Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1_Гімнастика_1_к_2015.doc
Скачиваний:
398
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
176.13 Кб
Скачать

Лекція №1. (2 год.)

Тема: Гімнастика в системі фізичного виховання

для студентів 1 курсу (стаціонар) та 2 курсу (ВЗН) з навчальної дисципліни:

«Гімнастика та методика її викладання»

Галузь знань: 0102 «Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини»

Напрям підготовки: 6.010201 «Фізичне виховання»

Спеціалізація: «Фізичне виховання дітей дошкільного віку», «Фізичне виховання, методика спортивно-масової роботи», «Фізичне виховання і хореографія»

Мета – вивчити особливості застосування (місце) гімнастики в системі фізичного виховання.

Завдання: 1) описати і пояснити особливості впливу занять гімнастикою на організм людини; 2) описати і пояснити значення гімнастики як наукової дисципліни та її місце у системі навчання і виховання підростаючого покоління; 3) описати і пояснити завдання та методичні особливості гімнастики; 4) описати і пояснити класифікацію гімнастики; 5) описати і пояснити засоби гімнастики та їх класифікацію; 6) описати і пояснити значення окремих гімнастичних вправ.

План лекції:

  1. Гімнастика, як навчальна і наукова дисципліна. Зв’язок гімнастики з іншими дисциплінами.

  2. Завдання і методичні особливості гімнастики.

  3. Класифікація видів гімнастики.

  4. Засоби гімнастики.

  5. Характеристика гімнастичних вправ.

Література:

  1. Арефьєв В.Г. Теорія та методика викладання гімнастики: [підручник] / В.Г. Арефьєв, В.Ф. Шегімага, І.А. Терещенко. Кам’янець-Подільський: – ПП Видавництво”ОІЮМ”, 2012. – C. 8-26.

  2. Гимнастика / под ред. Л.М. Украна и Л.М. Шлёмина. – М.: Физкультура и спорт, 1977. – С. 4-12.

  3. Гимнастика: [учеб. для студ. высш. пед. учеб. заведений] / М.Л. Журавин, О.В. Загрядская, Н.В. Казакевич и др.; под ред. М.Л. Журавина, Н.К. Меньшикова. – М.: Академия, 2002. – С. 5-16.

  4. Гимнастика и методика преподавания: [учебник для институтов физической культуры] / под ред. В.М. Смолевского – М.: Физкультура и спорт, 1987. – С. 7-17.

  5. Жалій А.А., Палига В.Д. Гімнастика. К: "Вища школа", 1975. – С. 7-28.

  6. Худолій В.М. Основи методики викладання гімнастики:[навч. посіб. у 2 томах] – 4-е вид., випр. І доп. – Харків: «ОВС», 2008. – Т. 1. – С. 17-59.

Питання, що виносяться на самостійне опрацювання студентів

  1. Розвиток гімнастики у сучасній Україні.

  2. Досягнення українських гімнастів.

Термін „гімнастика” вперше з’являється у стародавніх греків в період розквіту старогрецької культури у 8 столітті до н.е. Проте гімнастичні вправи культивувалися ще в стародавньому світі. Ще за 4000 років до нашої ери в Китаї, Індії і у інших народів гімнастичні вправи застосовувалися з лікувальною метою. В китайських книгах тих часів указується на те, що в Китаї існувала гімнастика, якою займалися удома вранці і увечері. Широко відома в даний час система гімнастичних вправ індійських йогів бере свій початок в тому далекому часі. З різних історичних джерел (пам’ятники, фрески, малюнки) відомо, що гімнастичні вправи застосовувалися у всіх стародавніх народів: у єгиптян, персидців, ассірійців, народів Закавказзя, римлян, євреїв і ін. Відомо, що у той час існували професійні канатоходці і акробати, що виступали при дворах знаті. У стародавніх крітян акробатичні вправи використовувалися як частина релігійно-обрядових церемоній.

У наш час гімнастика міцно увійшла до системи фізичного виховання людей і займає в ній важливе місце. Вона популярна завдяки її доступності. Разом зі складними, навіть дуже складними, вправами, які є в сучасній спортивній гімнастиці, в ній є безліч найрізноманітніших простих вправ, цілком доступних будь-якій людині, незалежно від його віку і статі. Важко переоцінити значення гімнастики, яка разом з основними засобами фізичного виховання, такими, як ігри, спорт, туризм, покликана сприяти зміцненню здоров’я, гартуванню організму, вихованню моральних і вольових якостей людини, відновленню його фізичних і духовних можливостей.

Гімнастика стала сьогодні популярним народним засобом фізичного виховання. В нашій країні гімнастикою займаються мільйони людей щодня. Гімнастика посідає важливе місце в програмах фізичного виховання вищих і середніх навчальних закладів, колективах фізичної культури, в яких молодь регулярно займається спортивною акробатикою, спортивною і художньою гімнастикою.

Гімнастика використовується як засіб лікування в медицині, застосовується як засіб оздоровлення в санаторіях. Останніми роками в нашій країні великою популярністю користується атлетична гімнастика. Набувають більшого поширення оздоровчі види гімнастики.