Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 2 Гімнастична термінологія.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
165.89 Кб
Скачать

Запис з.Р.В.

З.Р.В. виконуються під рахунок, який записується арабськими цифрами. Якщо після цифри стоїть крапка то запис починається з великої букви, якщо тире – то з маленької букви. Приклад: 1. Руки вперед; 1 – руки вгору. Один якийсь рух або руками, або ногами, або тулубом може виконуватись на 1 рахунок, на 2, на 3, на 4 рахунки. Самим простішим В. п. є О. С. – це вертикальна стійка. Вона відрізняється від стройової тільки положенням кисті.(у стройовій – рука стиснута в кулак, а о. с. – кисть випрямлена). Це тільки ніколи не описується, а тільки називається скорочено О. С., всі інші стійки називаються в залежності від умов опори. Наприклад: стійка ноги нарізно, стійка на колінах, стійка на лопатках, стійка на голові і руках, стійка на руках. До інших В.П. відносяться також всі терміни, які пов’язані з руками і ногами (див. Терміни З.Р.В. і вільних).

Рухи руками розподіляються на прості, дугоподібні и кола руками. Всі терміни можно використовувати рухами як прямих і зігнутих рук до рухів передпліччями і кистями рук.

Прості рухи – це рухи вперед, в сторони, вгору, і т.д., коли кутове переміщення рук складає менш 90° .

Дугоподібні рухи – більш 90° , але менш за 360° , тоді при поясненні вказується слово дугами. Наприклад, з стійки ноги нарізно руки в сторони, дугами донизу руки вгору.

Коло руками рівно 360°, такі кола можна виконувати в лицьовій площині (фронтальній) і боковій площині.

Рух ногами – описується так само як і руки. Розрізняють положення прямих і зігнутих ніг (ноги згинаються в колінах на 900 , ногами можна не тільки робити махи але й виставляти носок.

Рухи тулубом, головоюскладаються з нахилів, поворотів дугових і колових рухів, вказується рухова частина тіла і напрямок руху. Наприклад: нахил голови вперед, або поворот тулуба наліво, або колові рухи тулубом вліво і т.д.

Пам’ятка: при поворотах слово „тулуб” вказується , при нахилах – упускається.

Повертання у в. п. в кінці кожної вправи описується як правило у статичному стилі, тобто на останній рахунок кажуть: в. п. – яке було на початку вправи.

Пам’ятка: якщо рух виконується одночасно декількома частинами тіла, то вправа записується у такій послідовності: 1. рух ногами; 2. тулуба; 3. рук; 4. голови; Наприклад: 1. кроком правою; 2. широка стійка ноги нарізно з нахилом вперед; 3. руки в сторони; 4. голову підняти.

Повороти навколо себе на 45о, 90о, 180о записуються словами (напівповорота направо, наліво, направо, кругом). Якщо більше 180о, то вказується напрямок і на скільки градусів, наприклад: поворот наліво на 150о і т.п.

Запис в/вправ записується в такій послідовності:

  1. Назва вправи (для кого вони складаються).

  2. Вказується музичний розмір і яка назва музичного твору.

  3. В.П.

  4. Зміст вправ. Як правило в/вправ складаються по вісімках. Саме менше на 32 рахунки, тобто 4-вісімки.

Запис вправ на гімнастичних приладах:

  1. Назва приладу.

  2. В.П. (з вису, з упору, з розбігу, з розмахування).

  3. Назва руху (підйом, спад,, переліт, оберт і т.д.).

  4. Спосіб виконання (розгином, махом, дугою).

  5. Напрямок (вперед, назад).

  6. Кінцеве положення.

При запису рухів окремими частинами тіла треба одну частину відокремлювати від другої комою. Якщо запис комбінації в одну строку, то відокремлюють тире - . Наприклад: старт плавця – перекид вперед – стійка на руках і т.д.

Якщо треба оцінювати комбінації, то записують у стовпчик, наприклад:

  • з розбігу, наскок в упор присівши – 2,0 б.

  • Поворот кругом у присіді – 2, 0б.

  • Встати, рівновага – 1,0б. І т.д.

Пам’ятка: всі гімнастичні вправи по правилам змагань оцінюються в 10 б. системі.