Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины экзамен 1.docx
Скачиваний:
133
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
178.23 Кб
Скачать

5,3.Центральна рада.(березень 1917-квітень 1918)

4 березня 1917 р. створення УЦР. У короткий час УЦР переросла у впливовий представницький орган народної влади.Обране 7 березня керівництво Української Центральної Ради очолив МихайлоГрушевський, заступниками голови стали Дмитро Антонович, Д. Дорошенко, Ф. Крижанівський. Важливу роль у діяльності ЦР відіграли Володимир Винниченко, Сергій Єфремов, Борис Мартос, Симон Петлюра та ін. її членами стали багато відомих українських письменників, істориків, юристів.

Весь період існування УЦР можна поділити на два етапи:

автономістський (березень 1917 - січень 1918 р.);

самостійницький (січень - квітень 1918 р.).

Михайло Грушевський сформулював програму і платформу Української Центральної Ради, основною метою якої було домогтися від Тимчасового уряду визнання і проголошення національно-територіальної автономії України.Повний склад ЦР до осені 1917 р. нараховував 822 представники політичних партій,громадських організацій, територіальних представництв, профспілок, селянських союзів. У середині квітня 1917 р. було створено першу українську військову частину - полк ім. Богдана Хмельницького чисельністю 3 тис. солдатів-українців. 19-21 квітня 1917 р. у Києві відбувся Український національний конгрес, що проголосив Українську Центральну Раду всеукраїнським національним центром. Політика ЦР здобула в квітні-травні 1917 р. підтримку трьох Всеукраїнських з'їздів: військового, селянського і робітничого.УЦР видала IV універсали.

6,1.Київська держава за часів Ярослава Мудрого(1019-1054)

Внутрішня політика. Продовжив поширення християнства. Ярослав Мудрий докладав багато зусиль для збереження територіальної цілісності та єдності Руської держави. Повернув під свою владу червленські міста, відвойовані під час князівських усобиць Болеславом Хоробрим. Ходив також на північ, на узбережжя Балтійського моря, де в Чудській землі заклав місто Юр'їв. Ярослав не полишав будівництва, розпочатого батьком, на південному кордоні країни.Будував міста. Воював з печенігами.Заклав Софію КиївськуТа не лише будівництвом уславив своє ім'я Ярослав. Літописець Нестор з великою шаною та гордістю писав, що до книжок він «виявляв завзяття...», отож великого князя без перебільшення можна назвати фундатором книжності й ученості на Русі.

У Києві та багатьох інших містах Русі створив скрипторії — книжкові майстерні, у яких переписувалися церковні книжки, а також трактати з історії, філософії, права, природничих наук. Прикметно, що саме за Ярослава і, певно, з його ініціативи у Києві в 1037—1039 pp. було створено перший літописний звід.

Засновано Київську митрополію. Створив Руську правду.

 Зовнішня політика: Князь-політик уникав воєн, намагався підтримувати з європейськими країнами добросусідські відносини У зовнішній політиці використовувались усі можливості дипломатії, з-поміж яких чільне місце посідали міждинастичні шлюби. Недарма Ярослава Мудрого часом називають тестем Європи. Підтримував стосунки з Візантією, Польщею,Угорщиною,Францією,Німеччиною та ін.