Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бак экзам 25 05 10.doc
Скачиваний:
296
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 2 Економічна система та її типи

Формаційний та цивілізаційний підходи до процесів суспільного розвитку. Об’єктивні основи розвитку людської цивілізації. Етапи розвитку та гуманістична спрямованість цивілізаційного процесу.

Економічна система, її сутність, структурні елементи і критерії класифікації.

Продуктивні сили як матеріальна основа економічної системи. Суспільний поділ праці і структура продуктивних сил. Виробнича функція та її складові.

Економічні відносини як суспільна форма і спосіб організації економічної системи. Економічні відносини та їх пофазна структура. Виробничі відносини і спосіб виробництва. Техніко-економічні, організаційно-економічні та соціально-економічні відносини.

Людина в економічній системі як виробник, суб’єкт виробничих відносин, кінцева мета суспільного виробництва.

Типи і еволюція економічних систем та критерії їх класифікації. Формаційний підхід і класифікація типів економічних систем. Цивілізаційний підхід до класифікації економічних систем. Загальний економічний закон розвитку економіки.

Тема 3 Власність, її види, структура, та місце в економічній системі

Власність як економічна категорія. Сутність власності. Економічний зміст і юридична форма власності. Місце та роль власності в економічній системі.

Власність та право власності. Суб’єкти та об’єкти власності. Нові об’єкти власності. Власність на робочу силу. Інтелектуальна власність. Власність на інформацію. Власність на засоби виробництва і природні ресурси

Види і форми власності та форми господарювання. Еволюція форм власності. Первісні форми власності. Рабовласницька і феодальна власність. Капіталістична власність.

Плюралізм форм власності в ринковій економіці. Роздержавлення і приватизація: шляхи і форми. Тенденції розвитку відносин власності в Україні та у світі.

Тема 4 Економічні потреби та економічні інтереси

Виробництво як визначальний фактор потреб суспільства та їх розвитку.

Суперечність між суспільними потребами і економічними ресурсами суспільства. Вибір альтернативного використання обмежених ресурсів та виробничих можливостей.

Економічні потреби суспільства, їх суть і структура. Корисність продукту. Економічний закон зростання потреб. Формування потреб. Взаємозв’язок потреб, виробництва і попиту.

Економічні інтереси, їх сутність та суб’єкти. Взаємозв’язок інтересів і потреб. Єдність і протиріччя інтересів економічних суб’єктів та шляхи їх розв’язання.

Економічні потреби та інтереси – рушійна сила соціально-економічного розвитку.

Тема 5 Суспільне виробництво, його сутність. Структура та форми організації. Економічне зростання, його типи та моделі. Економічна ефективність суспільного виробництва та її показники

Виробництво як основа життя та розвитку суспільства. Процес праці і процес виробництва. Суспільне виробництво і відтворення.

Прості моменти процесу праці. Зміст і структура виробництва. Матеріальне і нематеріальне виробництво.

Основні фактори суспільного виробництва та їх взаємозв’язок. Поєднання факторів виробництва. Виробнича функція. Крива виробничих можливостей.

Результативність виробництва. Науково-технічна революція і зміни у змісті й характері праці. Зміст і типи економічного зростання. Рушійні сили економічного зростання. Теорії і моделі економічного зростання. Показники економічного зростання.

Ефективність виробництва та її економічні та соціальні показники. Ефективність суспільної праці і розширення джерел багатства суспільства