Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV5 (41-50).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

51. Міжнародний поділ праці: поняття, типи, форми.

Передумови МПП формуються в процесі суспільного поділу праці за родом діяльності і його просторової диференціації. Суспільний поділ праці – це процес відособлення різних видів трудової діяльності, які взаємодіють між собою й взаємодоповнюють один одного, складаючи цілісний системний механізм суспільного відтворення.

За родом діяльності виділяють 3 типи суспільного поділу праці:

  • загальний (здійснюється між великими сферами діяльності людини – промисловість, сільське господарство, транспорт, зв’язок, будівництво, освіта, культура, наука тощо);

  • частковий (відбувається всередині великих сфер на міжгалузевому та підгалузевому рівні - машинобудування, переробні галузі, рослинництво, тваринництво, громадський транспорт тощо);

  • одиничний (притаманний процесам, що відбуваються всередині фірм, в залежності від технологічного процесу та організації управління, від функціональних завдань окремих служб).

За просторовим критерієм виділяють:

 міжрегіональний поділ всередині країни;

 поділ між країнами;

 поділ праці між групами країн.

МПП – це вищий ступінь розвитку суспільного поділу праці, який виходить за межі національних економік. МПП є поділом праці між країнами та між їхніми суб’єктами у певних якісних і кількісних співвідношеннях, опосередкованим обміном між ними товарами, послугами та іншими результатами суспільно-корисної діяльності.

1 Оскільки мова йде про один товар.

111

Соседние файлы в папке GOS_MEO