Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3 Загальні відомості про бібліотеку доннту

3.1 Структура бібліотеки

Відділ комплектування. Займається придбанням літератури. Він здійснює заявки на нові видання за заявками викладачів кафедр і співробітників відділів обслуговування читачів.

У відділі є довідковий апарат:

  • картотека комплектування книг;

  • картотека комплектування періодичних видань;

  • картотека методичних посібників кафедр;

  • картотека матеріалів тимчасового характеру;

  • картотека назв видавництв та їх адреси

Відділ наукової обробки літератури. Відділ веде електронний каталог з 1994 р. і традиційні каталоги, своєчасно відображає в них находження нової літератури.

Співробітники відділу редагують каталоги, що знаходяться в бібліотеці:

  • службовий алфавітний каталог;

  • чи татський алфавітний і систематичний каталог;

  • каталог книг, виданий українською мовою.

Відділ наукової літератури. Для того щоб отримати книги, необхідно чітко і без помилок заповнити чи татську вимогу. Книги видаються на один місяць, якщо видання користується підвищенним попитом – час користування виданням скорочується відповідно «Правил користування НТБ ДонНТУ».

Відділ навчальної літератури. Тут знаходиться основний фонд навчальної літератури – більше 300 тисяч примірників. Які видаються на будинок. Основне завдання відділу – забезпечити підручниками навчальний процес.

Відділ періодики та художньої літератури. У відділі 2 сектори: сектор вітчизняних і зарубіжних періодичних видань та сектор художньої літератури.

Фонд сектора періодики становлять газети, журнали, інформаційні, бібліографічні і реферативні видання.

Відділ нормативно-технічних документів. Особливостю цього відділу є те, що у відділі зібрана нормативно-технічна документація: держстандарти, промислові каталоги, дисертації, автореферати дисертацій, звіти з науково-дослідних робіт, стандарти Російської федерації. Відділ виписує більше 30 назв газет, деякі журнали, в т.ч. літературно-художні.

Система читальних залів бібліотеки:

  • великий читальний зал

  • читальний зал поточної періодики

  • абонемент періодики та художньої літератури має малий читальний зал

  • читальний зал відділу нормативно-технічних документів

Науково-бібліографічний відділ. Основне завдання відділу – допомогу читачам у пошуку та підборі літератури для наукової, навчальної, педагогічної роботи та для самоосвіти. Відділ надає консультації з методики використання довідково-бібліографічного апарату бібліотеки; виконує бібліографічні довідки; інформує читачів, а також факультети, кафедри про нові находження до бібліотеки; за заявками кафедр проводить групові заняття зі студентами з питань інформаційної культури студентів.

Відділ культурно-просвітницької роботи. Заснований в 1994 році. Організовує та проводить для читачів різноманітні заходи: літературно-музичні вечори, зустрічі з поетами та письменниками, бесіди, виставки, і огляди за темами викладачів.

3.1.1 Види каталогів бібліотеки і правила роботи з ними

Важливим навичкою для успішного навчання в університеті є вміння правильно і швидко підбирати літературу з необхідної теми.

У фондах бібліотеки ДонНТУ є книги з різних галузей знань. Для підбору літератури з необхідної тематики доцільно використовувати каталоги бібліотеки. Вони дозволять швидко, з найменшими витратами часу, ознайомитись з усією наявною літературою з цікавого читача питання або з наявністю бібліотеці творів відомого читачеві автора і т.д.

Щоб отримати книгу, необхідно заповнити лист читацької вимоги на потрібну книгу із зазначенням шифру.

Бібліотечні каталоги, за способом угрупування включеного в них матеріалу поділяються на три основних види: алфавітний, систематичний і предметний.

Бібліотека Дон НТУ веде алфавітний (службовий та читацький) та систематичні каталоги.

Каталоги створюються з карток. Картки складається за «Єдиним правилам опису документів» використовуючи ГОСТ 7.1.-84 і ГОСТ 7.80 – 2000. Ці правила обов’язкові для всіх бібліотек.

Електронний каталог. Електронний каталог бібліотеки ведеться з 1994 року і на даний момент налічує 20529 записів. Пошук по електронному каталогу здійснюється по полях опису:

  • шифр зберігання;

  • інвентарний номер;

  • автор ;

  • назва;

  • місце видання;

  • рік видання;

  • предметна рубрика;

  • класифікаційні індекси.

Алфавітний каталог. Алфавітний каталог – основний довідковий апарат бібліотеки. Картки в ньому розташовані за алфавітом прізвищ авторів і назв книг, незалежно від іх змісту. За допомогою алфавітного каталогу можна встановити чи є інша книга, чи є твори певного автора і які саме,які видання потрібної вам книги є в бібліотеці.

На кожному ящику каталогу поміщена етикетка із зазначенням літер чи складів, з яких починається перше і останнє опис книг в даному скриньці. Порядковий номер на етикетці ящика необхідний для того щоб поставити ящик на місце після роботи з ним.

Щоб полегшити пошуки потрібної картки всередині ящика, застосовуються спеціальні роздільники з виступами, на яких вказується відповідні склади, іноді прізвища найбільш відомих авторів або початкові слова назви.

Систематичний каталог. На відміну від алфавітного каталогу, в якому дається формальний перелік наявних у бібліотеці книг, систематичний каталог розкриває фонди за їхнім змістом.

До систематичного каталогу слід звертатися: для підбору літератури з певного питання, темі, галузі знань; для розвідки книг, якщо невідомі точне заголовок або прізвище автора.

Користуючись систематичним каталогом, читач може ознайомитися з літературою як з широким галузей знань, так і щодо окремих, більш вузьким питанням.

Так як систематичний каталог безперервно поповнюється описами нової літератури, він дає можливість познайомитися з усією нові надходження до бібліотеки літературою з цікавого читача питання.

Систематичні каталоги складаються х певними схемами. Ці схеми не завжди бувають однаковими в різних бібліотеках.

3.2 Результати роботи з каталогами