Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины экзамен 1.docx
Скачиваний:
133
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
178.23 Кб
Скачать

25.2. Северин Наливайко (… - 1597)

Предводитель антифеодального крестьянско-казацкого восстания 1594—1596 гг. в Украине и Беларуси.

Место рождения – вероятно, город Гусятин (ныне Тернопольской области).

После смерти отца, убитого слугами польского магната О.Калиновского, жил в Остроге с матерью. Принимал участие в походах запорожцев против турок и крымских татар. Вернувшись со временем в Острог, поступил на службу сотником надворной хоругви к украинскому магнату Константину Острожскому. Был известен как талантливый военачальник. В 1594 году оставил службу и организовал на Брацлавщине отряд нереестровых казаков. В конце 1595 г. польское правительство поручило гетману С.Жолкевскому укротить восстание. Наливайко в апреле 1596 г. объединил свое войско с запорожцами во главе с Шаулой. Повстанческое войско отразило наступление поляков под Белой Церковью, но потом было вынуждено отступить на Левобережье. Вследствие неудачного для казаков Солоницкого боя часть казацкой старшины организовала заговор, захватила С.Наливайко, М.Шаулу и других руководителей восстания и 28 мая (7 июня) 1596 выдала их С.Жолкевскому. Несмотря на обещанную амнистию для повстанцев, Жолкевский убил большинство казаков. После пытки Наливайко был казнен в Варшаве.

25.3. Дисидентський рух в Україні.

Термін "дисиденти" був занесений із Заходу і вживався для позначення інако

думців, які в тій чи іншій формі відкрито висловлювали погляди, що не збігалися з офіційною політикою. Дисидентський рух в Україні зародився у сер. 1950-х років як протест проти бездержавності, панування партійно-державної бюрократії, утисків національно-культурного життя, посилення русифікації.

Загалом в українському дисидентському русі, на думку його дослідника Ю. Зайцева, можна виокремити чотири основні напрями: самостійницький, національно-культурницький, правозахисник, релігійний. Найрадикальнішим, а тому й найбільш переслідуваним, був самостійницький напрям. Його прихильники виступали за державну незалежність України, яку планували здобути мирними засобами. Національно-культурницький напрям базувався на необхідності духовного і культурного відродження українського народу, передусім його національної самобутності, історії, традицій, мови. Поборники національно-культурних прав протестували проти цілеспрямованої русифікаторської політики, нищення пам'яток історії та культури, незаконних арештів, утисків національної інтелігенції тощо.

Однією з найпоширеніших форм спротиву комуністичному тоталітаризмові став т.зв. самвидав. Однією з перших "самвидавних" публікацій, яка фактично започаткувала український дисидентський рух, був "Відкритий лист до ООН", що його передали 1955 р. українські політичні в'язні мордовських таборів. Велика частина самвидаву різними шляхами потрапляла на Захід, де ставала поштовхом до організації міжнародних кампаній на підтримку вимог українських дисидентів.

13