Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 2 Гімнастична термінологія.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
165.89 Кб
Скачать

10

Лекція № 2 Гімнастична термінологія

для студентів 1 курсу (стаціонар) та 2 курсу (ВЗН)

Мета– вивчити особливості використання гімнастичної термінології на заняттях з гімнастики.

Завдання:1) описати і пояснити значення гімнастичної термінології; 2) описати і пояснити вимоги до гімнастичної термінології; 3) описати і пояснити правила гімнастичної термінології; 4) описати і пояснити терміни і їх запис: ЗРВ і вільних вправ, гімнастичних приладах, акробатичних вправ; 5) описати і пояснити форми і правила запису вправ; 6) описати і пояснити методику використання термінології на заняттях гімнастикою.

План

  1. Характеристика гімнастичної термінології

  2. Вимоги до гімнастичної термінології.

  3. Правила гімнастичної термінології.

  4. Терміни З.Р.В. і вільних вправ.

  5. Терміни та їх запис на гімнастичних приладах.

  6. Терміни та їх запис акробатичних вправ

  7. Форми і правила запису вправ.

  8. Методика використання термінології на заняттях гімнастикою.

Література:

  1. Гимнастика и методика преподавания под ред. В.М.Смолевского.М.ФИС,1987,с.28-45.

  2. Гімнастика под ред. А.А.Жалія. К.: Вища школа, 1979, с. 63-79.

  3. Малець В.І. Гімнастична термінологія: [навч. посіб.] / В.І. Малець, М.М. Желізний, Т.І. Харченко, В.В. Черняков. – Чернігів: ЧДПУ, 2006. – 68 с.

  4. Методика преподавания гимнастики в школе: [учеб. для студ. высш. учеб. заведений] / П.К. Петров. – М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2000.–448 с.

  5. Палыга В.Д. Гимнастика. – М.: "Просвещение", 1982, с. 60-84.

  6. Теория и методика гимнастики. Под ред. В.И.Филипповича. М.: Просвещение, 1971, с. 19-25.

Питання, що виносяться на самостійне опрацювання студентів

  1. Значення термінології.

  2. Джерела формування термінології.

Характеристика гімнастичної термінології

Спеціальною гімнастичною термінологією користуються у багатьох сферах знань у виробничій, руховій діяльності з метою короткого стислого визначення предметів, явищ, понять, процесів. У фізичному вихованні в тому числі і в гімнастиці, використовується велика кількість вправ, без термінів яких неможливо вивчати будь-який рух. Знання термінології спрощує та полегшує спілкування між викладачем і учнями під час занять допомагає спрощувати опис гімнастичних вправ під час видання літератури з гімнастики.

Гімнастична термінологія використовується не тільки на гімнастиці , але і на інших дисциплінах. Найбільш ефективніше термінологія використовується під час навчання гімнастичним вправам. Терміни гімнастичних вправ спростовуються, які надають можливості набагато швидше формувати рухові уміння і навички в процесі навчання, сприяють кращому настрою на виконання вправ, роблять навчальний процес більш компактним і цілеспрямованим. Так що ж таке гімнастична термінологія?

Гімнастична термінологія – це система спеціальних термінів, які використовуються для стислого визначення гімнастичних вправ, загальних понять, назв приладів, обладнання, а також правила утворення і використання термінів умовних скорочень в форми запису вправ.

Термін – стисла умовна назва якої-небудь рухової дії або поняття.

Гімнастична термінологія – як розділ лексики, постійно удосконалюється паралельно з розвитком фізичного виховання. Такий розвиток впливає на мову, яка збагачується новими термінами.