Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.3 Миття та сушіння хімічного посуду

Для миття посуду, залежно від його забруднення використовують механічні, фізичні, хімічні, фізико-хімічні методи або їхні комбінації.

Якщо на посуді є наліт яких-небудь солей або осаду, посуд очищають щіткою або йоржиком (механічні методи). Для підвищення ефективності миття посаду водою використовують соду, пральний порошок або інші мийні засоби. Дуже забруднений посуд миють хромовою сумішшю, що представляє собою 5-ти % розчин К2Сr2О7 у концентрованій сірчаній кислоті, який є сильним окислювачем. Хромову суміш не можна виливати в раковину.

Після миття посуд обов'язково споліскують дистильованою водою. Сушіння посуду здійснюється методом холодного сушіння або методом сушіння при нагріванні. Холодне сушіння або сушіння при нагріванні це висушування посуду на повітрі. Іноді застосовують сушіння спиртом, ацетоном, ефіром. Іноді посуд осушують в ексикаторах. Сушіння при нагріванні здійснюється гарячим повітрям, над електроплитою, у сушильній шафі при температурі рівної (80 - 100) °С. При митті й сушінні посуду необхідно пам'ятати наступне:

- хімічний посуд завжди повинен бути чисто вимитий й обполісканий дистильованою водою;

- при використанні йоржиком необхідно стежити, щоб нижнім кінцем не проткнути дно або стінку посудини;

- у процесі сушіння посуду потрібно стежити, щоб посуд не забруднювався;

- вибираючи спосіб миття, потрібно враховувати, якою речовиною забруднений даний посуд;

- при митті посуду варто дотримуватися правил техніки безпеки й санітарії.

Калібрування хімічного посуду. Мірний посуд (піпетки, бюретки, колби ) перед використанням необхідно перевірити (відкалібрувати ). Перед калібруванням весь посуд необхідно ретельно вимити. При калібруванні піпеток, ретельно вимиту піпетку наповнюють до мітки дистильованою водою, потім виливають воду в заздалегідь зважений сосуд. Зважування проводять із точністю відповідної місткості піпетки, помилка при зважуванні не повинна перевищувати 0,1 % від маси води в об'ємі піпетки. Після зважують сосуд з водою й знаходять масу води в піпетці. Об'єм піпетки знаходять за формулою:

Н2О) / р,

де р - знаходять по довідкових таблицях за допомогою інтерполяції.

1.4 Ваги у хімічній лабораторії

Залежно від точності з якої проводять зважування, ваги розділяють на наступні групи:

а) для грубого зважування (точність до 1 кг);

б) для точного зважування (точність до 10 мг);

в) аналітичні:

- звичайні (точність(0,1 - 0,2) мг);

- на пів мікрохімічні (точність (0,01 - 0,02) мг);

- мікрохімічні (точність ±0,001 мг);

- ультрохімічні (±).

г) спеціальні (пробірні й торсіонні).

Точні є: технічні, аптекарські, технохімічні.

Аналітичні ваги встановлюють на кронштейнах, закріплених на капітальній стіні. Не можна щоб на ваги попадало світло, щоб поруч розташовувалися опалювальні прилади.

Комплект важелів для аналітичних ваг включає гирі - 150, 20, 10, 5, 2, 1 г. Частки грама (0,1 і 0,01) встановлюють за допомогою барабанів великого й малого відповідно; 0,001 і 0,0001 частки грама зчитують з табло що світиться.

На аналітичних вагах зважують предмети не більше граничного навантаження ваг, рекомендується попередньо провести зважування на технохімічних вагах.

Зважувати можна тільки сухі предмети, які мають температуру навколишнього середовища. Речовини, що зважуються, обов'язково повинні перебувати в якій - не будь тарі. Всі рідини й летюча речовини в закритому стані. Правила й порядок зважування на аналітичних вагах:

1) футляр з важелями розміщують праворуч, предмет що зважується –ліворуч;

2) включити заги в мережу й перевірити нуль із поворотом ручки аретира проти годинникової стрілки до упору, потім аретир закрити;

3) відкрити ліві дверцята й поставити предмет, що зважуємо, у центр лівої чашки, дверцята закрити;

4) відкрити праві дверцята й перейти до зважування, виймаючи з футляра гирі обов'язково за допомогою пінцета, і поміщаючи їх у центр чашки ваг тільки при аретированих вагах. Показання ваг зчитують через (3 - 5) секунд після того як стрілка прийшла в рівновагу;

5) по закінченню зважування результат записують у наступній послідовності. По порожніх гніздах у футлярі визначають масу у грамах і перевіряють по гирях у чаші ваг, після коми записують показання на великому барабані, малому й дві цифри з табло;

6) розвантажують ваги, знявши пінцетом гірі із чашки ваг і встановивши обидва барабани на нуль. Забирають предмет, що зважували і закривають дверцята ваг.

Результати зважування записують у такому вигляді:

для технохімічних - 1,00 г;

для аналітичних - 1,0000 г.

Результати зважування:

- на аналітичних вагах m (скла) - 13,0682 г;

- на технічних вагах m (колби) – 13,05 г.