Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ГІС в КС / 5 Структурно Функціональна схема АС ДЗК.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

5. Архітектура ас дзк

5.1. Функціональна схема ас дзк.

АС ДЗК є базовим компонент для побудови системи багатоцільового кадастру. Автоматизована система Державного земельного кадастру (АС ДЗК) призначена для автоматизації процесів формування і ведення державного земельного кадастру шляхом здійснення автоматизованих операцій оперативного збору, накопичення, аналізу кадастрових даних про землю і об'єкти нерухомості в цілях оперативного управління територіями.

Основною задачею автоматизації є підвищення функціонування системи державного земельного кадастру, що містить певну кількість часткових задач, а саме:

  • забезпечення надійного і повнішого обліку відомостей про об'єкти кадастрового обліку, у тому числі і про їх правове положення. 

  • підвищення оперативності і якості процесу ведення Державного земельного кадастру. 

  • формування достовірної звітності для вищих структур, для місцевої адміністрації і інших органів управління. 

  • обґрунтованість ухвалення рішення посадовцями органів управління. 

  • оперативне формування і надання довідкової інформації про об'єкти кадастрового обліку фізичним і юридичним особам. 

Розв’язування перелічених часткових задач вимагає автоматизації основних процедур ведення земельного кадастру, до яких відносяться наступні:

  • ведення кадастрового зонування;

  • ведення чергового кадастрового плану;

  • введення, зберігання і редагування інформації про об'єкти обліку - адміністративному базовому рівні, кадастрових зонах, кадастрових кварталах, земельних ділянках, частинах земельних ділянок, будівлях і спорудах, територіальних зонах; про суб'єктів права – юридичних і фізичних особах, органах влади; про документи – підставах для кадастрового обліку; про правові відносини – правах на земельні ділянки, обтяженнях, обмеженнях і сервітутах.

Для забезпечення гнучкої настройці конфігурації на конкретні задачі, що вирішуються на підприємстві або його підрозділі, а також використанні централізованої бази даних з повними і синхронними інформаційними потоками на всіх робочих місцях АС ДЗК повинна мати модульну структуру, в якій кожна підсистема може функціонувати самостійно. Модульність структури передбачає наявність функціональних підсистем, кожна з яких здатна виконувати певну функцію в процесі ведення земельного кадастру. До основних підсистем відносяться наступні:

  • підсистема реєстрації (ПК “Інтерфейс спеціаліста по кадастру (облік земельних ділянок)”);

  • підсистема проектування (ПК “Підтримка чергового кадастрового плану”);

  • інформаційно-аналітична підсистема (ПК “Інформаційно-аналітичне обслуговування користувачів”);

  • підсистема діловодства і документообігу (ПК "Обмін інформацією" (шлюз));

  • підсистема реєстрації прав (ПК “Реєстрації прав”);

  • підсистема адміністратора (ПК “Адміністратор АС ДЗК базового рівня”).

В дужках наведені відповідні назви клієнтських програмних комплексів АС ДЗК базового рівня, склад яких передбачений програмою створення АС ДЗКУ.

Функціональне призначення підсистем полягає в наступному:

Підсистема реєстрації є основною підсистемою і дозволяє виконувати реєстрацію інформації про суб'єктів, об'єкти, документи і права в базі даних. Інформація поступає в систему від проектувальників за допомогою обмінних файлів, які перед реєстрацією досконально перевіряються. Серед основних перевірок можна виділити:

  • перевірки коректності просторової інформації

  • перевірки коректності семантичної інформації.

Під час виконання просторових перевірок вивчається відповідність досліджуваного об'єкту просторової моделі об'єкту обліку ДЗК. В ході перевірок досліджується коректність, як самого об'єкту, так і коректність просторово-логічних відносин між всіма просторовими об'єктами ДЗК. Загальна кількість перевірок, виконуваних над просторовими даними, коливаються від п'ятнадцяти до вісімнадцять залежно від типу об'єкту.

Під час виконання перевірок семантичної інформації дані, що поступають, перевіряються на повноту і відповідність встановленому формату, крім того, коректність реєстрованої семантичної інформації забезпечується гнучкою системою класифікаторів, які постійно обновляються відповідно до змін в чинному законодавстві.

Підсистема проектування призначена для виконання робіт із створення об'єктів обліку ДЗК і підготовки відповідної технічної документації. Підсистема проектування дозволяє швидко виконати проектування об'єкту, уникнути просторових помилок, виключити помилки семантики. На підставі запроектованої інформації підсистема створює обмінний файл, який повинен подаватися на реєстрацію разом з паперовою документацією.

Інформаційно-аналітична підсистема служить для аналізу інформації і підготовки на основі цієї інформації різного роду довідкової і звітної документації. Дана підсистема забезпечує фіскальну функцію кадастру і дозволяє визначати грошову оцінку земельної ділянки з урахуванням всіх просторово-логічних відносин між складовими грошової оцінки. Підсистема повинна виконувати просторові запити з наданням необхідної семантичної інформації, як у вигляді екранних форм, так і у вигляді звітів, містити розвинений аналітичний апарат, одержувати статистичну інформацію за станом ринку землі по самих різних критеріях, а також володіти функцією самонавчання, що дозволить накопичувати, систематизувати, а також повторно використовувати запити до системи.

Підсистема діловодства і документообігу дозволяє відстежувати вхідний, вихідний і внутрішній потік кореспонденції, що проходить через установу. Підсистема контролює своєчасність розгляду документа, підготовки відповіді, постановку на контроль. Відповідає на питання – у кого в даний момент на розгляді знаходиться документ? Дозволяє одержувати статистичні звіти про діяльність канцелярії. Дана підсистема може інтегруватися з підсистемою управління виробництвом, що дозволить відстежити весь виробничий цикл – від подачі заявки, до підготовки встановлюючого право документа.

Підсистема реєстрації прав узагальнює функціонування підсистем реєстрації і проектування, реєструє права на землю та нерухомість, підготовлює встановлюючи право документи.

Підсистема адміністратора дозволяє контролювати процес виробництва технічної документації на підприємстві. Дана підсистема відстежує весь виробничий цикл, дозволяє з'ясовувати в якому стані знаходиться документація по тому або іншому об'єкту, які узгодження отримані, які ще належить отримати. Виконує моніторинг і аналізує хід процесу візування проекту рішення. Дозволяє одержувати статистичні звіти про хід виробничого процесу. Забезпечує зв'язок виробничого, фінансового і бухгалтерського обліку на підприємстві.забезпечує збереження, синхронність і коректність інформації в базі даних. Дозволяє настроювати авторизацію доступу і протоколювання дій користувачів, забезпечення безпеки інформації. Забезпечує ведення довідників і класифікаторів.

Взаємодія підсистем АС ДЗК зображена на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Взаємодія підсистем АС ДЗК