Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація навчально.doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
119.3 Кб
Скачать

9.Організація сну дітей в режимі дошкільного закладу.

Гігієнічна організація сну в дошкільних закладах. Для дітей раннього і дошкільного віку фізіологічно повноцінний сон складає основу міцного здоров'я і правильного розвитку, що забезпечується достатньою для кожної вікової групи тривалістю сну, швидким засинанням, міцним сном і спокійним пробудженням. Педагог має враховувати індивідуальні особливості кожного вихованця. Діти дошкільного віку повинні спати за добу не менш 11-12 год. Денний сон у залежності від віку – до 2-2,5 год.

Дитину, яка вперше вступила в дошкільний заклад, вкладають в останню чергу, щоб вона бачила, як лягають інші діти. Під час сну стан теплового комфорту досягається шляхом відповідного підбору одягу. У теплу пору року діти сплять у легкій білизні з короткими рукавами, а влітку в жаркі дні – в самих трусах. Після їх вкладання вихователь відкриває кватирки і залишає їх відкритими лише з однієї сторони, зачиняючи за 20-30 хв. до підйому.

Укладання дітей – найбільш складний і відповідальний момент, тому вихователю необхідно знати особливості кожної дитини, доброзичливо і, водночас, наполегливо укладати всіх спати. Під час сну вихователь повинен стежити, щоб діти не вкривались ковдрою з головою; на подушці повинна лежати лише голова, а не корпус. Для бадьорого, гарного самопочуття дітей велике значення має і їхній правильний (самостійний) підйом.

Добова потреба дитини у сні задовольняється в основному за рахунок нічного сну, тому батьки повинні створювати необхідні умови для його нормального проходження (вкладати їх потрібно в один і той же час, що перед сном не можна багато давати їсти і пити, особливо міцний чай, каву, какао, розповідати страшні казки, гратися в збуджуючі рухливі ігри). Дуже важливо, щоб і в домашніх умовах діти мали індивідуальні ліжка.

10.Організація харчування дітей в дошкільному закладі.

Режим харчування передбачає приймання їжі у встановлений час. Це сприяє виробленню у дітей умовного рефлексу на час, що підвищує збудливість травних залоз і сприяє кращому виробленню травних соків ще до того, як їжа надійде до шлунка. При цьому харчові речовини швидше перетравлюються і добре засвоюються організмом.

Понижений апетит (анорексія) – виникає внаслідок годування дитини насильно, або під впливом якого-небудь подразника (опік слизової рота гарячою їжею, різке зауваження дорослих під час їжі). У дітей зі слабкою нервовою системою у перші дні в дошкільному закладі анорексія може супроводжуватися нудотою і блюванням.

Розподіл енергетичної цінності їжі. При 4-разовому харчуванні: під час сніданку – 25% калорійності денного раціону; під час обіду – 35-40% ; підвечірку – 10-12%; вечері – 20-25%. Влітку, коли рухова активність дітей збільшується, калорійність щоденного раціону повинна бути на 10-15% збільшена (за рахунок молочних продуктів, овочів, фруктів). Норми об'єму порцій готових блюд повинні складати за добу: для дітей 1,5-3 років –1200-1400 г; для дітей 3-4 років – 1700-1800 г; для дітей 5-6 років – 1900-2100 г.

Регулярність харчування і створення позитивних умов сприяють виробленню у дитини позитивного харчового рефлексу, а це застава гарного апетиту і засвоєння їжі. За столом не варто підганяти дітей, силою годувати їх, умовляти. Вихованці старшого дошкільного віку повинні вміти користуватися всіма столовими приборами, серветкою, старанно і безшумно пережовувати їжу, їсти акуратно, правильно сидіти за столом. Перед їжею всі миють руки з милом, насухо їх витирають, а після їжі полощуть рот питною водою.

Чергові допомагають няні сервірувати столи, роздавати хліб, другі, треті страви. Все це сприяє вихованню у дошкільнят працелюбності, самостійності.