Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бак экзам 25 05 10.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 6 Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина XVII – перша половина XIX ст.)

Розвиток мануфактурного виробництва в Європі. Галузева та територіальна структура економіки провідних країн. Буржуазні революції в Європі, їх економічні програми.

Фінансовий та грошовий обіг, кредит у мануфактурний період. Форми організації торгівлі, розширення світової торгівлі.

Формування класичної школи політичної економії та її риси.

Економічне вчення А.Сміта.

Передумови промислової революції та її наслідки. Особливості промислового перевороту в європейських країнах. Роль промислового перевороту у розвитку продуктивних сил.

Англія - світовий економічний лідер. Економічна політика та її зв'язок з економічними теоріями. Економічне вчення Д.Рікардо.

Подальший розвиток політичної економії в працях Ж.- Б. Сея, С. Сісмонді, Т. Мальтуса, Дж. Мілля. Формування економічного вчення К. Маркса.

Тема 7 Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичного капіталізму (друга половина XIX— початок XX ст.)

Прогрес світової науки, техніки та технології виробництва. Структурні зміни в економіці окремих країн та продуктивних сил світу. Концентрація промислового та банківського капіталу як передумови створення монополій. Фінансовий капітал. Завершальна стадія індустріалізації та формування світового ринку. Вивезення капіталу. Економічний та територіальний поділ світу Колоніальна система імперіалізмзу.

Вплив національних особливостей імперіалізму на галузеву структуру економіки провідних країн світу.

Основні тенденції розвитку світової економіки.

Виникнення маржиналізму. Започаткування основ теорії граничної корисності.

Формування неокласичної традиції в західній політичній економії в другій половині 19-го - на початку 20 ст.

Виникнення інституціоналізму та його основні напрями.

Тема 8 Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина XIX - початок XX ст.)

Основні положення та економічні наслідки реформи 1861 р. Формування ринкової економіки. Капіталістична еволюція поміщицьких та селянських господарств. Столипінська аграрна реформа. Зародження кооперативного руху.

Початок промислового перевороту в Україні та промислове піднесення 90-х років XIX ст. Розвиток металургії, вугільної та залізорудної промисловості. Будівництво залізниць. Створення монополістичних об'єднань і акціонерних товариств. Роль іноземного капіталу.

Економіка західноукраїнських земель. Мобілізація земельної власності. Розшарування селянства. Перенаселення на західноукраїнських землях та еміграція до Америки і Канади. Відставання промислового розвитку Західної України від інших регіонів Австро-Угорської імперії. Колоніальний характер галузевої структури західноукраїнської промисловості.

Соціально-економічні проблеми пореформеної України в журналі "Основа". Громади.

Економічна думка революційної та радикальної демократії. Ліберально-народницька економічна думка.

Розвиток політичної економії. Космогенно-енергетична теорія розвитку економіки С. Подолинського.

Формування основних політико-економічних шкіл. Маржиналізм та його математичний напрям. Наукові новаторства М. Туган-Барановського. Економіст-математик Є. Слуцький та його наукові відкриття.

Економічна теорія марксизму. Соціальний напрям у політичної економії.

Розвиток економічної думки в Галичині.