Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ГІС в КС / 7_технології обробки земельно кад інформації.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
327.17 Кб
Скачать

3.4. Тривимірний аналіз

Може ґрунтуватись на растрових поверхнях, створених шляхом інтерполяції, або TIN. Широко застосовується для оцінки земель, їх розташування тощо. Особливе значення має для обрахунку кількості земель. Сьогодні весь облік землі проводиться на площині і майже не враховується кривизна поверхні, але площа ділянки в плані і на реальному рельєфі відрізняються, що спотворює дійсний стан.

Для вирішення цієї проблеми, наприклад, у Німеччині для обліку земель використовується два різновиду картографічних даних.

4. Автоматизована підготовка документів.

При рішенні практично будь-яких задач землеустрою необхідне формування відповідних документів. Без видачі документів, наприклад, не допускається проводити зміну правового режиму ділянки, зміну меж, зміну правовласника, виконання проектувальних робіт і т.д. Документи в землеустрої є кінцевим продуктом землевпоряджувальних робіт, без них складно собі представити виробничу діяльність.

На даний момент часу без видачі результатів на паперових носіях не обходиться жодне землевпоряджувальне підприємство, не дивлячись на підвищення надійності зберігання інформації в електронному вигляді.

Оскільки велика необхідність використовування різноманітних документів, у виробничій діяльності виникає передумова автоматизації підготовки документів.

При автоматизованому способі створення і висновку документів багато разів підвищується якість, продуктивність праці виконавця, зменшуються непродуктивні витрати на витратні матеріали, з'являється можливість комплексного обліку документів, оптимізації технології робіт, ведення баз даних і збереження електронних копій документації.

Для автоматизованої підготовки документів використовують різноманітні програмні продукти, частіше всього пов'язані з веденням баз даних.

Документи встановлюють право, право власності, графічні, звітні і т.д.

Встановлюючі право документи – документи, на підставі якого реєструється право на земельну ділянку. (Н: Ухвала глави Ярославського муніципального округу, договір купівлі-продажу, акт вибору земельної ділянки.)

Право власності документи – документи, підтверджуючі право власника або користувача на земельну ділянку (Н: Свідоцтво державного зразка, державний акт.).

Графічні документи – документи, що містять графічне відображення частини території з нанесеними межами об'єктів, завірені відповідальною особою.

Звітні документи – документи, дані, що містять, по групах об'єктів і (або) суб'єктів, з'єднані однією умовою формування.

В комплексі з двох програм «Земельний кадастр» і «Реєстрація нерухомості» фірми Geocad System 3.2 багато вбудованих звітів, у тому числі статистичних і графічних. Якщо необхідно сформувати складніший або відсутній звіт, то існує можливість створення і редагування звіту, з використанням спеціального і стандартного програмного забезпечення, адміністратором системи (адміністратор - зареєстрований, привілейований з прав доступу досвідчений користувач).

Проте при всій потужності комплексу Geocad System 3.2 в деяких випадках доводиться створювати окремі програми для друку документів.

Для цієї мети використовуються програми «Бланки», «Генератор звітів» написані в Яррайкомземе для службового використовування на основі бази даних Geocad System 3.2, а також програма AutoCAD і шаблони документів.

Програма «Бланки».

Програма «Бланки» призначена виключно для друку документів, необхідних або пов'язаних з реєстрацією нерухомості. Дозволяє створювати наступні документи:

Підрозділ I-1 «Земельна ділянка»

Підрозділ II «Запис про право власності»

Підрозділ III-1 «Запис про арендувати»

Підрозділ III-3 «Запис про сервітут»

Підрозділ III-4 «Запис про операцію»

Підрозділ III-5 «Запис про арешт»

Підрозділ III-6 «Запис про інші обмеження»

«Запис про зміни»

«Запис про припинення права»

Свідоцтво про госрегистрации права на землю

Свідоцтво про реєстрацію арендувати

Опис розділу

Титульний лист

Книга обліку вхідних документів

Книга обліку витікаючих документів

Книга обліку виданих свідоцтв

(див. додаток № 1)

В цій програмі дані беруться із загальної бази Geocad System 3.2 шляхом приєднання таблиць. Всі дані, що виводяться, можна змінювати, але не можна зберегти в базі даних. Заповнення необхідних полів зроблено так, щоб можна було виключити ручне введення даних. Це означає, що фахівець стежить, в основному, за орфографією документа, не перевіряючи початкові дані.

Система класифікаторів влаштована так, щоб користувач міг створювати необхідні тексти і формулювання дуже оперативно, практично не користуючись клавіатурою.

Програма «Генератор звітів»

Ця програма створена для формування статистичних звітів на основі інформації єдиної бази даних Geocad System 3.2. Містить ряд звітів, необхідних для взаємодії із службами Ярославського району, такими як податкова інспекція, районна прокуратура, бюро технічної інвентаризації, комітет із земельних ресурсів Ярославської області і т.д. Також розроблені деякі універсальні звіти, необхідні, зокрема, землевпорядникам сільських адміністрацій, а також при підрахунку загальних площ по району по категоріях земель, цільовому використовуванню і экспликациям земельних ділянок.

Формування звіту проводиться після заповнення картки параметрів вибору і сортування. Для зручності створення різних звітів картки стандартизовані і є формою даних, на якій знаходяться необхідні умови і параметри звіту.

В міру можливості прагнуть уникати друку статистичних звітів, передаючи дані в зручному для користувача електронному форматі на магнітних носіях.

Про автоматизоване створіння документів в програмі AutoCAD детально написане в попередніх розділах, можна відзначити лише можливість друку графічної інформації в потрібному масштабі, з подальшим удруковуванням тексту на отримане зображення.

Якщо документ не реєструється в базі даних, не має графічної частини і не впливає на формування необхідних статистичних звітів, він заповнюється у відповідність з шаблоном, що знаходиться на файл-сервері комітету. При цьому присутній контроль за заповненням і збереженням отриманого документа.

20