Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика (курсовий проект) Товба.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
53.46 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет “Транспортні та інформаційні технології”

Кафедра “Транспортного права та логістики ”

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з дисципліни “Логістика ”

ТЕМА: “Розрахунок величини сумарного матеріального

потоку на складі ”

Виконав:

студент IV курсу

групи УТ- IV-1 тех.ск.

Товба Володимир Володимирович

Перевірила:

кандидат економічних наук

Чеп’юк Людмила Миколаївна

Київ 2011

Зміст

  1. Вступ……………………………………………………………………. 3

  2. Розділ І. Алгоритм моделювання логістичної моделі ..........................6

  3. Розділ ІІ. Визначення “закупівельна логістика”, основні завдання та мета…………………………………………….…………………….... 10

  4. Розділ ІІІ. Розрахунок…………………………………………………14

  5. Висновки………………………………………………………….........18

  6. Література…………………………………………………………….. 19

Вступ

Слово «логістика» відоме ще з часів Римської імперії, де службовці, що займалися розподілом продуктів харчування, називалися «логістами» або «логістиками». Наукою логістика стала завдяки розвитку військової справи. Так, візантійський цар Леон VI (865—912 рр.) вважав, що завданням логістики є сплачувати данину армії, належно постачати їй зброю і військове майно, вчасно й повною мірою піклуватися про її потреби та відповідно підготовляти кожен акт військового походу, робити правильний аналіз місцевості з огляду на пересування армії та сили супротивника й відповідно до цих функцій управляти та керувати, тобто розпоряджатися рухом і розподілом власних збройних сил.

Це визначення, не зважаючи на військову специфіку, має принципову схожість із сучасними формулюваннями завдань логістики. Тільки через 1000 років, в час другої світової війни, принципи логістики почали з успіхом втілювати в життя, коли в США, СРСР та інших країнах були виконані роботи з вивчення властивостей операцій управління матеріальними потоками. В ці роки були проведені дослідження, пов'язані з проблемами військового і типового фронтового постачання, розроблені математичні методи й моделі, котрі з часом дістали назву «дослідження операцій», завдяки чому вдалося організувати постійне постачання зброї для американської армії.

Першим автором праць з логістики вважають французького військового фахівця початку XX ст. А. Г. Джаміні, котрий визначив логістику як «практичне мистецтво руху військ». Він також стверджував, що логістика стосується не тільки перевезень, а й планування, управління, постачання, визначення місць дислокації військ, будівництва мостів, шляхів тощо.

Логістику як науку у військових акціях використовував Наполеон. У розвинутих країнах світу концепція логістики сформувалася наприкінці 70-х років внаслідок енергетичної кризи як розвиток ідей системного підходу до організації управління. Тепер деякі західні фахівці називають її мало не «новою філософією управління», «третім шляхом раціоналізації» і не безпідставно. Наприклад, у країнах Західної Європи біля 98% часу виробництва товару, з урахуванням доставки сировини і транспортування готової продукції, припадає на проходження його каналами матеріально-технічного забезпечення і здебільшого на зберігання. Власне на виробництво товарів витрачається лише 2% сумарного часу, а на транспортування — 5%. Крім того, у західноєвропейських країнах витрати на усі види діяльності з матеріально-технічного забезпечення становлять близько 13% вартості валового національного продукту. Структура цих витрат така: на транспортування — 41%, на зберігання товарів — 21%, на матеріальні запаси — 23%, на адміністративні витрати — 15%. Пошук шляхів скорочення витрат у цій галузі йде у напрямку вдосконалення управління постачанням, збутом, зберіганням товарів, поліпшення маркетингової діяльності і взаємодії постачальників, споживачів та посередників, зміни технології руху матеріальних потоків тощо. Концепція інтеграції цих процесів дістала назву «логістика».

Нині є багато визначень логістики. Автори ряду публікацій розглядають її передусім як науку, що дає змогу оптимізувати кооперативні зв'язки. Інші вважають основним середовищем застосування логістики внутрішньовиробничі процеси з обов'язковим включенням у логістику питань планування завантаження обладнання, визначення розмірів партій запуску деталей. Одні автори виокремлюють як основу логістичного підходу транспортне обслуговування, інші — складське господарство. Так, французькі фахівці з логістики трактують її як «сукупність різноманітних видів діяльності з метою одержання з найменшими витратами необхідної кількості продукції у встановлений час та у встановленому місці, в якому існує конкретна потреба в даній продукції». На думку деяких західних спеціалістів, логістика — це "Інтеграція процесу перевезень з виробничою сферою і включає вантажно-розвантажувальні операції, зберігання і транспортування товарів, а також необхідні інформаційні процеси. Німецький учений Пфоль вважає, що логістика — це процес планування, реалізації і контролю ефективних та економних з огляду на витрати переміщення та зберіганням матеріалів, напівфабрикатів і готової продукції, а також одержання інформації про постачання товарів від місця виробництва до місця споживання згідно з вимогами клієнтури. Російський учений Б. К. Плоткін дає таке стисле визначення логістики: це наукова дисципліна про управління потоками в системах. Така різноманітність визначень логістики пояснюється тим, що ця дисципліна поки що перебуває у стадії формування і її базова термінологія ще не уніфікована.

Розділ і.

2. Визначення “закупівельна логістика”, основні завдання та мета

В даний час логістика компаній не має чіткої стратегії розвитку і обмежена лише виконанням поточних завдань. За оцінкою фахівців, близько 3% вітчизняних компаній мають в даний час логістичну стратегію, що чітко пропрацьована. Саме цим і пояснюється те, що в США і Західній Європі частка логістичних витрат в ціні товару складає всього 11 - 12%, тоді як в наших компаніях – до 24 - 30%. Різниця в цих показниках – це і є та ціна, яку ми платимо за відсутність фокусу на розвитку логістики.

До найбільш загальних логістичних стратегій відносять "худу" логістичну стратегію, динамічну логістичну стратегію і логістичну стратегію, засновану на стратегічних союзах [9, с. 642].

Для реалізації обраного плану для підприємства ТОВ "Промсервіс" я обираю логістичну стратегію, засновану на стратегічних союзах.

Мета стратегії - формування союзів з постачальниками і замовниками, досягнення збільшення ефективності ланцюга постачань, коли всі її члени працюють спільно і спільно отримують вигоди від довгострокової кооперації.

Причинами використання цієї стратегії є прагнення до досконалішого обслуговування споживачів, вищій гнучкості, до зниження витрат, прагнення уникнути інвестицій в споруди, відсутність досвіду у організацій.

Також ця стратегія буде скоординована із стратегією мінімізації логістичних витрат, яка буде реалізована через скорочення логістичних витрат в окремих логістичних функціях та оптимізації рішень в окремих функціональних областях і/або логістичних функціях по критерію мінімуму логістичних витрат.

Для ТОВ "Промсервіс" значна частина логістичних операцій на шляху руху матеріального потоку від постачальників товарної продукції до кінцевого споживача здійснюється із застосуванням різних транспортних засобів. Витрати на виконання цих операцій складають до 51,22 % від суми загальних витрат на логістику.

Завдання транспортної логістики на підприємстві:

- вибір виду транспортних засобів;

- вибір типу транспортних засобів;

- сумісне планування транспортного процесу зі складським і виробничим;

- сумісне планування транспортних процесів на різних видах транспорту (у разі змішаних перевезень);

- визначення раціональних маршрутів доставки.

Основне місце в стратегії транспорту торгівельного підприємства займають завдання складання маршрутів, які дозволяють до мінімуму скоротити пробіг транспортних засобів, або які мінімізують витрати на перевезення вантажів.

Для формування логістичної системи на ТОВ "Промсервіс" залежно від завдань і стратегії компанії здійснюється вибір транспорту для доставки продукції. При цьому враховується розміщення складів, техніко-економічні особливості різних видів транспорту, що визначають сфери їх раціонального використання.

Формування ефективної логістичної системи повинно проводиться відповідно до наступних принципів:

- узгодженість інформаційних, ресурсних, технічних і інших характеристик логістичної системи (наприклад, будь-яка інформація повинна бути уніфікована для всіх підсистем логістичної системи);

- системний підхід - елементи логістичної системи розглядаються як взаємозв'язані і такі, що взаємодіють для досягнення єдиної мети;

- загальносистемна оптимізація - узгодження локальних цілей функціональних елементів логістичної системи для досягнення глобальних цілей системи;

- принцип стійкості і адаптивності - логістична система повинна стійко працювати при допустимих відхиленнях параметрів і чинників внутрішнього і зовнішнього середовища.

До визначених цілей логістичної системи, що формується належать:

  1. Паралельність матеріальних та інформаційних потоків.

  2. Оптимізація технології і техніки транспортування.

  3. Управління загальними логістичними ваитратами з метою їх мінімізації.

Формування цілісної логістичної системи буде проводитися за таким напрямком: Скоординоване формування структури логістичної системи. Для введення логістики як нової зінтегрованої функції на підприємстві, необхідним є скоординоване формування окремих підсистем і цілісної логістичної системи як у площині фізичної реалізації просування товарів та відповідної інформації, так і в системі процессу управління. У першому випадку процеси і логістичні потенціали повинні бути сформовані таким чином, щоб відокремити або хоча б значно обмежити розбіжності в ланцюгу логістичних процесів. Це стосується як логістичного ланцюга всередині підприємства, так і в системі, яка виходить за межі підприємства. У другому випадку натомість скоординовані й взаємно пристосовані процеси планування й управління в окремих підсистемах дозволять уникнути субоптимальних рішень логістичних витрат. Однією з найважливіших характеристик системи є гнучкість, тобто здатність адаптуватися (при мінімуму витрат) до умов, що змінилися, як прогнозним, так і не передбачуваним [7, с.144]. Планування логістичних систем в умовах невизначеності, що забезпечує їм необхідну гнучкість, виконується на основі аналізу ризику та аналізу чутливості систем. Аналіз чутливості направлений на визначення значень ключових параметрів системи (перш за все - витрат) при зміні умов її функціонування. Метод, використовуваний в рамках даного аналізу, отримав назву "моделювання що - якщо" (what-if modelling). Аналіз чутливості логістичних систем технічно вельми складний - для його здійснення потрібна могутня обчислювальна техніка, що використовує розвинені мови програмування. Процес проектування систем логістики закінчується вибором остаточного варіанту системи, оптимального з погляду планованої стратегії компанії. Проте вибір оптимальної логістичної системи ще не є гарантією успіху компанії на ринку, оскільки багато що залежить від ступеня реалізації на практиці запланованих заходів і проектних схем.

На підприємстві буде спроектована транспортна підсистеми. Такий вибір визначається тим, що доля транспортних витрат складає 51,22%, тобто вони найбільші. Провівши аналіз цих витрат було визначено, що є шляхи зниження транспортних затрат. Логістичний підхід до організації автомобільних перевезень обумовлює новий методологічний зміст, що полягає в тому, що основним складником перевезень повинне стати проектування оптимального (раціонального) перевізного процесу. Під цим розуміється пошук якнайкращих організаційних і технічно можливих рішень, що забезпечують максимальну ефективність перевезення вантажів від місця їх складування до місця споживання. Проектування підсистеми має за ціль організувати такий процес перевезення вантажів, який би дозволив максимально використати рухомий склад підприємства та зменшити при цьому витрати. На даний момент на підприємстві відсутня організована система процесу перевезення вантажів. Цей процес починається при отриманні замовлень, оформленні заявки, оформлення договору, а потім відбувається власне перевезення. Структурована та організована схема такого процесу дозволить раціональніше використовувати ресурси, зменшити порожній пробіг, а відповідно витрати на паливо, та зменшити час виконання замовлення. В подальшому це дозволить скоротити транспортні витрати на підприємстві в цілому.