Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бак экзам 25 05 10.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 9 Господарство та економічна думка в період державно-моно­полістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина XX ст.)

Економічні наслідки першої світової війни та їхній вплив на повоєнний розвиток європейських країн

Світова економічна криза 1929 - 1933 рр. її наслідки для США та шляхи виходу з неї («Новий курс» Ф.Д.Рузвельта). Особливості кризи в Німеччині, Англії, Франції.

Початок державного регулювання економіки. Теоретична система Дж.М.Кейнса. Метод дослідження. Макроекономічний аналіз.

Економічна програма Дж.М.Кейнса. Основні важелі державного впливу на економіку.

Поширення кейнсіанства і його особливості в різних країнах.

Кейнсіанська теорія і економічна політика.

Становище провідних країн у світовому господарстві напередодні Другої світової війни. Економічні причини війни.

Тема 10 Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина XX ст.)

Економічні наслідки Другої світової війни для світової економіки. План Маршалла. Науково-технічна революція. Зрушення в галузевій структурі провідних капіталістичних країн. Розпад колоніальної системи. Інтеграційні процеси в економіці. «Спільний ринок» як форма економічної інтеграції.

Формування трьох центрів світового капіталізму. США, Японія, ФРН - нові економічні лідери.

Форми державного регулювання економіки. Транснаціональні корпорації. Військово-промисловий комплекс та зростання воєнних витрат. Поглиблення криз в 70 - 80-ті роки та їх причини.

Неокейнсианство. Розвиток проблем економічного зростання, накопичення, інвестицій. Криза кейнсианства та наступ консерватизму.

Теорії «соціального ринкового господарства» та «сформованного суспільства».

Новий етап розвитку неокласичного напряму. Монетаризм. Економічна теорія пропозиції. Теорія раціональних очікувань.

Неокласичний синтез.

Досвід застосування рекомендацій неокласичной теорії в економіці різних країн.

Тема 11 Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець XX - початок XXI ст.)

Світове господарство та його структура. Подальший розвиток інтернаціоналізації господарства і міжнародної економічної інтеграції. Основні напрями розвитку економічних відносин. Механізм регулювання світової економічної рівноваги. Місце України у світовому господарстві.

Глобалізація економічних процесів.

Сучасна НТР та формування інформаційного суспільства у розвинутих країнах світу.

Економічні концепції на етапі інформаційно-технологічної революції. Концепції футурології. «Постіндустріальне суспільство» Д.Белла. «Суперіндустріальне суспільство» А.Тоффлера. Суспільство «нової цивілізації», «цілісної гуманної цивілізації». Футурологія і глобальне моделювання. Теорії підприємницької економіки суспільства знань та інформаційного суспільства.

Тема 12 Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці

Нова економічна політика і відбудова народного господарства України у 20-х роках. Згортання НЕПу. Індустріалізація та її наслідки. Колективізація сільського господарства. Голодомор 1933 року.

Об’єктивні та суб’єктивні причини формування командно-адміністративної системи. Основні напрями й характер еволюції економічної теорії в Україні в роки наростання державного тоталітаризму.

Структурні зрушення у народному господарстві України в 50-х - першій половині 60-х років. Пошук шляхів подолання командно-адміністративних методів керування економікою. Економісти про необхідність переходу до економічних методів господарювання.

Економічна реформа другої половини 60-х років та причини її невдачі. Застійні явища в економіці 70-х - першої половини 80-х років. Спроби реформування радянської системи у другій половині 80-х років («Перебудова»).

Криза марксистської політекономії як відображення кризи соціалізму.