Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШКІУ ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Заняття 2 Пропедевтичний курс “Вступ до історії України” 5 клас

Мета: охарактеризувати й проаналізувати програму з історії України для 5 класу, визначити завдання, місце курсу в системі шкільної історичної освіти, проаналізувати державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів та вимоги до оцінювання навчальних досягнень п’ятикласників.

План

1. Мета, завдання та принципи побудови курсу.

2. Змістовні лінії курсу.

3. Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів 5 класу.

4.Навчально-методичний комплекс з історії.

Методичні рекомендації:

При підготовці першого питання необхідно враховувати, що курс “Вступ до історії” у 5 класі є пропедевтичним: початковість, елементарність його змістової частини й тих вимог, що їх висувають до знань та умінь учнів.

У ході підготовки другого питання необхідно усвідомити, що головне завдання курсу – формування в учнів початкових уявлень про історію як науку та про історію України як складову світової історії, елементарних умінь з історії, необхідних для успішного засвоєння історичної інформації в подальшому; виховання почуття захоплення історичним минулим України.

При підготовці третього та четвертого питань необхідно враховувати, що історична пропедевтика націлена передусім на початкові знання, елементарні уявлення та найпростіші вміння. Навчальні досягнення мають елементарний рівень і більш практичну спрямованість, пов’язану в основному з уміннями читати й розуміти адаптований історичний текст, працювати з історичними ілюстраціями та адаптованою історичною картою.

Практична робота: після з`ясування питань теоретичного характеру, студенти на прикладі конкретної теми розробляють завдання і запитання для формування в учнів 5 класу інтелектуальних умінь. Необхідно звернути увагу на формулювання запитань та завдань. Продумати доцільність використання різноманітних форм організації навчальної діяльності учнів на уроці історії з конкретної теми, підготувати завдання і запитання по темі в аспекті індивідуалізації й диференціації навчання.

Контрольні запитання:

1.Теоретико-методологічні засади курсу.

2.Вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів 5 класу.

3.Принципи побудови курсу.

4. Особливості організації навчально-пізнавальної діяльності учнів 5 класу.

Література

1.Амелькіна М.О., Амелькін О.В. Програмний засіб «Історія України». 5 клас / http://metodportal.net / Кучерова Г., Ягоднікова В. Інтерактивні вправи та ігри для учнів 5 класу. – К., 2011. – 144 с.

2.Власов В., Данилевська О. Вступ до історії України: підручник для 5 класу. – К.: Генеза, 2010. – 208 с.

3.Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти // Історія в школах України. – 2004. – № 2. – С. 3 – 4.

4.Власов В. та ін. Методика викладання курсу «Вступ до історії України. 5 клас»: Посібник для вчителя / В.Власов. – К.: Літера ЛТД, 2006. – 192 с.

5.Концепція історичної освіти середньої загальноосвітньої 12-річної школи / Упоряд. Р.І.Євтушенко, О.В.Галєгова // Книга вчителя історії, етики, основ правознавства. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2005. – С. 68 – 72.

6.Навчальна програма з історії для 5 – 12 класів ЗОНЗ (Керівник авторського колективу Пометун О.І.) // Історія в школі. – 2004. – №7 – 8.

7.Камлова О.Є Вимоги до розвитку вмінь і навичок учнів на уроках історії та поради молодим вчителям / О.Є.Камлова // Історія. – 2005. – № 2. – С. 41– 43.

8. Кулик І.О. Практикум з шкільного курсу історії України та методики його викладання. – Чернігів, 2012.

9.Терно С. Як обрати підручник? / С.Терно // Історія в школах України. – 2004. – № 5. – С.17 – 20.

10.Комаров Ю. Використання історичних джерел у викладанні історії / Ю.Комаров // Історія України. – 2004. – № 36. – С. 10 – 16.

11.Програма з історії України для 5 класу / Упорядник Р.І.Євтушенко, О.В.Галєгова // Книга вчителя історії, етики, основ правознавства. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2005. – С. 75 – 82.

12.Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Історія України. Всесвітня історія 5 – 12 класи. К., 2005. – 141 с.

13.Наволокова Н.П., Андрєєва В.М. Практична педагогіка для вчителя / Н.П.Наволокова, В.М.Андрєєва. – Харків: Основа, 2009. – 117 с.

14. Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Історія України. Всесвітня історія. 5 – 9 класи. Рівень стандарту. – К., 2010.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]