Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція.docx
Скачиваний:
150
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
118.15 Кб
Скачать

5.1. Безпечність машин і механізмів

Безпечність машини - здатність машини виконувати свої функції та здатність до перевезення, встановлення, регулювання, обслуговування, демонтажу й утилізації за умов її використання за призначенням, визначеним виробником в інструкції з експлуатації (і в окремих випадках у заданому інтервалі часу, наведеному в ній), без травмування чи здоров'ю людини.

При роботі з будь-якими механізмами, виникають небезпечні виробничі фактори, які поділяються на небезпечні та шкідливі.

Небезпечний виробничий фактор - це В.Ф., дія якого на працюючого веде до травми або раптового різкого погіршення здоров'я.

Шкідливий виробничий фактор - це В.Ф., дія якого на працюючого в визначених умовах веде до захворювання або зниження працездатності.

Всі небезпечні та шкідливі виробничі фактори можна поділити на 4 групи :

  • фізичні (машини, шум, вібрація, інфразвук, ультразвук, іонізуючі випромінювання, забрудненість повітря, води тощо)

  • хімічні (гази, шкідливі речовини,...)

  • біологічні (макро і мікроорганізми,...)

  • психофізіологічні (промислова естетика, ритм і темп роботи, виробнича гімнастика, кімнати психологічного розвантаження).

Машини, які створюються, повинні відповідати вимогам техніки безпеки і забезпечити повну безпеку людей, зайнятих їх обслуговуванням і експлуатацією. Це положення знайшло відображення в трудовому законодавстві.

5.2. Засоби захисту від потрапляння в небезпечну зону

Небезпечна зона – це простір, в якому можлива дія на працюючого небезпечного і (чи) шкідливого виробничого чинника (ГОСТ 12.0.002-80).

Для попередження можливості попадання людини в небезпечну зону, а також локалізувати цю зону і зменшити її розміри до можливого мінімуму, використовують різні засоби захисту. їх підрозділяють на об'єктивні (огородження, блокування, попереджувальні пристрої і клапани, ізоляція і герметизація, заземлення і вирівнювання потенціалів та ін.) та суб'єктивні (попереджувальні знаки і надписи, сигнальні пристрої, контрольно-вимірювальні прилади, умовне пофарбування об'єктів та ін.). Об'єктивні засоби захисту. Огородження перешкоджають попаданню людини в небезпечну зону. Огороджуються небезпечні за напругою струмоведучі частини. Так, уся відкрита електропроводка, розташовано нижче 2,5 м від підлоги приміщення, повинна бути огороджена (розміщена в металевих трубах). Огородження застосовується також для попередження попадання людини до вибухонебезпечних зон. Огородження можуть бути нерухомими і періодично відкриватись в процесі роботи.

Блокування призначені для захисту людини при попаданні її в небезпечну зону. Вона встановлює певний порядок включення і виключення машин і механізмів. За принципом дії блокування можуть бути електричними, механічними, пневматичними і гідравлічними або ж комбінованими.

Електричні блокування працюють за принципом роз'єднання електричного кола. В якості механічних блокувань можуть служити рубильники. Фотоелектричні блокування забезпечують ефективний захист від дії небезпечних факторів. При попаданні руки в небезпечну зону вона перетинає промінь фотоелемента, внаслідок чого блокується система.

Захисні пристрої призначені для попередження різних поломок, аварій обладнання, що могло б спричинити нещасливий випадок.

До захисних пристроїв належать захисні клапани, плавкі запобіжники, обмежники маси, кінцеві вимикачі, водяні затвори, зрізні пристрої та ін.

Захисні клапани попереджують вибух котлів і посудин, що знаходяться під тиском, регулюючи цей тиск в заданих межах. За будовою вони можуть бути пружинними, мембранними і вантажними. Плавкі запобіжники захищають електроустановки від аварійного режиму. При перевищенні струмом своїх допустимих значень запобіжник плавиться чи перегоряє.

Обмежники маси вантажу захищають обладнання від перевантаження. Прикладом можуть служити обмежники маси вантажу вантажопідйомних кранів.

Кінцеві вимикачі обмежують рух обладнання в заданих межах. Вони частіше усього встановлюються на вантажопідйомних кранах, які переміщуються по рейкам.

Водяні затвори встановлюються на ацетиленових генераторах і призначені попереджувати вибух внаслідок випадкового проникнення полум'я по шлангам всередину генератора.

Зрізні пристрої захищають машини від перевантаження. Ними можуть бути шпонки, штифти, пружинно-кулачкові і фрикційні муфти.

Ізоляція і герметизація захищають працюючого від дії джерел небезпеки чи виробничих шкідливостей, а також попереджують попадання шкідливостей в робочу зону.

Забезпечення техніки безпеки при виконанні робіт здійснюється завдяки:

а)  колективним засобам захисту

  • регулярний контроль за станом атмосфери;

  • організація прибиральник робіт;

  • вентиляція;

  • кондиціювання.

б) індивідуальним засобам захисту:

  • протигази

  • респіратори

  • протипилові окуляри

  • спецодяг.