Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція.docx
Скачиваний:
150
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
118.15 Кб
Скачать

1.4. Відповідальність за недотримання та порушення законодавства з охорони праці

За порушення нормативних актів з ОП, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного нагляду за ОП і представників профспілок винні працівники притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством. Працюючі у разі невиконання ними вимог безпеки, викладених в інструкціях, залежно від характеру порушень, несуть відповідальність у дисциплінарному, адміністративному або кримінальному порядку.

Відповідальність за:

  • невідповідність прийнятих рішень вимогам законодавства;

  • невиконання своїх службових обов'язків;

  • недостовірність статистичних звітів;

  • низьку якість розслідувань.

1) Дисциплінарна відповідальність регулюється Кодексом законів про працю і передбачає такі види покарання:

а) зауваження;

б) догана;

в) сувора догана;

г) перевід на нижче оплачувану роботу ( до 3-х місяців);

д) звільнення;

Винуватець – письмове пояснення. Ступінь порушення - визначає керівник

2) Адміністративна відповідальність регулюється Кодексом про адміністративні правопорушення і передбачає накладення на службових осіб, громадян власників – штрафів у розмірі від 4 до 15 мінімальних зарплат. Штрафи можуть накладати:

а) інспектори з ОП

б) технічні інспектори профспілок

в) начальники районних та обл. інспек. Держтех. нагляду

г) санітарні лікарі

д) інспектори держ. енергетичного нагляду

е) інспектори пожежної охорони

3) Матеріальною відповідальністю передбачено відшкодування збитків, заподіяних підприємствами працівникам (або членам їх сімей), які постраждали від нещасного випадку або профзахворювання. Неповнолітнім - утримання.

Відшкодує, за збитки:

а) на території підприємства

б) за межами території але в час виконання трудових обов'язків,

в) при перевезенні працівників з місця проживання на роботу на транспорті підприємств.

4) Кримінальна відповідальність. Посадові особи, винні в порушенні правил і норм ОП, якщо це порушення створювало небезпеку для життя або здоров'я громадян, притягаються до кримінальної відповідальності по ст. 132-135 і 219-221 УК України: виправні роботи на строк до 1 року або штраф до 15 мінімальних зарплат.

Ст. 135 за порушення правил і норм ОП , яке спричинило небезпеку для життя працюючих винні посадові особи притягаються до виправних робіт до 1 року, або штраф до 15 мін. зарплат. Якщо при цьому виник нещасний випадок з робітником то максимальний строк збільшується до 4-х років.

Ст. 219 встановлює відповідальність за порушення норм ОП при будівництві, передбачає позбавлення волі до 1 року або штраф. Якщо порушення ОП з жертвами то позбавлення волі до 5 років.

Ст. 220,Ст 221 - встановлює відповідальність за порушення норм ОП при порушеннях на вибухонебезпечних і виробництвах радіоактивних речовин строк покарання становить від 1 до 10 років.

2.1. Служба охорони праці на підприємстві

Відповідно до Ст.23.Закону України "Про охорону праці" власник створює на підприємстві службу ОП. Типове положення про цю службу затверджено Державним комітетом України по нагляду за ОП. Відповідно до положення служба охорони праці створюється на підприємствах, з числом працюючих 50 і більше чоловік. В інших випадках функція цієї служби можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які пройшли перевірку знань з охорони праці.

Служба охорони праці формується із спеціалістів, які мають вищу середню освіту та стаж роботи за профілем виробництва не менше 3 років. Спеціалісти з ОП мають право видавати керівникам підрозділів ПРИПИСИ – обов'язкові для виконання. Припис з ОП може скасувати лише керівник підприємства або посадова особа, яка його видала.

Служба охорони праці вирішує такі завдання:

  • забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівельних споруд;

  • забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;

  • професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці;

  • вибору оптимальних режимів праці і відпочинку працівників;

  • професійного добору виконавців для певних видів робіт.

Ліквідація служби ОП допускається лише в разі ліквідації підприємства.