Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШКІУ ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1.Структурні компоненти просторової компетенції.

2.Структурні компоненти хронологічної компетенції.

3.Функції перевірки навчальних досягнень учнів.

Література

1.Державний стандарт базової і повної середньої освіти / Упорядник Р.І.Євтушенко, О.В.Галєгова // Книга вчителя історії, етики, основ правознавства. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2005. – С. 51 – 67.

2.Навчальна програма з історії для 5 - 11 класів ЗОНЗ. – К., 2010.

3.Орієнтовне календарно - тематичне планування вивчення курсів історії в 5 – 11 класах ЗОНЗ у 2006/2007 навчальному році // Історія України. – 2006. – № 25 – 28 (липень).

4.Камлова О.Є. Вимоги до розвитку вмінь і навичок учнів на уроках історії та поради молодим вчителям / О.Є.Камлова // Історія.– 2005. – № 2. – С. 41 – 43.

5.Концепція історичної освіти серед середньої загальноосвітньої 12-річної школи / Упоряд. Р.І.Євтушенко, О.В.Галєгова // Книга вчителя історії, етики, основ правознавства. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2005. – С. 68 – 72.

6.Баханов К.О. Методичний посібник з історії України. 7 клас. Традиції та інновації у навчанні історії в школі / К.О.Баханов. – К.: Генеза, 2001. – 296 с.

7.Баханов К.О. Інноваційні системи, технології та моделі навчання історії в школі / К.О.Баханов. – Запоріжжя: Просвіта, 2000. – С.100 – 160.

8.Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Історія України. Всесвітня історія 5 – 12 класи. К., 2005. – 141 с.

9.Наволокова Н.П., Андрєєва В.М. Практична педагогіка для вчителя / Н.П.Наволокова, В.М.Андрєєва. – Харків: Основа, 2009. – 117 с.

10. Кулик І.О. Практикум з шкільного курсу історії України та методики його викладання. – Чернігів, 2012.

Заняття 4 Вивчення курсу історії України в 10 - 11 класах

Мета: охарактеризувати програми з історії України для 10 – 11 класів, визначити мету, завдання, місце курсів в системі шкільної історичної освіти, проаналізувати державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів 10 – 11 класів та вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів старших класів.

План

1. Мета, завдання та зміст курсу.

2.Особливості організації навчально - виховного процесу в старшій школі.

3. Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів 10 –11 класів.

Методичні рекомендації:

При підготовці першого та другого питань треба враховувати, що основною навчально-виховною метою курсу історії України в старшій школі є створення умов для свідомої орієнтації учнів у сучасному світі, формування у них відповідної активної соціальної та громадянської позиції, підвищення рівня духовної культури, сприяння їх соціалізації, свідомому вибору та підготовці до майбутньої професійної діяльності. Вивчення історії України в старшій школі – це етап удосконалення й розвитку набутих навичок, вищий етап у формуванні цілісної картини розвитку суспільства. Процес навчання необхідно зорієнтувати на активізацію пошукової та пізнавальної діяльності учнів, одним із виявів якої може бути написання науково-дослідницьких та творчих робіт у системі конкурсів, організованих МАН. При цьому слід приділяти увагу як формуванню навичок дослідницької діяльності, так і навичок публічного захисту та ведення наукових дискусій. Оптимальним є впровадження в навчально-виховний процес на уроках історії таких форм і методів організації навчальної діяльності, як шкільні лекції, інтегровані та інтерактивні уроки, робота з документами, фотокартками, карикатурами, історичними картами, схемами, таблицями; аналіз статистичних матеріалів, що забезпечить підготовку учнів до творчої самостійної роботи. Одним із способів активізації навчального процесу може бути використання технологій інтерактивного навчання. Особлива увага повинна бути зосереджена на особливостях і закономірностях формування, становлення і розвитку української нації, національного суспільно-політичного руху, боротьбі українського народу за свою незалежність і державність. Необхідно створити умови для ґрунтовного засвоєння учнями навчального матеріалу, формування в них особистісного сприйняття героїчного минулого українського народу, виховання громадянина-патріота.

У ході підготовки до третього питання треба усвідомити, що в старшій школі відбувається заключний етап формування життєтворчіх та спеціальних компетенцій: уміння аналізувати й пояснювати основні загрози для людства ХХІ століття, мати уявлення про сутність громадянського суспільства, приналежність до українського суспільства та європейської спільноти; конструктивно-критично мислити, орієнтуватися у суспільних явищах і процесах, давати їм власну оцінку.

Практична робота: після з`ясування питань теоретичного характеру, студенти на прикладі конкретної теми розробляють завдання і запитання для формування в учнів 10 – 11 класів просторових та хронологічних компетенцій. Необхідно звернути увагу на формулювання запитань та завдань. Продумати доцільність використання різноманітних форм організації навчальної діяльності учнів на уроці історії з конкретної теми, підготувати завдання і запитання по темі в аспекті індивідуалізації й диференціації навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]