Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бак экзам 25 05 10.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 13. Формування засад ринкового господарства в Україні (90-ті роки хх ст.)

Проголошення незалежної України. Розбудова національної економіки, її ринкова трансформація та інтеграція у світовий економічний простір. Прорахунки й труднощі у виробленні та здійсненні незалежної економічної політики.

Роль держави у становленні цивілізованих ринкових відносин. Труднощі в розвитку народного господарства та їх причини.

Загострення економічної кризи в Україні та падіння життєвого рівня населення. Пошуки шляхів виходу з кризи.

Основні напрями ринкової трансформації економіки України.

Становище економіки на сучасному етапі та основні тенденції її розвитку. Сучасні теоретичні обґрунтування ринкової трансформації.

5.2 Література до курсу «Історія економіки та економічних вчень»

Основна:

  1. Агапова И.И. Курс лекций История экономической мысли. М.: 1998

  2. Бережний В.М., Кушнір В.С., Сухомлин Л.Є. Історія економічних вчень. Макроекономіка. – Харків: 2007

  3. Економічна історія України і світу. За ред. В.Д. Лановика. - К.: 2001

  4. Економічна історія України: Навч. посібник /Уперенко М.О., Кузнєцов Е.А. та ін. – Харків: тов. „Одісей”, 2004

  5. Злупко С. М. Історія економічної теорії. - К.: Знання, 2005

  6. Історія економічних учень /За ред. Базилевича В.Д. – К.: 2006

  7. Історія економічних учень. Підручник / За ред. Корнійчук Л.Я.,Татаренко И.О., Поручник A.M. та ш.- К.: 1999

  8. История мировой экономики: Учебник для вузов /Под ред. Г.Б.Поляка, А.Н.Марковой - М.: ЮНИТИ, 2002

  9. История экономики: Учебник /Под общ. ред. О.Д.Кузнецовой, И.Н.Шапкина. – М.: ИНФРА-М, 2002

  10. Корнійчук Л. Я. Історія економічної думки України. Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2004

  11. Костюк В.Н. История экономических учений. Курс лекций. - М.: 1998

  12. Леоненко П.М., Юхименко П.І. Економічна історія: Навч. посібник – К.: Знання-Пресс, 2004

  13. Юхименко П.І. Економічна історія: Навч. посібник – К.: Вікар, 2004

  14. Ядгаров Я.С. История экономических учений. Учебник. - М.: ИНФРА-М.: 2002

Додаткова:

  1. Бартенєв С.А. Экономическая история: Учебник /Бартенев С.А. – М.: Экономист, 2004

  2. Бартенев С.А. Экономические теории и школы (история и современность) - М.: БЕК, 2000

  3. Блауг М. Экономическая мысль в ретроспективе. - М.: 1994

  4. Економічна історія: Навч.-метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни /Н.О.Тимочко, О.А.Пучко та ін. – К.: КНЕУ, 2001

  5. Лортикян 3. Л. История экономики и экономической мысли Украины. Эволюция рыночной экономики. - Харьков: Консул, 2004

  6. Майбурд Е.М. Введение в историю экономической мысли. - М.: 2003

  7. Чекушина Ю.М., Толстих І.В. Нариси з економічної історії України: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2003

  8. Экономическая история Западной Европы и Америки: Уч. пособие /А.А.Ткаченко – Запорожье: Премьер, 1998

5.3 Питання до екзамену з навчальної дисципліни «Історія економіки та економічної думки»

  1. Предмет історії економіки та економічної думки. Історія економіки та економічної думки у системі наук.

  2. Методологія дослідження.

  3. Функції і роль курсу «Історія економіки та економічної думки»

  4. Основні етапи господарської еволюції первісного суспільства, їх характеристика. Проблеми взаємодії людини та природного середовища у стародавньому суспільстві. Виникнення землеробства, скотарства, зародження ремесла.

  5. Громада - основна форма господарства первісної епохи.

  6. Розклад первіснообщинного ладу.

  7. Типи стародавніх цивілізацій. Особливості цивілізацій Стародавнього Сходу. Азіатський тип виробництва. Проблеми організації і керування державним господарством.

  8. Особливості економічної думки Стародавнього Сходу та Стародавнього Єгипту. Порівняльний аналіз економічної думки Стародавньої Індії та Стародавнього Китаю.

  9. Античне рабство та його еволюція. Основні риси античного суспільства. Господарство афінського полісу. Економічна думка Стародавньої Греції – Ксенофонт, Платон, Аристотель.

  10. Римський тип аграрного рабовласницького господарства. Соціально-економічні проблеми в працях Катона, братів Гракхів, Варрона, Колумелли. Внутрішня та зовнішня торгівля. Генезис грошей, кредиту та податків. Країни - лідери.

  11. Причини занепаду та загибелі рабовласницької системи. Зародження протофеодальних відносин (система колонату).

  12. Формування феодального господарства. Генезис феодалізму. Форми феодального землеволодіння. Основні риси феодального господарства. Галузева структура, основні господарські форми. Економічна думка середньовіччя в Західній Європі.

  13. Феодальне місто, його виникнення та економічна роль. Галузева структура середньовічного ремесла, значення його цехової організації. Переростання ремесла у дрібнотоварне виробництво. Економічна думка середньовічного міста. «Магдебурзьке право». Внутрішня та зовнішня торгівля і подальший розвиток ринкових відносин.

  14. Передумови великих географічних відкриттів. Наукові та технічні досягнення. «Жадоба золота» як наслідок економічного розвитку. Найважливіші географічні відкриття кінця ХV-ХVІ ст.

  15. Економічні наслідки великих географічних відкриттів.

  16. Криза натуральної системи господарювання як початок становлення ринкового господарства. Первісне нагромадження капіталу, його джерела, методи та результати. Особливості процесу первісного нагромадження у провідних країнах світу - Англії, Нідерландах, Франції, Німеччині.

  17. Меркантилізм. Теорія грошового балансу раннього меркантилізму. Теорія торгового балансу пізнього (мануфактурного) меркантилізму. Економічна політика меркантилізму і сучасність.

  18. Розвиток мануфактурного виробництва в Європі. Галузева та територіальна структура економіки провідних країн. Буржуазні революції в Європі, їх економічні програми.

  19. Формування класичної школи політичної економії та її риси. Економічне вчення А.Сміта.

  20. Передумови промислової революції та її наслідки. Особливості промислового перевороту в європейських країнах. Роль промислового перевороту у розвитку продуктивних сил. Англія - світовий економічний лідер. Економічна політика та її зв'язок з економічними теоріями. Економічне вчення Д.Рікардо. Подальший розвиток політичної економії в працях Ж.- Б. Сея, С. Сісмонді, Т. Мальтуса, Дж. Мілля. Формування економічного вчення К. Маркса.

  21. Прогрес світової науки, техніки та технології виробництва. Структурні зміни в економіці окремих країн та продуктивних сил світу. Концентрація промислового та банківського капіталу як передумови створення монополій. Фінансовий капітал. Завершальна стадія індустріалізації та формування світового ринку. Вивезення капіталу. Економічний та територіальний поділ світу Колоніальна система імперіалізму.

  22. Виникнення маржиналізму. Започаткування основ теорії граничної корисності.

  23. Формування неокласичної традиції в західній політичній економії в другій половині 19-го - на початку 20 ст.

  24. Виникнення інституціоналізму та його основні напрями.

  25. Основні положення та економічні наслідки реформи 1861 р. Формування ринкової економіки. Капіталістична еволюція поміщицьких та селянських господарств. Столипінська аграрна реформа. Зародження кооперативного руху.

  26. Початок промислового перевороту в Україні та промислове піднесення 90-х років XIX ст. Розвиток металургії, вугільної та залізорудної промисловості. Будівництво залізниць. Створення монополістичних об'єднань і акціонерних товариств. Роль іноземного капіталу.

  27. Економіка західноукраїнських земель. Мобілізація земельної власності. Розшарування селянства. Перенаселення на західноукраїнських землях та еміграція до Америки і Канади. Відставання промислового розвитку Західної України від інших регіонів Австро-Угорської імперії. Колоніальний характер галузевої структури західноукраїнської промисловості.

  28. Розвиток політичної економії. Космогенно-енергетична теорія розвитку економіки С. Подолинського. Формування основних вітчизняних політико-економічних шкіл. Маржиналізм та його математичний напрям. Наукові новаторства М. Туган-Барановського. Економіст-математик Є. Слуцький та його наукові відкриття.

  29. Економічна теорія марксизму. Соціальний напрям у політичної економії.

  30. Розвиток економічної думки в Галичині.

  31. Економічні наслідки першої світової війни та їхній вплив на повоєнний розвиток європейських країн

  32. Світова економічна криза 1929 - 1933 рр. її наслідки для США та шляхи виходу з неї («Новий курс» Ф.Д.Рузвельта). Особливості кризи в Німеччині, Англії, Франції.

  33. Початок державного регулювання економіки. Теоретична система Дж. М. Кейнса: метод дослідження та макроекономічний аналіз. Економічна програма Дж. М. Кейнса. Основні важелі державного впливу на економіку. Поширення кейнсіанства і його особливості в різних країнах. Кейнсіанська теорія і економічна політика.

  34. Становище провідних країн у світовому господарстві напередодні Другої світової війни. Економічні причини війни.

  35. Економічні наслідки Другої світової війни для світової економіки. План Маршалла. Науково-технічна революція. Зрушення в галузевій структурі провідних капіталістичних країн. Розпад колоніальної системи. Інтеграційні процеси в економіці. «Спільний ринок» як форма економічної інтеграції. Формування трьох центрів світового капіталізму. США, Японія, ФРН - нові економічні лідери.

  36. Форми державного регулювання економіки у повоєнні роки. Транснаціональні корпорації. Військово-промисловий комплекс та зростання воєнних витрат. Поглиблення криз в 70 - 80-ті роки та їх причини.

  37. Неокейнсианство. Розвиток проблем економічного зростання, накопичення, інвестицій. Криза кейнсианства та наступ консерватизму.

  38. Теорії «соціального ринкового господарства» та «сформованного суспільства».

  39. Новий етап розвитку неокласичного напряму. Монетаризм. Економічна теорія пропозиції. Теорія раціональних очікувань.

  40. Неокласичний синтез. Досвід застосування рекомендацій неокласичной теорії в економіці різних країн.

  41. Світове господарство та його структура. Подальший розвиток інтернаціоналізації господарства і міжнародної економічної інтеграції. Основні напрями розвитку економічних відносин. Механізм регулювання світової економічної рівноваги. Місце України у світовому господарстві. Глобалізація економічних процесів.

  42. Сучасна НТР та формування інформаційного суспільства у розвинутих країнах світу. Економічні концепції на етапі інформаційно-технологічної революції. Концепції футурології. «Постіндустріальне суспільство» Д.Белла. «Суперіндустріальне суспільство» А.Тоффлера. Суспільство «нової цивілізації», «цілісної гуманної цивілізації». Футурологія і глобальне моделювання. Теорії підприємницької економіки суспільства знань та інформаційного суспільства.

  43. Нова економічна політика і відбудова народного господарства України у 20-х роках. Згортання НЕПу. Індустріалізація та її наслідки. Колективізація сільського господарства. Голодомор 1933 року.

  44. Об’єктивні та суб’єктивні причини формування командно-адміністративної системи. Основні напрями й характер еволюції економічної теорії в Україні в роки наростання державного тоталітаризму.

  45. Структурні зрушення у народному господарстві України в 50-х - першій половині 60-х років. Пошук шляхів подолання командно-адміністративних методів керування економікою. Економісти про необхідність переходу до економічних методів господарювання.

  46. Економічна реформа другої половини 60-х років та причини її невдачі. Застійні явища в економіці 70-х - першої половини 80-х років. Спроби реформування радянської системи у другій половині 80-х років («Перебудова»). Криза марксистської політекономії як відображення кризи соціалізму.

  47. Проголошення незалежної України. Розбудова національної економіки, її ринкова трансформація та інтеграція у світовий економічний простір. Прорахунки й труднощі у виробленні та здійсненні незалежної економічної політики. Роль держави у становленні цивілізованих ринкових відносин. Труднощі в розвитку народного господарства та їх причини.

  48. Загострення економічної кризи в Україні та падіння життєвого рівня населення. Пошуки шляхів виходу з кризи.

  49. Основні напрями ринкової трансформації економіки України.

  50. Становище економіки на сучасному етапі та основні тенденції її розвитку. Сучасні теоретичні обґрунтування ринкової трансформації.