

 

 

Фізичні основи механіки

 

d L

 

 

 

 

 

M .

(1)

 

dt

 

 

 

 

На систему діють зовнішні сили – сила тяжіння і сила реакції опори, але ці сили не створюють обертального моменту, тому що лінія дії цих сил збігається з віссю обертання (плече сили в цьому випадку дорівнює нулю). Якщо сумарний момент зовнішніх сил дорівнює нулю, то виконується закон збереження моменту імпульсу, тобто

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L1 L2 ,

(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де L1 – момент імпульсу системи відносно осі обе-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ртання при вертикальному положенні

стрижня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а)

 

 

 

б)

(рис. 7.3 а), L2 – момент імпульсу системи при го-

 

 

 

ризонтальному положенні стрижня (рис. 7.3 б).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 7.3

Момент імпульсу системи:

 

 

 

L J ,

(3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де J – момент інерції системи, – кутова швидкість обертання.

Момент інерції системи дорівнює сумі моментів інерції тіл, що входять в систему. При вертикальному розташуванні стрижня його момент інерції дорівнює нулю. Тоді момент інерції системи в першому положенні:

J1 J .

(4)

При горизонтальному розташуванні стрижня:

 

J2 J Jст ,

(5)

де Jст – момент інерції стрижня відносно осі, що проходить через його центр мас перпендикулярно стрижню.

Jст 121 ml 2 .

Кутова швидкість пов’язана з частотою обертання співвідношенням:

2 n .

Записані співвідношення підставимо в рівняння (2), отримаємо:

 

 

 

1

ml2

 

2 n J 2 n

 

J

 

 

.

 

12

1

2

 

 

 

Зробимо скорочення і знайдемо частоту обертання n2:

n2

 

 

J n1

 

.

 

1

ml 2

 

 

 

J

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

(6)

(7)

(8)

(9)

67

Фізичні основи механіки

Підставивши чисельні значення величин у формулу (9), отримаємо n2 0,61 с–1.

Приклад 7.3.6. Диск масою m=2кг котиться без ковзання по горизонтальній площині зі швидкістю v =4 м/с. Знайти кінетичну енергію Wк диска.

Розв’язання. Диск здійснює плоский рух, який може бути представлений як накладення двох рухів – поступального і обертального. Кінетична енергія тіла в цьому випадку складається з енергії поступального руху зі швидкістю, що дорівнює швидкості центру мас, і енергії обертального руху навколо осі, що проходить через центр мас тіла.

W mv2

 

Jс 2

,

(1)

 

к

2

2

 

 

 

 

 

де v – швидкість центру мас, тобто швидкість поступального руху; Jс – момент інерції відносно осі, що проходить через центр мас;

– кутовашвидкістьобертаннявідносноцентрамас.

Оскільки диск бере участь у двох рухах, то швидкість будь-якої його точки

 

vi v ui ,

 

(2)

де ui лінійна швидкість, обумовлена обертанням навколо

C

v

центру мас. Модуль ui ri , де ri відстань від цієї точки

uN

v

до центру мас C.

 

 

 

vN точки N, що

N

 

 

За відсутності ковзання швидкість

 

 

Рисунок 7.4

стикається з площиною,

дорівнює нулю

vN uN v 0

 

 

 

(рис. 7.4), отже,

 

 

 

 

 

де ri R – радіус диска.

v R ,

 

(3)

Jс 1 mR2 .

 

 

 

Для диска

 

(4)

 

2

 

 

 

 

Підставимо в (1) Rv і вираження для моменту інерції. Отримаємо:

W

mv2

 

mv2

 

3mv2

.

(5)

 

 

 

к

2

4

4

 

 

 

 

 

Підставивши чисельні значення величин у формулу (5), отримаємо

Wк 24 Дж

Приклад 7.3.7. Знайти лінійну швидкість v руху центру мас кулі, що скотилася без ковзання з похилої площини. Висота похилої площини h=0,5 м, початкова швидкість кулі v0=0.

68

Фізичні основи механіки

Розв’язання. Відсутність проковзування означає, що швидкість кулі в точці дотику з похилою площиною дорівнює нулю. Прикладена до цієї точки сила тертя ковзання не здійснює роботи і не впливає на величину механічної енергії тіла що скачується. Роль сили тертя зводиться до того, щоб привести тіло в обертання і забезпечити чисте кочення. Таким чином, для вирішення завдання мож-

на застосувати закон збереження механічної енергії.

висоті h

 

 

У початковий

момент часу куля знаходиться на

відносно

 

 

1

 

горизонтальної поверхні

похилої

площини

 

v 2

 

 

 

(рис. 7.5). Будемо вважати, що на горизонтальній

 

 

 

 

 

 

 

h

поверхні потенціальна енергія кулі

дорівнює

 

 

 

 

 

нулю. Тоді в першому положенні потенціальна

 

 

 

 

 

 

Рисунок 7.5

 

 

 

енергія кулі дорівнює

 

 

 

 

 

 

W1 mgh .

 

(1)

 

 

 

 

 

 

При русі кулі вниз по похилій площині її потенціальна енергія зменшується і переходить у кінетичну енергію. На горизонтальній поверхні потенціальна енергія стане рівною нулю, і повністю перейде в кінетичну.

Куля бере участь в плоскому русі всі її точки рухаються в паралельних площинах. Плоский рух можна розбити на поступальний рух зі швидкістю центру мас і обертання навколо осі, що проходить через центр мас. Кінетична енергія в цьому випадку представляється у вигляді суми двох незалежних доданків, один з яких визначається тільки величинами, що характеризують поступальний рух, а іншій тільки величинами, що характеризують обертальний рух. Тому для другого положення кулі можемо записати:

 

 

 

 

W

mv2

 

J 2

 

,

 

(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

2

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

mv2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де

кінетична енергія поступального руху, v швидкість центру мас;

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кінетична енергія обертального руху навколо осі, що проходить через

2

 

центр мас, кутова швидкість обертання.

 

 

 

 

 

За законом збереження механічної енергії W1 W2 , тому:

 

 

 

 

 

mgh

 

mv2

 

 

J 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

(3)

 

 

 

 

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Момент інерції кулі відносно осі, що проходить через центр мас

 

 

 

 

 

 

 

J

2 mR2

,

 

(4)

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

де m – маса кулі, R – радіус кулі.

Кутова швидкість обертання пов’язана з лінійною швидкістю v центру мас співвідношенням: (див. приклад 7.3.6)

69

Рисунок 7.6

Фізичні основи механіки

 

v

.

 

 

 

(5)

 

 

 

 

R

 

 

 

Підставимо формули (4) і (5) в рівняння (3), проведемо скорочення і

отримаємо:

 

 

 

 

 

 

mgh mv2

2

mR2 v2

0,7 mv2 .

(6)

2

 

5

2R2

 

 

З рівняння (6) знайдемо швидкість:

 

 

 

 

 

 

v

 

gh

.

 

(7)

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

Підставивши чисельні значення величин у формулу (7), отримаємо v=2,67 м/с.

Приклад 7.3.8. Однорідний тонкий стрижень довжиною l=80 см може вільно обертатися навколо горизонтальної осі, що проходить через верхній кінець стрижня. Стрижень відхилили від положення рівноваги на

1

кут = /2 і відпустили. Визначити кутову швидкість стри-

C 2

жня і лінійну швидкість v нижнього кінця стрижня в момент

проходження положення рівноваги.

 

Розв’язання. Тертя на осі стрижня відсутнє, отже, можна застосувати закон збереження енергії. Піднятий стрижень має потенціальну енергією. За нульовий рівень відліку висоти приймемо лінію, що проходить через центр мас стержня в

нижньому положенні (точка 2 на рис. 7.6). Потенціальна енергія піднятого стрижня в точці 1 буде дорівнювати

W mg

l

.

(1)

 

1

2

 

 

 

 

 

У нижньому положенні стрижень має кінетичної енергією обертового руху

W

J 2

,

(2)

 

2

2

 

 

 

 

 

де – кутова швидкість стрижня; J – момент інерції стрижня відносно осі обертання.

Момент інерції знайдемо за теоремою Штейнера:

J Jc md 2 ,

(3)

де Jc – момент інерції відносно осі, що проходить через центр мас паралельно даної; d – відстань між осями.

70