Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.2 Хімічний посуд та його призначення

Розрізняють два види посуду:

  • мірний;

  • звичайній.

Розглянемо основні види мірного посуду.

Мірні склянки. Застосовують для приготування робочих розчинів, тобто розчинів із приблизною концентрацією. З аналогічною метою можна використовувати й мірні колби з нанесеними мітками. Мірна склянка зображена на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 – Мірна склянка

Мірні колби. Застосовують для виготування фільтрованих (титр - це кількість грамів речовин в 1 ) розчинів, тобто розчинів, концентрація яких вимірюється до 0,0001. Мірні колби можуть бути з пробкою й без пробки.

Пробки можуть бути: скляними, корковими, гумовими, пластмасовими.

Рисунок 1.2 – Мірна колба

Обєм розчину в мірній колбі замірюють точно по нижній частині ввігнутого меніска (для змочуючи скло рідин). Якщо на мірній колбі нанесено дві риски, то верхня риска відповідає обсягу на 10 % більшому, ніж зазначеному на маркуванні. При приготуванні розчинів у мірних колбах рекомендується після розміщення у ній наважка залити рідиною не більше 2/3 об'єму колби, обережно перемішати, а потім довести об'єм розчину до мітки. Після цього колбу закривають пробкою й трикратним перекиданням остаточно перемішують.

Піпетки. Для точного виміру об'єму рідин використовують два типи піпеток:

а) піпетки з розподілами;

б) піпетки Мора.

Піпетки з розподілами застосовують для об'ємів від 1 до 10 см3 Піпетки Мору використовують для відбору розчинів об'єму від 5 до 100 см3.

Рисунок 1.3 - Піпетки

Бюретки. Їх можна віднести до мірного посуду. Використовують об'ємом 25, 50 і 100 см3. Для дозування розчинів моясна використовувати носик з гумовою трубкою або скляною кулькою, або скляним краном.

Рисунок 1.4 – Бюретки

Воронки. Для відділення осаду від рідини як правило використовують скляні воронки із вкладеними в них фільтрами. У екологічних лабораторіях використовують складчасті фільтри.

Рисунок 1.5 – Воронка

Циліндри. Бувають об’ємом від 5 см3 до 2 дм3. Мають калібрування й розмітку.

Рисунок 1.6 – Циліндри

Бюкс. Буває об'ємом від 10 см3 до 100 см3. Застосовується для зважування на аналітичних вагах.

Рисунок 1.7 – Бюкс

Ступки фарфорові застосовуються в лабораторіях для тонкого подрібнення невеликих кількостей твердих речовин і ретельного перемішування кількох речовин. Подрібнення проводиться вручну, за допомогою маточки.

Рисунок 1.8 – Ступка

Чашка Петрі здатна витримувати вплив багатьох хімічних і термічних режимів стерилізації. Вона виготовляється зі спеціального скла марки НС.

Рисунок 1.9 – Чашка Петрі

Колба Вюрца SIMAX (колба для перегонки) термостійкий застосовується для простих і фракційних перегонок, а також синтезів, що йдуть одночасно з відгонкою одержуваного продукту. Випускається з верхньої, середньої та нижньої відвідними трубками.

Рисунок 1.10 – Колба Вюрца

Пробірка - спеціалізований посудину циліндричної форми, що має напівкругле, конічне або плоске дно.Чаще всього виготовляється зі спеціального лабораторного скла, іноді з кварцового скла.

Рисунок 1.11– Пробірка

Холодильник - це прилад для конденсації пари за допомогою охолоджуючої середовища, найчастіше води. Холодильники встановлюють або похило, коли потрібно зібрати конденсат в приймачі, або вертикально для повернення конденсату в колбу з киплячою рідиною. У цьому випадку холодильник називають зворотним.

Рисунок 1.12 – Холодильник

Бутель Вульфа - лабораторний посуд, використовувана для забору та зберігання розчинів, очищення та зберігання газів. Також використовується як запобіжний посудину перед водоструминним насосом.

Рисунок 1.13 – Бутель Вульфа

Весь хімічний посуд ділиться на термостійкий і звичайний, тип посуду визначають по відповідному клейму. Розчини в мензурках, мірних колбах, циліндрах нагрівати не можна!