Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція.docx
Скачиваний:
150
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
118.15 Кб
Скачать

6.2. Організаційні заходи з забезпечення пожежної безпеки

Заходи пожежної безпеки підрозділяються на: організаційні, експлуатаційні, технічні та режимні (спеціальні).

Організаційні заходи пожежної безпеки передбачають: організацію пожежної охорони на об'єкті, проведення навчань з питань пожежної безпеки (включаючи інструктажі та пожежно-технічні мінімуми), застосування наочних засобів протипожежної пропаганди та агітації, проведення перевірок, оглядів стану пожежної безпеки приміщень, будівель, об'єкта в цілому та ін.

Експлуатаційні заходи охоплюють своєчасне проведення профілактичних оглядів, випробувань, ремонтів технологічного та допоміжного устаткування, а також інженерного господарства (електромереж, електроустановок, опалення, вентиляції).

До технічних заходів належать: суворе дотримання правил і норм, визначених чинними нормативними документами при реконструкції приміщень, будівель та об'єктів, технічному переоснащенні виробництва, експлуатації чи можливому переобладнанні електромереж, опалення, вентиляції, освітлення і т. п.

Заходи режимного характеру передбачають заборону куріння та застосування відкритого вогню в недозволених місцях, недопущення появи сторонніх осіб у вибухонебезпечних приміщеннях чи об'єктах, регламентацію пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт тощо.

Для попередження дії на людей шкідливих факторів пожеж, передбачають швидку евакуацію людей. Кількість та ширину евакуаційних виходів розраховують по спеціальним методикам в залежності від категорії пожежної безпеки будівлі, їх об'єму та часу евакуації.

6.3. Організація підготовки працівників підприємств з питань пожежної безпеки

З метою запобігання виникненню пожеж, їх поширенню та для боротьби з ними, працюючі проходять інструктажі і навчання. Інструктажі бувають:

  • вступний (ознайомлення нових працiвникiв з вимогами охорони праці, промсанiтарii, протипожежної безпеки, правилами внутрішнього трудового розпорядку, надання першої медичної допомоги при настанні нещасного випадку);

  • первинний (проводиться з працюючими, які поступили на роботу, безпосередньо на робочому місці відповідальним за охорону праці – начальником цеху, майстром. Зміст цього виду інструктажу полягає у викладанні правил безпечного провадження на робочому місці);

  • повторний (інструктаж за змістом і організацією аналогічний первинному, періодичність його проведення залежить від ступеня небезпеки виконуваних робіт);

  • позаплановий (інструктаж проводиться при нещасному випадку, зміні технологічного процесу, установці нового обладнання, змінах в законодавчих або нормативно-технічних документах з охорони праці.);

  • цільовий (інструктаж проводиться безпосередньо перед виконанням робіт, що характеризуються підвищеною небезпекою або при разовому виконанні робіт, що, як правило, не виконуються працюючим).

Обов’язково, під час будь-якого інструктажу:

  • знайомлять з пожежного безпекою цеху, дільниці, з правилами та інструкціями з пожежної безпеки

  • показують запасні виходи, оповіщувачі пожежної сигналізації, вогнегасники, засоби пожежогасіння

  • перевіряють практичні дії особи, що інструктується на випадок пожежі

Навчання правил пожежної безпеки працівників проводиться на виробництві раз на два роки з метою підвищення рівня їх знань.